Redam in cele ce urmeaza reglementarile in vigoare cu privire la intervalele de timp la care se face reevaluarea imobilizarilor.
Va reamintim astfel ca HG 403/2000 privind reevaluarea imobilizarilor corporale a fost abrogata prin HG 1553/2003 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.
Potrivit prevederilor pct. 121 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international potrivit prevederilor pct 122 alin (1) din acelasi act normativ.
Din contextul prevederilor mentionata rezulta ca entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar. Daca din imobilizarile corporale fac parte si cladiri, daca nu se efectueaza reevaluarea in termen de 3 ani respectiv 5 ani se datoreaza impozit pe cladire majorat.
Astfel, potrivit prevederilor pct. 54 alin (2)din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , dat in aplicarea art 253 din Codul fiscal , impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice care nu au efectuat reevaluarea in ultimii 3 ani, respectiv 5 ani anteriori anului fiscal de referinta se calculeaza pe baza cotei stabilite, prin hotarare a consiliului local, intre 10% si 20%, respectiv 30% si 40%, care se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, conform reglementarilor contabile in vigoare.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor