Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Statul va asigura decontarea a 75% din diferenta dintre salariul pentru un timp normal de lucru prestat si programul redus in situatii de criza

Data aparitiei: 20 Iulie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Statul va asigura decontarea a 75% din diferenta dintre salariul pentru un timp normal de lucru prestat si programul redus in situatii de criza
cifra de afacerisalariusomaj tehnic

Ministerul Muncii propune decontarea a 75% din diferenta dintre salariul pentru un timp normal de lucru prestat de un angajat si programul redus de lucru instituit de angajator in situatii de criza.
 

Acest sprijin financiar se aplica "in situatia in care angajatorul are o reducere a cifrei de afaceri cu 10% fata de aceeasi luna a anului anterior si este fortat sa aplice o reducere a programului de lucru pentru cel putin 10% din numarul de angajati. Pentru situatii de criza astfel definite statul suporta si deconteaza 75% din diferenta pentru salariul angajatului, pentru programul redus de lucru.", a explicat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca.

"De asemenea, pentru lucratorii sezonieri cu contracte de munca pe perioada determinata se aplica acelasi mecanism de decontare cu 41,5% din valoarea salariului brut al angajatului pentru aceasta perioada, asa cum se aplica si pentru ceilalti angajati care beneficiaza in acest moment de aceasta facilitate dupa ce au fost in somaj tehnic si se reintorc la munca. Aceeasi prevedere privind decontarea 41,5% din salariul brut, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut pe tara se aplica si celorlalte categorii care au beneficiat de indemnizatia privind somajul tehnic asimilat persoanelor din categoria alti profesionisti, respectiv pentru perioada urmatoare aceste persoane, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale care continua sa resimta efectele crizei provocate de coronavirus vor putea beneficia pentru o perioada de trei luni de aceeasi forma de sprijin respectiv 41,5% din indemnizatiile pe care le-au primit anterior. Si acest proiect de ordonanta de urgenta a fost dezbatut in prima lectura. Dupa ce va primi toate avizele de la Consiliul Legislativ si Consiliul Economic Social va fi adoptat in forma finala.", a mai declarat Ionel Danca.
 

Text extras din proiectul Ministerului Muncii:

Indemnizatia se deconteaza din bugetul asigurarilor pentru somaj la cererea angajatorilor. Documentele se depun in format electronic la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora acestia isi au sediul social, denumite in continuare AJOFM.

Comunicarea electronica se realizeaza prin completarea formularelor electronice dedicate acestui scop pe platforma Punctul de contact unic electronic, conform Hotararii Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea si functionarea Punctului de contact unic electronic, si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, aprobata cu modificari prin Legea nr. 179/2017 sau pe platforma aici.gov.ro.

Art. 2 - (1) In vederea decontarii indemnizatiei potrivit art. 1 alin.(1), pana la data de 25 a lunii urmatoare perioadei de raportare careia ii sunt aferente veniturile, angajatorii au obligatia sa depuna cererea prevazuta la art. 1 alin.(1) insotita de urmatoarele documente:


a) o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea conditiilor de la art. 1 din ordonanta de urgenta;
b) lista persoanelor pentru care se solicita decontarea, asumata de reprezentantul legal al angajatorului.

(2) Modelul documentelor prevazute la alin. (1) se aproba prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, in termen de cel mult 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a prezentei hotarari.

(3) Angajatorii sunt raspunzatori pentru corectitudinea si veridicitatea datelor inscrise in documentele prevazute la alin. (1).

(4) Decontarea din bugetul asigurarilor pentru somaj a indemnizatiei prevazute la art. 1 alin.(1) se efectueaza in termen de cel mult 10 zile de la data depunerii cererii si a documentelor prevazute la alin.(1).

(5) Plata indemnizatiei se face prin virament in conturile deschise de angajatori la institutiile de credit.

Art.3 - Pentru anul 2020 masura prevazuta la art. 1 din ordonanta de urgenta se aplica pana la 31 decembrie 2020.

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X