ANAF a anunutat in buletinul informativ nr. 25, ce cuprinde actele normative cu incidenta fiscala in perioada cuprinsa intre 18 si 22 iunie, ca a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 145/2018 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Mai jos vom detalia modificarile pe care legea nr. 145/2018 le aduce Codului fiscal.
Legea nr. 145/2018 si modificarile aduse recent Codului fiscal
A fost stabilit faptul ca persoanele care au achizitionat mijloace de transport in regim diplomatic sau consular, pentru care au beneficiat de scutire de TVA, vor avea obligatia sa plateasca TVA de a carei scutire au beneficiat in situatia in care le instraineaza intr-o perioada mai scurta de doi ani de la data importului/achizitiei.
68. Dupa articolul 294 se introduce un nou articol, articolul 2941, cu urmatorul cuprins: Cartea Verde a Contabilitatii Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Art. 2941. - Plata TVA aferenta mijloacelor de transport instrainate de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare, personalul acestora, precum si de cetatenii straini cu statut diplomatic sau consular
(1) Persoanele prevazute la art. 293 alin. (1) lit. e) si art. 294 alin. (1) lit. j) care au importat sau achizitionat in regim de scutire de la plata TVA mijloace de transport si le instraineaza intr-o perioada mai scurta de doi ani de la data importului/achizitiei au obligatia sa plateasca TVA de a carei scutire au beneficiat, in conditiile si conform procedurii stabilite prin ordin al presedintelui ANAF.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia in care:
a) mijlocul de transport este exportat de catre persoana care a achizitionat/importat mijlocul de transport in regim de scutire;
b) mijlocul de transport este instrainat catre o persoana care ar beneficia de scutirea de TVA conform art. 294 alin. (1) lit. j)-l), cu obligatia noului proprietar de a achita TVA in cazul in care instraineaza mijlocul de transport pana la finalul perioadei de doi ani calculate de la data cand primul proprietar a importat/achizitionat mijlocul de transport in regim de scutire;
c) mijlocul de transport este distrus sau furat, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator. In cazul mijloacelor de transport furate, persoana demonstreaza furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
In plus, a fost extinsa scutirea de impozit pe cladire, pe terenul aferent acesteia si pe mijloacele de transport si pentru sotul/sotia celui decedat, din categoria celor disparuti sau exterminati in timpul detentiei, internati abuziv in spitale de psihiatrie, deportati, prizonieri sau carora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu.
In cazul terenurilor apartinand cultelor religioase recunoscute oficial in Romania si asociatiilor religioase, precum si componentelor locale ale acestora, cu exceptia suprafetelor care sunt folosite pentru activitati economice, valoarea impozabila se va stabili prin asimilare cu terenurile neproductive.
Prin derogare de la Codul fiscal, in contextul pregatirii, organizarii si desfasurarii Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 sunt acordate anumite scutiri de impozite si taxe, astfel:
a) Veniturile obtinute de persoane fizice nerezidente, persoane juridice straine si orice entitati nerezidente, ca urmare a pregatirii, organizarii si desfasurarii Turneului final sunt scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti.
b) Taxa pentru serviciile de reclama si publicitate si taxa pentru afisaj in scop de reclama si publicitate nu se datoreaza pentru reclama si publicitatea efectuate pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea Turneului final.
c) Evenimentele sportive care au loc in cadrul pregatirii, organizarii si desfasurarii in Romania a Turneului final sunt scutite de la plata impozitului pe spectacole.