Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal va trece printr-o noua modificare in urmatoarea perioada, potrivit Legii nr. 241/2020 care va introduce simplificarea impozitului pe cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice.
Legii nr. 241/2020 a fost publicata in Monitorul oficial nr. 1041 din 6 noiembrie si va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021.
Documentul a fost elaborat de mai multi deputati si senatori ai USR si PSD care si-au dorit ca impozitul pe imobilele cu destinatie mixta, in cazul suprafetelor de pana la 50 metri patrati, sa nu mai fie impus si calculat pe baza unui raport de expertiza periodic.
L E G E A nr. 241/2020 pentru modificarea alin. (1) al art. 459 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Manual de politici contabile - Stick USB
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Art. I.
La articolul 459 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din
10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, alin. (1) se modifica si va avea cuprins:
„(1) - In cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea:
a) impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential conform art. 457;
b) impozitului determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential, indicata prin declaratie pe propria raspundere, si cu conditia ca cheltuielile cu utilitatile sa nu fie inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, prin aplicarea cotei stabilite conform art. 458 asupra valorii impozabile stabilite conform art. 457, fara a fi necesara stabilirea valorii prin depunerea documentelor prevazute la art. 458 alin. (1).”
Art. II. - Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2021.
"In forma existenta, Codul Fiscal prevede impozitarea diferita a cladirilor rezidentiale, nerezidentiale si cele cu destinatie mixta, atunci cand sunt in proprietatea persoanelor fizice. Formula de impozitare, dar mai ales birocratia aferenta declararii acestor spatii reprezinta obstacole in vederea derularii activitatii antreprenoriale in Romania.
Daca la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal, dar la care nu se desfasoara activitate economica (prin declaratia pe propria raspundere a persoanei fizice ce detine cladirea), atunci impozitul se calculeaza aferent metodei de calcul pentru cladiri rezidentiale, conform articolului 247 din Codul Fiscal. Insa, daca la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal al unei persoane juridice, iar cheltuielile cu utilitatile revin, conform contractului si conform situatiei faptice, in sarcina persoanei juridice, atunci impozitul cladirii se calculeaza ca si cand cladirea este utilizata in scop nerezidential.", se arata in expunerea de motive.
"Acest proiect prevede un cadru predictibil si mai putin birocratic de declarare a spatiilor folosite in scop nerezidential. Astfel,
pentru spatiile mici din cadrul cladirilor, spatii de pana la 50 m2, aceste cladiri pot fi incadrate ca fiind „cladiri cu destinatie mixta” fara a fi nevoie de documentatie cadastrala si fara intocmirea unui raport de evaluare la fiecare 5 ani.", sustin initiatorii.