In Monitorul Oficial nr. 901 din 5 octombrie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 2803/2020, care aduce noutati privind Programul IMM Invest.
Actul normativ cuprinde si conventia de garantare si plata a granturilor pentru Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA", dar si modelul de solicitare de acordare a grantului pentru plata dobanzii conform prevederilor O.U.G. nr. 143/2020.
Ordinul nr. 2803/2020: consulta continutul actului normativ
Denumire completa: Ordinul nr. 2803/2020 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.886/2020 privind aprobarea mecanismului financiar de transfer al sumelor aferente granturilor cuvenite beneficiarilor in cadrul Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 din bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - IFN, a modelului Conventiei privind implementarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii "IMM INVEST ROMANIA", a modelului Conventiei de garantare si plata a granturilor, al contractului de garantare, al inscrisului, precum si pentru stabilirea nivelului comisionului de risc si al comisionului de administrare pentru anul 2020
In temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:
Art. I. -
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.886/2020 privind aprobarea mecanismului financiar de transfer al sumelor aferente granturilor cuvenite beneficiarilor in cadrul Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 din bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - IFN, a modelului Conventiei privind implementarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii "IMM INVEST ROMANIA", a modelului Conventiei de garantare si plata a granturilor, al contractului de garantare, al inscrisului, precum si pentru stabilirea nivelului comisionului de risc si al comisionului de administrare pentru anul 2020, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 343 si 343 bis din 28 aprilie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
1. Titlul ordinului se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
ORDIN
privind aprobarea mecanismului financiar de transfer al sumelor aferente granturilor cuvenite beneficiarilor in cadrul Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 din bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - S.A. - IFN, a modelului Conventiei privind implementarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, a modelului Conventiei de garantare si plata a granturilor, al contractului de garantare, al inscrisului, precum si pentru stabilirea nivelului comisionului de risc si al comisionului de administrare pentru anul 2020"
2. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 2. -
Se aproba Conventia privind implementarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, prevazuta in anexa nr. 2, care se va incheia intre Ministerul Finantelor Publice si F.N.G.C.I.M.M., prevazuta la art. 8 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare."
3. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 3. -
Se aproba Conventia de garantare si plata a granturilor pentru Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, prevazuta in anexa nr. 3, care se incheie intre F.N.G.C.I.M.M. si institutiile de credit, prevazuta la art. 2 lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 282/2020, cu modificarile si completarile ulterioare."
4. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 4. -
Pentru anul 2020, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA este de 20.000.000.000 lei."
5. In anexa nr. 3, titlul se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"CONVENTIE
de garantare si plata a granturilor pentru Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA"
6. In anexa nr. 3, la articolul 1.1, literele h) si u) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
h) procent de garantare - partea din credit care este acoperita de garantia de stat din valoarea creditului acordat beneficiarilor eligibili, exprimata in valoare procentuala. Procentul de garantare este de maximum 80%, cu exceptia creditelor acordate microintreprinderilor in valoare maxima a finantarilor de 500.000 lei si intreprinderilor mici in valoare maxima a finantarilor de 1.000.000 lei, pentru care procentul de garantare este de maximum 90%;
. . . . . . . . . .
u) grant - finantarea, in limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credite, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 800.000 euro pe intreprindere, de care beneficiaza IMM-urile care au contractat credite/linii de credit garantate conform art. 1 alin. (3) lit. a) si b) din O.U.G. nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare. Pentru sectoarele agricultura, piscicultura si acvacultura ajutorul nu depaseste 120.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole. Toate sumele utilizate trebuie sa fie brute, si anume inainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe. In cadrul schemei de ajutor de stat asociate acestui Program, din ajutorul de stat se acopera plata dobanzii datorate de beneficiarii Programului pe o perioada de 8 luni de la data acordarii creditului, fara a se depasi data de 31.10.2021 (inclusiv), precum si valoarea integrala a comisionului de administrare si a comisionului de risc datorat pe intreaga durata de derulare a creditului garantat in cadrul Programului;".
7. In anexa nr. 3, la articolul 1.1, dupa litera u) se introduce o noua litera, litera u1), cu urmatorul cuprins:
"
u1) data acordarii creditului - data primei trageri a creditului, respectiv partiala sau integrala;".
8. In anexa nr. 3, la articolul 1.2, litera a) a alineatului (1) si alineatul (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
a) unul sau mai multe credite pentru realizarea de investitii si/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de catre stat, prin M.F.P., in procent de maximum 80% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat. Pentru creditele de investitii, valoarea maxima a finantarii este de 10.000.000 lei, iar pentru creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru valoarea maxima a finantarii este de 5.000.000 lei;
. . . . . . . . . .
(3) Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul facilitatii prevazute la alin. (1) este de 10.000.000 lei. Beneficiarii care se incadreaza in categoria microintreprinderilor sau intreprinderilor mici pot opta pentru acordarea creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru prevazute la alin. (1) lit. a) sau b) si pot cumula creditele/liniile de credit pentru finantarea capitalului de lucru prevazute la alin. (1) lit. a) sau b) cu creditele pentru realizarea de investitii prevazute la alin. (1) lit. a), in limita plafonului de cumul de 10.000.000 lei."
9. In anexa nr. 3, la articolul 1.2, alineatul (4) se abroga.
10. In anexa nr. 3, la articolul 3.1 alineatul (1), litera e) se abroga.
11. In anexa nr. 3, la articolul 3.4, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(5) Institutia de credit are obligatia de a solicita beneficiarului finantarii garantate asigurarea pentru toate riscurile a tuturor bunurilor imobile/mobile asigurabile admise pentru garantarea creditului, inclusiv a activelor finantate din credit, potrivit normelor interne proprii, pe toata durata finantarii garantate, la valoarea acceptata de o societate de asigurare, dar nu mai putin decat valoarea de piata comunicata de institutia de credit prin solicitarea de garantare. Astfel, beneficiarul finantarii/tertii garanti incheie polita/polite de asigurare pentru toate riscurile, inclusiv polita PAD la acordarea/prelungirea/majorarea creditului, daca este cazul, pentru bunurile imobile/mobile asigurabile, admise pentru garantarea creditului, inclusiv a activelor finantate din credit, drepturile izvorate din polite fiind cesionate in favoarea statului roman reprezentat de M.F.P. si institutiei de credit, proportional cu procentul de garantare. In caz de nerespectare de catre beneficiar a obligatiei de asigurare a bunului, finantatorul poate proceda la asigurarea acestuia pe cheltuiala proprie si sa recupereze cheltuielile respective de la beneficiar, iar in acest scop va avea dreptul de debitare directa a tuturor conturilor beneficiarului deschise la finantator, in baza unei conventii incheiate intre beneficiar si finantator, in conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 110/2017".
12. In anexa nr. 3, la articolul 5.1 alineatul (1), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
e) acopera maximum 80% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiarul Programului in baza contractului de credit, in cazul creditelor pentru realizarea de investitii in limita sumei maxime de 10.000.000 lei si a creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru in limita sumei maxime de 5.000.000 lei;".
13. In anexa nr. 3, la articolul 5.1 alineatul (1), litera f) se abroga.
14. In anexa nr. 3, la articolul 6.1 alineatul (1), litera f) se abroga.
15. In anexa nr. 3, dupa articolul 6.1 se introduce un nou articol, articolul 6.2, cu urmatorul cuprins:
"
Art. 6.2. -
Prevederile art. 6.1 nu se aplica beneficiarilor de tip microintreprinderi si intreprinderi mici care opteaza pentru majorarea finantarii, in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (33) si (34) din O.U.G. nr. 110/2017 si ale art. IV alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 143/2020 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, precum si pentru modificarea si completarea Schemei de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata prin art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020."
16. In anexa nr. 3, la articolul 7.2, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"
(3) In cazul microintreprinderilor/intreprinderilor mici beneficiare de credite/garantii in cadrul Programului IMM INVEST ROMANIA si care doresc sa acceseze noi credite/garantii pana la limita de 5.000.000 lei pentru capital de lucru, acestea se vor adresa institutiilor de credit pentru acordarea de noi credite, urmand ca institutiile de credit sa transmita la F.N.G.C.I.M.M. noi solicitari de garantare cu procent de garantare de maximum 80%. Nu se vor intocmi acte aditionale la contractele de garantare existente, pentru garantiile acordate cu un procent de garantare de maximum 90%. Orice majorare/suplimentare a garantiei se considera o noua acordare."
17. In anexa nr. 3, articolul 7.4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
7.4. In termen de maximum 4 zile lucratoare de la transmiterea instiintarii de aprobare, F.N.G.C.I.M.M. transmite institutiei de credit acordul de finantare si contractul de garantare, semnate olograf sau electronic, dupa caz, in cel putin 4 exemplare originale, in functie de numarul semnatarilor, in vederea semnarii. Documentele semnate electronic sunt transmise sub forma unui fisier .pdf cu .xml atasat, semnat electronic, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta."
18. In anexa nr. 3, la articolul 7.5, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"
(3) In cazul in care prin Program se finanteaza o investitie imobiliara, iar terenul pe care se construieste activul finantat prin creditul garantat in cadrul Programului se afla in proprietatea Beneficiarului, in baza contractului de garantare se instituie ipoteca legala asupra terenului si constructiei viitoare, finantate prin Program, dupa ce, in prealabil, a fost notata autorizatia de construire in cartea funciara a terenului, valabila pana la indeplinirea tuturor obligatiilor beneficiarului fata de finantator, urmand ca ipoteca legala de rang I sa se extinda asupra constructiei finalizate. In cazul primirii de catre institutia de credit a comunicarii respingerii cererii de plata a garantiei de la F.N.G.C.I.M.M., in temeiul contractului de garantare, institutia de credit are dreptul sa inscrie in cartea funciara ipoteca legala prevazuta la art. 2.386 pct. 3 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, concomitent cu radierea din cartea funciara a ipotecii legale instituite in favoarea statului roman."
19. In anexa nr. 3, articolul 7.6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 7.6. -
(1) In termen de 10 zile lucratoare de la primirea documentelor prevazute la art. 7.4, institutia de credit remite F.N.G.C.I.M.M. doua exemplare originale ale contractului de garantare si ale acordului de finantare semnate de banca si beneficiar. In cazul in care beneficiarul si institutia de credit dispun de semnatura electronica, contractul de garantare se transmite catre F.N.G.C.I.M.M. sub forma unui fisier .pdf cu .xml atasat, semnat electronic, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta.
(2) Dupa semnarea acordului de finantare si a contractului de garantare si dupa constituirea si efectuarea formalitatilor de publicitate a ipotecilor, institutia de credit poate pune la dispozitia beneficiarului creditul garantat in conditiile Programului, cu respectarea conditiilor prevazute in reglementarile sale interne.
(3) In cazul liniei de credit pentru finantarea cheltuielilor aferente capitalului de lucru necesar in vederea desfasurarii activitatii, beneficiarul creditului poate efectua trageri fara sa depaseasca valoarea liniei de credit aprobate. Institutia de credit autorizeaza tragerile din plafon aferente primei utilizari, cu respectarea destinatiilor prevazute la art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 110/2017."
20. In anexa nr. 3, la articolul 7.9, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 7.9. -
(1) Pe parcursul derularii creditului, la solicitarea beneficiarului, finantatorul poate majora valoarea creditului garantat pana la valorile maxime prevazute la art. 1.2 alin. (1) lit. a) sau b) si cu incadrarea in durata maxima a finantarii conform prevederilor art. 2.4 alin. (1) si (2) din prezenta conventie."
21. In anexa nr. 3, la articolul 7.9, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
"
(4) In cazul beneficiarilor pentru care institutia de credit solicita prelungirea perioadei de acordare a grantului pentru plata dobanzii, cu respectarea prevederilor art. 1.1 lit. u) din prezenta conventie si in conformitate cu art. IV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 143/2020, institutia de credit va transmite o solicitare, conform modelului din anexa nr. 15 la prezenta conventie, in care va fi stipulata noua valoare a dobanzii. Dupa aprobarea de catre F.N.G.C.I.M.M. a solicitarii institutiei de credit, pentru evidentierea ajutorului de stat sub forma de grant pentru plata dobanzii se va incheia un act aditional la acordul de finantare incheiat intre F.N.G.C.I.M.M., institutia de credit si beneficiar."
22. In anexa nr. 3, la articolul 7.15, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 7.15. -
(1) In vederea monitorizarii utilizarii creditului de investitii/creditului/liniei de credit pentru capital de lucru, F.N.G.C.I.M.M. stabileste un esantion format din beneficiari si luna pentru care se face monitorizarea. La fiecare 3 luni, F.N.G.C.I.M.M. comunica institutiilor de credit, pana la data de 15 a lunii urmatoare, esantionul pentru care trebuie transmise informatiile necesare monitorizarii. Institutiile de credit vor transmite, pana la data de 30 a aceleiasi luni, documente justificative/facturi privind utilizarile din creditul de investitii/creditul/linia de credit pentru capital de lucru si extrase de cont in care sa fie evidentiate utilizarile din creditul de investitii/creditul/linia de credit pentru capital de lucru acordat in baza O.U.G. nr. 110/2017."
23. In anexa nr. 3, la articolul 8.1 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
c) prima/primele polita/polite de asigurare, precum si cea/cele mai recenta/recente polita/polite de asigurare, pentru toate riscurile, inclusiv polita PAD, chiar daca valabilitatea acestora a expirat, incheiata/incheiate de beneficiar/tertii garanti pentru bunurile imobile/mobile asigurabile, admise pentru garantarea creditului, inclusiv a activelor finantate din credit, cesionate in favoarea statului roman reprezentat de M.F.P. si a institutiei de credit, proportional cu procentul de garantare, in copie certificata de institutia de credit pentru conformitate cu originalul;".
24. In anexa nr. 3, la articolul 8.3 alineatul (3), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
b) contractul de garantare insotit de toate actele aditionale incheiate la acesta, in original, semnat olograf sau electronic. In cazul in care contractul de garantare este semnat electronic, acesta se va transmite de catre F.N.G.C.I.M.M. sub forma unui fisier .pdf cu .xml atasat, semnat electronic, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta;".
25. In anexa nr. 3, la anexa nr. 1, punctul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"13. In vederea stabilirii valorii maxime a grantului pentru emiterea de catre F.N.G.C.I.M.M. a acordului de finantare, se vor completa si urmatoarele informatii:
- valoarea maxima estimata a dobanzii pe 8 luni de la data acordarii creditului, aferenta valorii creditului aprobat . . . . . . . . . .;
- valoarea maxima estimata a soldului creditului la data de 31 decembrie, pentru fiecare an de derulare a creditului/liniei de credit/credit de investitie (pana la scadenta finala)."
26. In anexa nr. 3, la anexa nr. 1, punctul 14 se abroga.
27. In anexa nr. 3, la anexa nr. 3 punctul 6, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
c) prima/primele polita/polite de asigurare, precum si cea/cele mai recenta/recente polita/polite de asigurare, pentru toate riscurile, inclusiv polita PAD, chiar daca valabilitatea acestora a expirat, incheiata/incheiate de beneficiar/tertii garanti pentru bunurile imobile/mobile asigurabile, admise pentru garantarea creditului, inclusiv a activelor finantate din credit, cesionate in favoarea statului roman reprezentat de M.F.P. si a institutiei de credit, proportional cu procentul de garantare, in copie certificata de institutia de credit pentru conformitate cu originalul;".
28. In anexa nr. 3, la anexa nr. 5 punctul A, litera d) se abroga.
29. In anexa nr. 3, la anexa nr. 7 articolul 3, alineatele (4) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
(4) Ajutorul de stat sub forma grantului aferent dobanzii se acorda pe o perioada de 8 luni de la acordarea creditului.
. . . . . . . . . .
(7) Acordul de finantare se incheie pe perioada cuprinsa intre data ultimei semnaturi si 31 octombrie 2021, cu posibilitatea prelungirii prin act aditional."
30. In anexa nr. 3, la anexa nr. 7, articolul 4 punctul 4.1, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
d) pe perioada derularii acordului de finantare, administratorul schemei monitorizeaza utilizarea ajutorului de stat si poate controla intreprinderile beneficiare in cadrul prezentei scheme de ajutor de stat. In cazul liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru, monitorizarea destinatiei se realizeaza pana la limita primei utilizari integrale a plafonului liniei de credit;".
31. In anexa nr. 3, la anexa nr. 7 articolul 4 punctul 4.2, litera d) se abroga.
32. In anexa nr. 3, la anexa nr. 7 articolul 8, punctul 8.2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
8.2. Valoarea totala a acordului de finantare, incheiat pe perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a acordului si 31 octombrie 2021, poate fi modificata de catre administrator, dar numai in sensul diminuarii. In cazul in care se prelungeste valabilitatea schemei de ajutor si prevederile acesteia permit majorarea, se poate modifica valoarea totala in sensul majorarii, prin act aditional. Valoarea totala a acordului de finantare poate fi modificata si in conditiile prevederilor art. IV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 143/2020."
33. In anexa nr. 3, la anexa nr. 8 articolul 4.2, litera l) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
l) sa solicite beneficiarului finantarii garantate asigurarea pentru toate riscurile a tuturor bunurilor imobile/mobile asigurabile admise pentru garantarea creditului, inclusiv a activelor finantate din credit, pe toata perioada finantarii garantate, la valoarea acceptata de o societate de asigurare, dar nu mai putin decat valoarea de piata comunicata de institutia de credit prin solicitarea de garantare. In caz de nerespectare de catre beneficiar a obligatiei de asigurare a bunului, finantatorul poate proceda la asigurarea acestuia pe cheltuiala proprie si sa recupereze cheltuielile respective de la beneficiar, iar in acest scop va avea dreptul de debitare directa a tuturor conturilor beneficiarului deschise la finantator in baza unei conventii incheiate intre beneficiar si finantator;".
34. In anexa nr. 3, la anexa nr. 8 articolul 4.3, litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
g) sa respinga, in maximum 85 de zile calendaristice, cererea de plata a garantiei, in conditiile depunerii de catre finantator la sediul social al F.N.G.C.I.M.M. a unor documente care insotesc cererea de plata incomplete/care nu respecta prevederile legale, neasumarii de catre finantator a verificarii indeplinirii oricarora dintre obligatiile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 110/2017, precum si a obligatiei prevazute la art. 6 alin. (8) din normele metodologice si ale nerespectarii de catre finantator a obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (16), art. 14 alin. (1) si (2) si art. 16 alin. (5) din normele metodologice;".
35. In anexa nr. 3, la anexa nr. 8 articolul 5.1, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
"
(4) In cazul in care se finanteaza o investitie imobiliara, iar terenul pe care se construieste activul finantat prin creditul garantat in cadrul Programului se afla in proprietatea beneficiarului, in baza contractului de garantare se instituie ipoteca legala asupra terenului si constructiei viitoare, finantate prin Program, dupa ce, in prealabil, a fost notata autorizatia de construire in cartea funciara a terenului, valabila pana la indeplinirea tuturor obligatiilor beneficiarului fata de finantator, urmand ca ipoteca legala de rang I sa se extinda asupra constructiei finalizate. In cazul primirii de catre institutia de credit a comunicarii respingerii cererii de plata a garantiei de la F.N.G.C.I.M.M. in temeiul contractului de garantare, institutia de credit are dreptul sa inscrie in cartea funciara ipoteca legala prevazuta la art. 2.386 pct. 3 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, concomitent cu radierea din cartea funciara a ipotecii legale instituite in favoarea statului roman."
36. In anexa nr. 3, dupa anexa nr. 14 se introduce o noua anexa, anexa nr. 15, care va avea cuprinsul prevazut in anexa la prezentul ordin.
37. In tot cuprinsul ordinului, denumirea "Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii - IMM INVEST ROMANIA" se inlocuieste cu denumirea "Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA".
Art. II. -
(1) Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu data publicarii acestuia.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) acele prevederi care reprezinta completari si modificari ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 209/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 282/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, cu modificarile si completarile ulterioare, care se aplica in mod automat de la data intrarii in vigoare a respectivelor acte normative, aplicarea acestora nefiind conditionata de incheierea de acte aditionale.
Art. III. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
SOLICITARE
de acordare a grantului pentru plata dobanzii conform prevederilor O.U.G. nr. 143/2020
Nr. . . . . . . . . . . din data . . . . . . . . . . Finantatorul . . . . . . . . . ., prin Centrala/Sucursala/Agentia . . . . . . . . . ., cu sediul in localitatea . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., bl. . . . . . . . . . ., sc. . . . . . . . . . ., et. . . . . . . . . . ., ap. . . . . . . . . . ., judetul/sectorul . . . . . . . . . ., telefon . . . . . . . . . ., fax . . . . . . . . . ., e-mail . . . . . . . . . ., inregistrat la registrul comertului cu nr. . . . . . . . . . . si in Registrul bancar cu nr. . . . . . . . . . ., cod unic de inregistrare . . . . . . . . . ., telefon . . . . . . . . . ., fax . . . . . . . . . ., e-mail . . . . . . . . . ., reprezentat prin dl/dna . . . . . . . . . ., in calitate de . . . . . . . . . ., si dl/dna . . . . . . . . . ., in calitate de . . . . . . . . . ., solicita pentru
Beneficiarul . . . . . . . . . ., cu sediul social in localitatea . . . . . . . . . ., str. . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . ., bl. . . . . . . . . . ., sc. . . . . . . . . . ., et. . . . . . . . . . ., ap. . . . . . . . . . ., sectorul/judetul . . . . . . . . . ., telefon . . . . . . . . . ., fax . . . . . . . . . ., e-mail . . . . . . . . . ., inregistrat la registrul comertului cu nr. . . . . . . . . . ., cod unic de inregistrare . . . . . . . . . ., CAEN activitate principala . . . . . . . . . ., reprezentat de . . . . . . . . . ., CNP/CUI . . . . . . . . . .
acordarea grantului pentru plata dobanzii pe 8 luni de la data acordarii creditului, aferent Acordului de finantare nr. . . . . . . . . . . din data de . . . . . . . . . . .
In vederea stabilirii valorii maxime a grantului pentru emiterea de catre F.N.G.C.I.M.M. a actului aditional la Acordul de finantare nr. . . . . . . . . . . din data de . . . . . . . . . ., se vor completa urmatoarele informatii:
- data acordarii creditului . . . . . . . . . .;
- valoarea maxima estimata a dobanzii aferente perioadei de 8 luni de la data acordarii creditului, aferenta valorii creditului aprobat . . . . . . . . . .;
- valoarea maxima estimata a soldului creditului la data de 31 decembrie, pentru fiecare an de derulare a creditului/liniei de credit/credit de investitie (pana la scadenta finala) . . . . . . . . . . .