email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amanarea ratelor la credite in 2021. Solicitarea mai poate fi trimisa pana luni, 15 martie

Amanarea ratelor la credite in 2021. Solicitarea mai poate fi trimisa pana luni, 15 martie
ratecreditedobanzi

UPDATE in 10 martie 2021 Debitorii (firme si persoane fizice) mai pot trimite pana luni, 15 martie, o solicitare pentru a beneficia de amanarea ratelor la credite, dar si a dobanzilor si comisioanelor. 

Noile conditii si termene de plata sunt cuprinse in OUG nr. 227/2020. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1331 din 31 decembrie 2020 si a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2021. Masurile se aplica creditelor contractate pana la 30 martie 2020. 

Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor de principal, dobanzilor si comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare in acest sens, in format letric sau prin posta electronica, la datele de contact stipulate in contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanta oferit de creditor, cel mai tarziu pana la data 15 martie 2021, astfel incat creditorul sa fie in situatia de a analiza si emite decizia pana la 31 martie 2021.

Debitorul poate opta prin solicitarea transmisa creditorului sa suspende obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, pentru o perioada cuprinsa intre minimum o luna si maximum 9 luni.

OUG nr. 227/2020 - amanarea ratelor la credite in 2021: textul actului normativ

Denumire completa: Ordonanta de urgenta nr. 227/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori

Art. I. -
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 261 din 30 martie 2020, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art. 2. -
(1) Prin derogare de la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 288/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificarile ulterioare, si ale Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, acordate debitorilor de catre creditori pana la data de 30 martie 2020, se suspenda la cererea debitorului pentru o perioada cuprinsa intre minimum o luna si maximum 9 luni."

2. La articolul 2, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

"


(11) De facilitatea prevazuta la alin. (1) pot beneficia atat debitorii carora le-a fost acordata suspendarea obligatiilor de plata pana la 15 iunie 2020, potrivit legii, si debitorii care au beneficiat de aplicarea unui moratoriu nonlegislativ sau in ambele cazuri, cu conditia ca perioada maxima de suspendare a obligatiilor de plata, care va include, daca este cazul, perioada de suspendare anterioara, sa nu depaseasca cumulat 9 luni, indiferent daca aceste 9 luni cumulate au fost acordate in temeiul unui moratoriu legislativ, al unui moratoriu nonlegislativ sau al ambelor cazuri, cat si debitorii care nu au solicitat aceasta suspendare pana la 15 iunie 2020, potrivit legii, pentru creditele acordate pana la data de 30 martie 2020. "

3. La articolul 2, alineatele (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"
(4) De prevederile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza debitorii prevazuti la art. 2 alin (11) care au incheiat un contract pentru obtinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate si pentru care creditorul nu a declarat scadenta anticipata, la data de 31 decembrie 2020 inclusiv.

(5) Facilitatea prevazuta la alin. (1) poate fi acordata doar pentru creditele care nu inregistreaza restante la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata."

4. La articolul 3, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

"
Art. 3. -
(1) Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor de principal, dobanzilor si comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare in acest sens, in format letric sau prin posta electronica, la datele de contact stipulate in contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanta oferit de creditor, cel mai tarziu pana la data 15 martie 2021, astfel incat creditorul sa fie in situatia de a analiza si emite decizia pana la 31 martie 2021.

. . . . . . . . . .

(3) Debitorul poate opta prin solicitarea transmisa creditorului sa suspende obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane, pentru o perioada cuprinsa intre minimum o luna si maximum 9 luni."

5. Dupa articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 61, cu urmatorul cuprins:

"
Art. 61. -
Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor de principal, dobanzilor si comisioanelor in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) si (11), debitorii definiti la art. 1 lit. b), cu exceptia persoanelor fizice, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) prezinta declaratia pe propria raspundere, cu privire la diminuarea cu minimum 25% a veniturilor sau a incasarilor medii lunare din ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata prin raportare la perioada similara din anii 2019/2020, dupa caz;

b) nu se afla in insolventa la data solicitarii suspendarii rambursarii creditului, conform informatiilor disponibile pe pagina web a Oficiului National al Registrului Comertului."

Art. II. -
(1) Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligatiilor de plata a fost formulata pana la 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de incheiere a perioadei de amanare anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, suspendarea obligatiilor de plata complementar pana la maximum 9 luni se aplica prin cumularea creantei/restului de creanta aferent/e dobanzilor calculate in prima perioada suspendata potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, cu modificarile ulterioare, cu creanta aferenta dobanzilor calculate pentru a doua perioada suspendata potrivit dispozitiilor art. I ale prezentei ordonante de urgenta. La creanta astfel rezultata dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale incepand cu luna imediat urmatoare incheierii celei de-a doua perioade de amanare.

(2) Statul roman, prin Ministerul Finantelor, garanteaza in procent de 100% plata dobanzii calculate potrivit alin. (1), aferenta creditelor ipotecare contractate de debitori persoane fizice."

Art. III. -
(1) In aplicarea prezentei ordonante de urgenta Ministerul Finantelor elaboreaza norme, care se aproba prin hotarare a Guvernului in termen de 10 zile de la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante de urgenta.

(2) Modificarea modelului conventiei de garantare prevazut la art. 5 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2020, cu modificarile ulterioare, se aproba prin ordin al ministrului finantelor in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Art. IV. -
Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2021.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ratecreditedobanzi


Data aparitiei: 05 Ianuarie 2021
Ultima actualizare: 10 Martie 2021

Votati articolul "Amanarea ratelor la credite in 2021. Solicitarea mai poate fi trimisa pana luni, 15 martie":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X