email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscul actualizeaza documentatia tehnica SAF-T. Ghidul privind Declaratia informativa D406

Fiscul actualizeaza documentatia tehnica SAF-T. Ghidul privind Declaratia informativa D406
saf-tcontribuabili mici si mijlociidate contabile

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca intentioneaza sa actualizese documentatia tehnica SAF-T. In acest sens, reprezentantii institutiei au publicat si un ghid pentru pregatirea si depunerea DECLARATIEI INFORMATIVE D406 - FISIERUL STANDARD DE CONTROL FISCAL (SAF-T).

Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un standard international pentru schimbul electronic de date contabile intre societati/organizatii si autoritatile fiscale. Acest standard a fost conceput de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica in 2005, iar de atunci a suferit o serie de perfectionari, versiunea cea mai recenta fiind OECD SAF-T 2.0. La nivel international se poate observa o tendinta emergenta de utilizare a acestui standard.

Conform OECD - Forumul de administrare fiscala SAF-T a fost conceput pentru a permite auditorilor accesul la date intr-un format usor de citit pentru testarea substantiala a controalelor si datelor sistemului, folosind software de audit proprietar, ca parte a unei metodologii care asigura, eficacitate si productivitate crescuta in auditul asistat de computer. SAF-T se doreste a fi adecvat pentru contribuabili si auditorii acestora, indiferent de marimea acestora, de la intreprinderi multinationale la intreprinderi mici si mijlocii, desi pot exista unele diferente in aplicarea sa.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) isi doreste consolidarea capacitatii de a sustine initiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizeaza procesele decizionale orientate catre mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea SAF-T.

Introducerea SAF-T in Romania va simplifica relatia contribuabililor cu ANAF, intrucat ANAF ar putea face unele verificari electronic, fara sa mai fie nevoie sa efectueze inspectii fiscale pe teren. In urma acestor verificari preliminare de la distanta, ANAF ar putea lamuri rapid unele neclaritati si sa restranga astfel numarul de verificari la sediul contribuabilului.

Fisierul Standard de Control (SAF-T) este un fisier in format electronic, bazat pe XML, standardizat international pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la societati catre autoritatile fiscale. SAF-T necesita utilizarea codurilor standardizate. SAF-T este un fisier care contine date contabile extrase automat din sistemele de contabilitate ale contribuabililor. In practica, datele sunt
exportate si stocate intr-un format standardizat.

Declaratia informativa D406: rol si beneficii

Fisierul standard de control fiscal SAF-T reprezinta o structura standardizata a informatiilor relevante pentru controalele fiscale si are ca scop reducerea costului conformarii pentru societati si va contribui la asigurarea echitatii in derularea activitatilor economice, precum si la imbunatatirea conformarii fiscale voluntare prin reducerea efortului ambelor parti in ceea ce priveste alocarea resurselor umane si materiale pentru verificarile fiscale.


Implementarea Fisierului SAF-T va aduce urmatoarele beneficii contribuabililor:

 •  Reducerea costului conformarii pentru contribuabili;
 •  Schimb electronic de date contabile, in format standard si securizat in interactiunea cu administratia fiscala;
 •  Facilitarea comunicarii dintre administratia fiscala si companii cu privire la continutul de date al sistemelor IT in scopuri fiscale;
 • Cresterea echitatii prin cresterea gradului general de conformare si prin identificarea corecta si sanctionarea ferma a comportamentelor neconforme;
 • Diminuarea timpului petrecut la sediul unui contribuabil in vederea realizarii unei inspectii fiscale
 •  Asigurarea transparentei actului de control;
 • Simplificarea unor declaratii, precompletarea si chiar eliminarea unora, intrucat ANAF va avea un set semnificativ de date din sistemul financiar-contabil.

Implementarea fisierului SAF-T va aduce urmatoarele beneficii ANAF-ului:

 •  Sporirea nivelului veniturilor colectate la Bugetul General Consolidat prin cresterea conformarii la declarare si plata a tuturor categoriilor de venituri inregistrate contabil;
 • Cresterea calitatii actului administrativ prin utilizarea unui instrument modern si automatizat de lucru;
 • Cresterea eficientei si eficacitatii prin utilizarea datelor SAF-T ca sursa pentru procedurile de testare automate;
 • Facilitarea accesului inspectorilor fiscali la informatii standardizate;
 • Simplificarea procedurilor de lucru in procesul de analiza a riscurilor si eliminarea redundantelor din activitatea inspectorilor fiscali;
 • Imbunatatirea abilitatilor si competentelor de utilizare a datelor si efectuarea de analize de risc comparative;
 • Reducerea timpului de derulare a inspectiei fiscale, prin realizarea unui control documentar eficient si detaliat;
 • Reducerea timpului de raspuns la solicitarile din partea contribuabililor.

Saf-T - Obligatii si contraventii

Fisierul Standard de Control Fiscal SAF-T este reglementat prin art. [...] din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si prin OpANAF nr. [...]/2021 si OpANAF nr. [...]/2021.

Obligatia de depunere pentru Declaratia Informativa D406 fisierul standard de control fiscal (SAF-T) este stabilita de catre ANAF pentru contribuabilii persoanele juridice romane si pentru unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine in concordanta cu obligatia tinerii contabilitatii in partida dubla.

Persoanele juridice romane si unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine vor avea si obligatia intocmirii si depunerii fisierului standard de control fiscal SAF-T prin Declaratia informativa D406.

Obligatia intocmirii si depunerii declaratiei informative D406 este introdusa fazat in timp de catre ANAF pentru diferitele categorii de contribuabili, in functie de arondarea lor la principalele categorii pe baza criteriului de administrare - in mod diferentiat pentru marii contribuabili, contribuabilii mijlocii si contribuabilii mici.

Nota: Institutiile publice pentru care ANAF nu are competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale, nu vor trebui sa raporteze fisierul SAF-T.

Persoanele juridice romane si unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine care nu au obligatia de depunere sau care se conformeaza la depunerea declaratiei informative D406 - nu vor beneficia de tratamentul procedural simplificat al verificarilor fiscale documentare, de la distanta - pe baza informatiilor financiar-contabile detaliate transmise prin declaratia informativa D406, in cazul controalelor, verificarilor si inspectiilor fiscale.

Nedepunerea la termenele prevazute de lege a Fisierului SAF-T sau depunerea incorecta ori incompleta a Fisierului SAF-T, constatata de ANAF, va atrage contraventii, in conformitate cu prevederile art. 337 alin. 1 - Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative (care va fi aplicat si Fisierului Standard de Control Fiscal) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Propunere legislativa privind modul de aplicare a exceptiilor de nesanctionare - decizia urmeaza sa fie luata odata cu aprobarea modificarilor legislative.

Nu se sanctioneaza contraventional:

- persoanele care corecteaza Fisierul SAF-T pana la termenul legal de depunere a urmatoarei Declaratii informative D406, in cazul identificarii unor erori de catre contribuabil sau in maxim 10 zile calendaristice de la data notificarii erorii de depunere, in cazul transmiterii unei declaratii informative cu erori semnalate prin recipisa

- persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile (propunere adresata leguitorului).

Depunerea Declaratiei informative D406) incorect, incomplet, sau din care lipsesc informatiile obligatorii atrage invalidarea acesteia, situatia urmand a fi comunicata contribuabilului prin recipisa.

 

Calendarul de depunere a Declaratiei informative D406 

Obligatia de depunere a Declaratiei Informative D406 privind Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili de la datele de referinta stabilite prin OP ANAF [...], astfel:

- Pentru contribuabilii aflati deja in categoria mari contribuabili – de la data de 1 ianuarie 2022 (data de referinta pentru mari contribuabili)

- Pentru contribuabilii aflati deja in categoria contribuabili mijlocii - de la data de xx 2022 (data de referinta pentru contribuabilii mijlocii)

- Pentru contribuabilii aflati deja in categoria de contribuabili mici – de la data de xx 2023 (data de referinta pentru contribuabilii mici)

- Pentru contribuabilii nou inregistrati dupa data de referinta pentru fiecare categorie in parte – de la data efectiva a inregistrarii, prima depunere a declaratiei informative D406 urmand sa se faca in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea , ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inscrisi.

Contribuabilii trebuie sa trimita Declaratia Informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA). Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA3 vor depune fisierul SAF-T trimestrial. Data limita pentru depunerea Declaratiilor Informative D406 privind Fisierul Standard de Control Fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii (care este luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa).

Perioada de gratie: Avand in vedere complexitatea si noutatea acestei obligatii de raportare, contribuabililor li se va acorda o perioada de gratie de 3 (trei) luni pentru prima raportare, de la data cand obligatia de depunere devine efectiva pentru respectivul contribuabili.

De exemplu, nu se sanctioneaza contraventional nedepunerea sau depunerea incorecta ori incompleta a Fisierului SAF-T aferent lunilor ianuarie, februarie si martie 2022, daca acestea sunt depuse corect si complet pana in ultima zi a lunii aprilie, respectiv intr-un termen de maxim 3 luni de la data primului termen limita de depunere pentru prima Declaratie informativa D406 privind fisierul standard de control fiscal (SAF-T).
 

Consulta ghidul integral AICI. ►


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

MODIFICARILE pentru PFA in 2022


Stii sa aplici corect legislatia intrate in vigoare?

Iti doresti sa ai:
-> claritate si coerenta in cunoasterea legii
-> pasii concreti de aplicare a legii in vigoare pentru situatii specifice
-> solutii pentru probleme din viata de zi cu zi

Iti prezentam Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale - ghidul care te ajuta sa iesi din impas!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saf-tcontribuabili mici si mijlociidate contabile

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 12 Iulie 2021


Votati articolul "Fiscul actualizeaza documentatia tehnica SAF-T. Ghidul privind Declaratia informativa D406":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • SAF-T 2022. Ghid de raportare corecta - scapa de amenzi si controale neprevazute!

  • SAF-T reprezinta cea mai importanta transformare prin care a trecut sistemul fiscal din Romania pana acum. Firma dvs. va fi ca o carte deschisa pentru ANAF! Nu va mai fi nevoie de inspectii fiscale la sediul dvs. si de controale inopinate. Inspectorii vor sta in birourile lor si, din cateva clicuri, vor verifica tot ce e de verificat: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Si, desigur, daca vor gasi nereguli, vor aplica sanctiuni &n...» citeste mai departe aici

 • Tratamentul fiscal pentru sponsorizarea in natura. Ce prevede Codul fiscal

  • Suma TVA deductibila aferenta achizitiei de bunuri destinate efectuarii sponsorizarii in natura poate fi dedusa numai daca valoarea totala a bunurilor acordate drept sponsorizare in cadrul unui an calendaristic, exclusiv TVA, se incadreaza in limita de 3 la mie din cifra de afaceri calculata la valoarea totala a operatiunilor realizate din sfera de aplicare a TVA.  Astfel, incadrarea in plafon TVA se determina diferit fata de calcularea depasirii plafonului in ...» citeste mai departe aici

 • Societati de tip holding. Ce tip de impozit li se aplica din 2023?

  • Societatile holding sunt entitati comerciale-mama care detin actiunile de control sau interesele de membru in filialele sale. Incepand cu anul 2023, potrivit ultimelor modificari aduse Codului fiscal, vor aparea noutati la capitolul impozitare.  Specialistul nostru ne explica in randurile de mai jos si daca exista particularitati contabile-fiscale in domeniul societatilor de tip holding.  Societati de tip holding – impozit 2023: raspunsul ...» citeste mai departe aici

 • Ordinul 1711/2022 – au fost aprobate noile formulare pentru institutiile financiare raportoare

  • In Monitorul Oficial nr. 951 din 29 septembrie 2022 a aparut Ordinul 1711/2022 prin care au fost aprobate noile formulare pentru institutiile financiare raportoare:  F3000 DAC2/CRS si F3000 FATCA. Institutiile financiare raportoare depun formularele chiar daca acestea nu contin inregistrari, in cazul in care nu s-a identificat niciun cont raportabil in cursul anului de raportare.  Ordinul 1711/2022: continutul actului normativ ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X