email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oficial: A fost suplimentat bugetul alocat masurii referitoare la capitalul de lucru. Se reia accesarea microgranturilor

Oficial: A fost suplimentat bugetul alocat masurii referitoare la capitalul de lucru. Se reia accesarea microgranturilor
capital de lucrumicrogranturiimm

Guvernul a luat o serie de decizii importante in ultima perioada, printre care se numara si suplimentarea bugetului alocat masurii referitoare la capitalul de lucru, dar si redeschiderea procesului de accesare a microgranturilor.

Aceste masuri se afla in OUG 199/2020 care modifica si completeaza OUG 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene. 

Modificarile au fost anuntate de Virgil Popescu, ministrul Economiei, la sfarsitul lunii octombrie. 

Este important de retinut ca, in termen de 10 zile de la data autorizarii de catre Comisia Europeana a oricaror modificari si/sau completari ale schemei de ajutor de stat - Sprijin pentru IMM-uri, prin ordin comun al ministrului fondurilor europene si al ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri se aproba punerea in aplicare a acestora.
 

OUG 199/2020 - buget capital de lucru, modificari microgranturi: continutul actului normativ

Ordonanta de urgenta 199/2020 a fost publicata in Monitorul oficial nr. 1108 din 19 noiembrie 2020.
 

Avand in vedere ca prin Legea nr. 220/2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene au fost introduse o serie de modificari ale categoriilor de beneficiari eligibili, precum si ale criteriilor de eligibilitate, ce pot fi puse in aplicare numai dupa notificarea acestora la Comisia Europeana si obtinerea unei noi decizii de autorizare,


luand in considerare faptul ca in data de 13 octombrie 2020 a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Comunicarea Comisiei - A patra modificare a Cadrului temporar pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei in contextul actualei epidemii de COVID-19 si modificarea anexei la Comunicarea Comisiei catre statele membre privind aplicarea articolelor 107 si 108 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene in cazul asigurarii creditelor la export pe termen scurt 2020/C 340 I/01), prin care au fost prelungite masurile cu privire la acordarea de granturi, prevazute in cadrul temporar, pana la 30 iunie 2021,
avand in vedere faptul ca la nivelul primelor 9 luni se constata o scadere cu 24% a inmatricularilor persoanelor juridice si fizice comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut,

luand in considerare ca in cadrul masurii reglementate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 220/2020, au fost depuse un numar de 22.226 de aplicatii, cu o valoare totala de 630 milioane euro, in conformitate cu solicitarile depuse la administratorul de schema de ajutor de stat, si anume Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri,

intrucat neadoptarea prezentelor modificari determina imposibilitatea acordarii in cadrul Programului operational Competitivitate a unui sprijin financiar in cuantum de 1,4 miliarde euro pentru IMM-urile afectate in contextul pandemiei de COVID-19,
intrucat neadoptarea unor masuri in regim de urgenta pentru IMM-uri ar conduce la blocarea/intarzierea relansarii economice si, implicit, la pierderea unor sume considerabile din fondurile europene alocate Romaniei,

avand in vedere ca elementele mai sus mentionate vizeaza interesul public si strategic, sunt o prioritate a Programului de guvernare si constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata, se impune adoptarea de masuri imediate pe calea ordonantei de urgenta.

In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Articolul I

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte masuri in domeniul fondurilor europene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 705 din 6 august 2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 220/2020, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 5 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

b) PFA/Intreprinderi individuale/Intreprinderi familiale, alti profesionisti, astfel cum sunt reglementati de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, care desfasoara profesii liberale reglementate prin acte cu putere de lege si ONG-uri cu activitate economica in unul din domeniile de activitate prevazute in anexa nr. 1.

2. La articolul 6, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

b) au obtinut o cifra de afaceri in exercitiul financiar anterior depunerii cererii de finantare de cel putin echivalentul in lei a 5.000 euro la data depunerii cererii de finantare, cu exceptia beneficiarilor ajutorului de stat prevazuti la art. 5 alin. (1) lit. a), care au fost infiintati in anul 2019, cu o cifra de afaceri mai mica de 5.000 euro, pentru care plafonul minim al cifrei de afaceri se calculeaza prin inmultirea numarului de luni intregi de activitate din anul 2019 cu suma de 415 euro, si a beneficiarilor ajutorului de stat prevazuti la art. 5 alin. (1) lit. b) si c).

3. La articolul 11, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(4) Pentru aplicatiile de finantare depuse pana la data de 28 octombrie 2020 inclusiv, fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt in valoare de 1.067.095.588 euro, din care 765.000.000 euro fonduri externe nerambursabile si 142.031.250 euro fonduri de la bugetul de stat si coparticipare de 160.064.338 euro de la beneficiari.

4. La articolul 27, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

(3) Bugetele pentru formele de sprijin sub forma de granturi prevazute la art. 1 alin. (2) lit. b) si c) sunt indicative si se pot reloca intre tipurile de masuri in functie de nevoile IMM-urilor si in conditiile incadrarii in alocarea totala a masurilor din prezenta ordonanta de urgenta, in limita alocarilor cu aceasta destinatie din POC si facilitatea de finantare REACT-EU.

5. La articolul 32 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:

(2) Modificarea si/sau completarea schemei de ajutor de stat - Sprijin pentru IMM-uri isi produce efectele de la data comunicarii de catre Comisia Europeana a deciziei de autorizare.

Articolul II

(1) In termen de 10 zile de la data autorizarii de catre Comisia Europeana a oricaror modificari si/sau completari ale schemei de ajutor de stat - Sprijin pentru IMM-uri, prin ordin comun al ministrului fondurilor europene si al ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri se aproba punerea in aplicare a acestora.

(2) Pana la autorizarea prevazuta la alin. (1), acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile se realizeaza in conformitate cu schema de ajutor de stat aprobata prin Decizia C (2020) 4.286 din data de 27 august 2020.

 

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
capital de lucrumicrogranturiimm

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 20 Noiembrie 2020


Votati articolul "Oficial: A fost suplimentat bugetul alocat masurii referitoare la capitalul de lucru. Se reia accesarea microgranturilor":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Taxe Casa de Asigurari de Sanatate

Intrebare: Buna ziua, am un P.F.A. profesii liberale in Romania din 2005. Din 2008 nu mai am resedinta in Romania, insa nu mi-am inchis PFA deoarece am mai avut lucrari ocazionale. In Romania am platit in toti acesti ani doar impozitul de 16 % la Finante. In Italia unde locuiesc am acte de rezidenta si platesc taxe la Casa de Sanatate de aici. Am fost anuntata ca figurez in Romania cu datorii la Casa de Sanatate pentru toti acesti ani dat faptul ca eu am avut venituri. Avand in vedere ca eu nu mai locuiesc in Romania si nu mai am nici macar carte de identitate romaneasca trebuie sa platesc la Sanatate? Eu platesc aici unde am si resedinta. Ce trebuie sa fac sa pot rezolva problema cu cei de la Casa de sanatate din Romania sa nu mai apar cu datorii?

Raspuns: Va multumesc. Dar am o alta intrebare la d-stra.Ce se poate intampla daca nu platesc, care pot fi...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 20 Noiembrie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 9 - 3 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X