email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indemnizatii de la stat pentru firmele care au relatii economice si comerciale cu Ucraina, Rusia si Belarus

Indemnizatii de la stat pentru firmele care au relatii economice si comerciale cu Ucraina, Rusia si Belarus
indemnizatieministerul munciisomaj tehnic

Firmele afectate financiar de razboiul de la granita, fie ca aveau relatii economice si comerciale cu Ucraina, Rusia ori Beralus, vor primi din partea statului o indemnizatie de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021, salariatilor care au contractele individuale de munca suspendate temporar din initiativa angajatorilor. 

Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial - OUG 36/2022. Potrivit documentului, masura se va aplica pana la data de 31 decembrie 2022. 

- Suportarea indemnizatiei din bugetul asigurarilor pentru somaj si acordarea acesteia incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pana la data de 31 decembrie 2022 pentru salariatii angajatorilor afectati in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii cu operatorii economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus ca urmare a efectelor generate de agresiunea militara rusa asupra Ucrainei, precum si pentru salariatii angajatorilor supusi sanctiunilor internationale si care au instituite masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei. 

- Posibilitatea ca salariatii angajatorilor care inregistreaza o diminuare a incasarilor cu un procent de minimum 20% fata de veniturile realizate in luna ianuarie 2022 sau fata de veniturile realizate in luna similara a anului 2021 raportat la luna pentru care se solicita indemnizatia, sau care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, dupa caz, sa poata beneficia de indemnizatia respectiva.

- Acordarea sumelor necesare platii indemnizatiei pe baza unor documente depuse de angajatori, prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social, respectiv o cerere semnata si datata de reprezentantul legal, insotita de:

a) o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca au fost afectati in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii cu operatori economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus, ca urmare a efectelor generate de agresiunea militara rusa asupra Ucrainei, la care se anexeaza balanta de venituri si cheltuieli aferenta lunii pentru care se solicita indemnizatia, precum si balanta de venituri si cheltuieli la care se raporteaza diminuarea, sau copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice in domeniul sanctiunilor internationale, emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, dupa caz;b) lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului;

- Stabilirea modelului documentelor prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale la propunerea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca;

- Stabilirea termenelor pentru plata indemnizatiei realizate de agentii catre angajatori, precum si pentru plata catre salariat a indemnizatiei;

- Instituirea posibilitatii de acordare intr-o luna calendaristica, pentru aceeasi perioada din luna, pentru salariati diferiti, atat a indemnizatiei reglementate de prezentul proiect, cat si a indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de
munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile ulterioare, in conditiile legii; 

- Instituirea posibilitatii acordarii in cursul aceleasi luni calendaristice, pentru acelasi salariat, pentru perioade diferite din luna, atat a indemnizatiei reglementate de prezentul proiect, cat si a indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1) si de decontarea indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 282/2020, cu modificarile ulterioare, in conditiile legii.


de Ghinea Viorica


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatieministerul munciisomaj tehnic


Data aparitiei: 07 Aprilie 2022

Votati articolul "Indemnizatii de la stat pentru firmele care au relatii economice si comerciale cu Ucraina, Rusia si Belarus":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X