email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plafonul de TVA la incasare de 4.500.000 lei poate fi aplicat de la 1 martie 2021

Plafonul de TVA la incasare de 4.500.000 lei poate fi aplicat de la 1 martie 2021
tva la incasareplafoncod fiscal

Neclaritatile prevederilor legale pentru aplicarea sistemului TVA la incasare au fost eliminate prin OUG nr. 13/2021. Potrivit noului act normativ, plafonul majorat se poate aplica de la 1 martie 2021. 


Amintim ca de la 1 ianuarie 2021 a fost majorat plafonul pentru aplicarea TVA la incasare, modificandu-se de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei, dupa cum a stabilit Legea nr. 296/2020. Pe hartie lucrurile erau clare, insa in practica aplicarea noului plafon dadea adevarate batai de cap. 

Astfel, Finantele au luat in calcul reglementarea cadrului de aplicare a sistemului TVA la incasare in noile conditii prevazute de Legea nr. 296/2020, respectiv prin raportare la noul plafon de 4.500.000 lei si cu posibilitatea exercitarii optiunii pentru aplicarea sistemului oricand in cursul anului, prin modificarea corespunzatoare a articolelor din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal care fac trimitere la vechiul plafon.

Citeste si: OFICIAL Modificari importante in Codul fiscal si Legea contabilitatii (OUG 13/2021)
 

Iata modificarile introduse prin OUG nr. 13/2021:

11. La articolul 282 alineatul (3), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

b) persoanele impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA. Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA aplica sistemul TVA la incasare incepand cu aceasta data. Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare ulterior, in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care si-a exercitat optiunea, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul prevazut la lit. a).

12. La articolul 282 alineatul (4), literele c) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

c) persoanele impozabile care in anul precedent au depasit plafonul de 4.500.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a);
d) persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 in cursul anului si care au depasit plafonul de 4.500.000 lei prevazut la alin. (3) lit. a) in anul precedent sau in anul calendaristic in curs, calculat in functie de operatiunile realizate in perioada in care respectiva persoana a avut un cod valabil de TVA conform art. 316.

13. La articolul 282, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(5) Persoana impozabila care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare este obligata sa aplice sistemul respectiv cel putin pana la sfarsitul anului calendaristic in care a optat pentru aplicarea sistemului, cu exceptia situatiei in care in cursul aceluiasi an cifra de afaceri depaseste plafonul de 4.500.000 lei, caz in care sistemul se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit. Daca in primul an de aplicare a sistemului TVA la incasare persoana impozabila nu depaseste plafonul de 4.500.000 lei, poate aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul de 4.500.000 lei, calculat pentru fiecare an calendaristic in parte, a fost depasit pe parcursul unui an calendaristic. Orice persoana impozabila care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare si care nu depaseste in cursul unui an plafonul de 4.500.000 lei poate renunta la aplicarea sistemului respectiv oricand in cursul anului, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent intre datele de 1 si 20 ale lunii, cu exceptia primului an in care a optat pentru aplicarea sistemului. Radierea persoanei respective din Registrul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se realizeaza de organele fiscale competente incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.

15. La articolul 324, alineatul (12) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(12) Persoana impozabila prevazuta la art. 282 alin. (3) lit. a), care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 282 alin. (3)-(8), trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 20 inclusiv a lunii anterioare inceperii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la incasare, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri determinata potrivit prevederilor art. 282 alin. (3) lit. a) nu depaseste plafonul de 4.500.000 lei in anul calendaristic precedent si in anul calendaristic in curs, pana la data depunerii notificarii, si ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. Se considera ca persoana impozabila a optat in mod tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, neavand obligatia sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat sistemul TVA la incasare si cifra sa de afaceri nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei. Persoana impozabila prevazuta la art. 282 alin. (3) lit. b), care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare potrivit prevederilor art. 282 alin. (3)-(8), incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, trebuie sa depuna la organele fiscale competente o notificare din care sa rezulte ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare din momentul inregistrarii sale in scopuri de TVA conform art. 316. Persoana impozabila prevazuta la art. 282 alin. (3) lit. b) care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare ulterior inregistrarii in scopuri de TVA, in cursul anului inregistrarii, trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 20 inclusiv a lunii anterioare inceperii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la incasare, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri determinata potrivit prevederilor art. 282 alin. (3) lit. a) nu depaseste plafonul de 4.500.000 lei in anul calendaristic in curs, pana la data depunerii notificarii, si ca opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

16. La articolul 324 alineatul (14), partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(14) Persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care depaseste in cursul anului calendaristic curent plafonul de 4.500.000 lei are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 20 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, o notificare din care sa rezulte cifra de afaceri realizata, determinata potrivit prevederilor art. 282 alin. (3), in vederea schimbarii sistemului aplicat potrivit prevederilor art. 282 alin. (5). In situatia in care persoana impozabila care depaseste plafonul nu depune notificarea, aceasta va fi radiata din oficiu de organele fiscale competente, incepand cu data inscrisa in decizia de radiere, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare prevazut la alin. (16). In perioada cuprinsa intre data la care persoana impozabila avea obligatia de a nu mai aplica sistemul TVA la incasare si data radierii din oficiu de catre organele fiscale competente din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare:

17. La articolul 324, alineatul (16) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(16) A.N.A.F. organizeaza Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare conform art. 282 alin. (3)-(8). Registrul este public si se afiseaza pe site-ul A.N.A.F. Inscrierea in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se face de catre organul fiscal competent, pe baza notificarilor depuse de persoanele impozabile potrivit alin. (12), pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea sau, in cazul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA in cursul anului calendaristic, prevazute la art. 282 alin. (3) lit. b), care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, de la data inregistrarii acestora in scopuri de TVA. Nu sunt inscrise in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare persoanele impozabile care nu depun notificarea in termenul prevazut la alin. (12). Radierea din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare se face de catre organul fiscal competent, pe baza notificarilor depuse de persoanele impozabile potrivit alin. (14), pana la data de 1 a perioadei fiscale urmatoare celei in care a fost depusa notificarea sau din oficiu, in conditiile prevazute la alin. (14). In cazul inregistrarii persoanei impozabile in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, in situatia in care data publicarii in registru este ulterioara datei de la care persoana impozabila aplica sistemul TVA la incasare, beneficiarii isi exercita dreptul de deducere in conformitate cu prevederile art. 297 alin. (2), incepand cu data publicarii in registru.

DE RETINUT!
Persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si care au depasit in cursul lunii ianuarie 2021 plafonul de 2.250.000 lei, dar nu au depasit plafonul de 4.500.000 lei, nu vor fi radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Potrivit actului normativ, prevederile intra in vigoare la data de 1 martie 2021.
 

Citeste si: Cheltuielile din tranzactiile cu Turcia sunt din nou deductibile


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tva la incasareplafoncod fiscal


Data aparitiei: 02 Martie 2021

Votati articolul "Plafonul de TVA la incasare de 4.500.000 lei poate fi aplicat de la 1 martie 2021":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X