Contabilii si antreprenorii pot rasufla usurati fiindca sunt din nou deductibile cheltuielile din tranzactiile cu Turcia, potrivit unui nou act normativ publicat in Monitorul Oficial - OUG 13/2021.
Ca urmare a unei noi prevederi introduse in Codul fiscal prin Legea 296/2020, cheltuielile cu marfa si serviciile achizitionate din Turcia nu ar mai fi fost deductibile pentru firmele din Romania. Prin urmare, aceste companii ar fi platit mai mult impozit pe profit daca aveau relatii comerciale cu aceasta tara. Ministerul Finantelor Publice a luat decizia de a clarifica aceasta situatie si a lucrat la o solutie legislativa de remediere.
Citeste si: Plafonul de TVA la incasare de 4.500.000 lei poate fi aplicat de la 1 martie 2021
Iata ultimele modificari introduse prin OUG 13/2021:
1. La articolul 25 alineatul (4), litera f^1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
f^1) cheltuielile privind tranzactiile efectuate cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa I din Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru tranzactiile efectuate incepand cu data de 1 ianuarie 2021, numai in situatia in care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzactii care nu au un scop economic;
Pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzactii cu o persoana situata intr-un stat care, la data inregistrarii cheltuielilor, este inclus in anexa II din Lista Uniunii Europene a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, reprezinta cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal incepand cu trimestrul I al anului 2021, respectiv pentru determinarea rezultatului fiscal al anului 2021 in cazul contribuabililor care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor art. 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Prevederile prezentului articol se aplica in mod corespunzator si in cazul contribuabililor care intra sub incidenta art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
In concluzie, achizitiile din Turcia, Thailanda sau Australia vor avea acelasi regim fiscal ca restul achizitii.
Citeste si: OFICIAL Modificari importante in Codul fiscal si Legea contabilitatii (OUG 13/2021)