Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Studiu de caz: Reevaluare si situatii financiare. Cum poate fi contestata reevaluarea?

Data aparitiei: 12 Decembrie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reevaluaresituatii financiarecladirilecompaniesucursaleimpozitul pe cladiri
 
In cazul urmator, recunoasterea reevaluarii (folosita la stabilirea impozitului pe cladiri) unei singure cladiri apartinand unei sucursale la 31 Decembrie 2013 si pentru toate cladirile apartinand celorlalte sucursale , incluzand si reevaluarea celei reevaluate la 31 Decembrie 2013, s-a facut in 30 Septembrie 2014.
 
Avem ca subiect de analiza o companie cu mai multe sucursale, una dintre acestea fiind in parcul industrial.
Pentru cladirea aflata in parcul industrial care a fost scutita de impozit pe cladire din 2004 pana in 2013, cand printr-o hotarare a consiliului local s-a scos scutirea, mentionam ca din 2004 pana in 2013 cladirea sucursalei (Ploiesti) aflata in parcul industrial nu a fost reevaluata.
Societatea are anul financiar la 30 Septembrie.
 
Inregistrarile in contabilitate:
I - inregistrarea reevaluarii pentru sucursala din parcul industrial la 31 Decembrie 2013; Depunere la locale pentru impozitul pe cladire valoarea reevaluata ;
II - inregistrarea reevaluarii la 30 Septembrie 2014 pentru toate cladirile; Depunerea la locale noua valoare reevaluata pentru toate cladirile si din celelalte sucursale;
Din punct de vedere impozite locale, poate fi contestata reevaluarea la 31 Decembrie 2013 numai pentru cladirea apatinand sucursalei Ploiesti?
Se pot depune situatii financiar e (rapoartele) rectificative pentru 31 Decembrie 2013 si Iunie 2014? 
Bilantul a fost depus la data de 30 Septembrie 2013 si 30 Septembrie 2014.
 
Raspuns:
I.Reevaluarea efectuata la 31 decembrie 2013 numai pentru cladirea din parcul industrial Ploiesti nu poate fi contestata de taxele locale. Din punctul lor de vedere, reevaluarea se realizeaza pentru stabilirea bazei de impunere pentru impozitul pe cladiri.
Directia de Taxele locale nu impune realizarea reevaluarilor. Acestea au devenit o necesitate datorita prevederilor art. 253 din Codul fiscal  care spune ca pentru o cladire nereevaluata impozitul pe cladiri este de:
“a) 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
b) 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta .”
In timp ce pentru o cladire reevaluata din 3 in 3 ani cota de impozit este de :
„(2) Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv.”
Persoanele juridice au ales sa reevalueze cladirile pentru a plati un impozit mult mai mic.
Dat fiind ca imobilul respectiv a fost scutit de impozit pe cladire prin hotararea consiliului local, atunci nu ati avut nevoie sa faceti reevaluari in aceasta perioada pentru ca nu a fost necesar sa comunicati o noua baza impozabila pentru cladire.
Este corect realizata reevaluarea la 31.12.2013 - cand se termina scutirea - deci Taxele locale nu au niciun motiv sa conteste aceasta reevaluare.
Recomandam ca in dosarul depus sa adaugati si copia dupa Hotararea consiliului local care atesta scutirea de impozit pentru anii 2004-2013.
Este adevarat ca OMFP 3055/2009 prevede ca atunci cand se reevalueaza o imobilizare se vor reevalua toate imobilizarile din clasa ei (punctul 123) , dar Taxele locale nu au caderea sa va sanctioneze pentru nerespectarea acestei reguli, ea fiind recomandata pentru o prezentare cat mai corecta in Bilant a imobilizarilor respective si nu pentru calculul bazei impozabile a impozitului pe cladiri.
(In alta ordina de idei, puteti reevalua o cladire ori de cate ori doriti in decursul celor 3 ani “de gratie”, daca dvs. considerati ca este necesar  - de ex. ati adus realizat modificari la cladire ce depasesc (in plus sau in minus) 25% din valoarea acesteia.)
 
II.Pentru Situatiile financiare nu se pot depune rectificative.
Orice modificare care nu a fost cuprinsa in Situatiile financiare care nu au fost depuse se va trata – daca este necesar – ca o eroare contabila, se va inregistra in anul curent  si se va prezenta in Notele la Bilantul realizat pentru anul curent.
 
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
 
 
 





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X