email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fiscul actualizeaza documentatia tehnica SAF-T. Ghidul privind Declaratia informativa D406

Fiscul actualizeaza documentatia tehnica SAF-T. Ghidul privind Declaratia informativa D406
saf-tcontribuabili mici si mijlociidate contabile

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca intentioneaza sa actualizese documentatia tehnica SAF-T. In acest sens, reprezentantii institutiei au publicat si un ghid pentru pregatirea si depunerea DECLARATIEI INFORMATIVE D406 - FISIERUL STANDARD DE CONTROL FISCAL (SAF-T).

Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un standard international pentru schimbul electronic de date contabile intre societati/organizatii si autoritatile fiscale. Acest standard a fost conceput de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica in 2005, iar de atunci a suferit o serie de perfectionari, versiunea cea mai recenta fiind OECD SAF-T 2.0. La nivel international se poate observa o tendinta emergenta de utilizare a acestui standard.

Conform OECD - Forumul de administrare fiscala SAF-T a fost conceput pentru a permite auditorilor accesul la date intr-un format usor de citit pentru testarea substantiala a controalelor si datelor sistemului, folosind software de audit proprietar, ca parte a unei metodologii care asigura, eficacitate si productivitate crescuta in auditul asistat de computer. SAF-T se doreste a fi adecvat pentru contribuabili si auditorii acestora, indiferent de marimea acestora, de la intreprinderi multinationale la intreprinderi mici si mijlocii, desi pot exista unele diferente in aplicarea sa.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) isi doreste consolidarea capacitatii de a sustine initiativele de modernizare, prin introducerea de servicii publice electronice ce optimizeaza procesele decizionale orientate catre mediul de afaceri, inclusiv prin implementarea SAF-T.

Introducerea SAF-T in Romania va simplifica relatia contribuabililor cu ANAF, intrucat ANAF ar putea face unele verificari electronic, fara sa mai fie nevoie sa efectueze inspectii fiscale pe teren. In urma acestor verificari preliminare de la distanta, ANAF ar putea lamuri rapid unele neclaritati si sa restranga astfel numarul de verificari la sediul contribuabilului.

Fisierul Standard de Control (SAF-T) este un fisier in format electronic, bazat pe XML, standardizat international pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la societati catre autoritatile fiscale. SAF-T necesita utilizarea codurilor standardizate. SAF-T este un fisier care contine date contabile extrase automat din sistemele de contabilitate ale contribuabililor. In practica, datele sunt
exportate si stocate intr-un format standardizat.

Declaratia informativa D406: rol si beneficii

Fisierul standard de control fiscal SAF-T reprezinta o structura standardizata a informatiilor relevante pentru controalele fiscale si are ca scop reducerea costului conformarii pentru societati si va contribui la asigurarea echitatii in derularea activitatilor economice, precum si la imbunatatirea conformarii fiscale voluntare prin reducerea efortului ambelor parti in ceea ce priveste alocarea resurselor umane si materiale pentru verificarile fiscale.


Implementarea Fisierului SAF-T va aduce urmatoarele beneficii contribuabililor:

 •  Reducerea costului conformarii pentru contribuabili;
 •  Schimb electronic de date contabile, in format standard si securizat in interactiunea cu administratia fiscala;
 •  Facilitarea comunicarii dintre administratia fiscala si companii cu privire la continutul de date al sistemelor IT in scopuri fiscale;
 • Cresterea echitatii prin cresterea gradului general de conformare si prin identificarea corecta si sanctionarea ferma a comportamentelor neconforme;
 • Diminuarea timpului petrecut la sediul unui contribuabil in vederea realizarii unei inspectii fiscale
 •  Asigurarea transparentei actului de control;
 • Simplificarea unor declaratii, precompletarea si chiar eliminarea unora, intrucat ANAF va avea un set semnificativ de date din sistemul financiar-contabil.

Implementarea fisierului SAF-T va aduce urmatoarele beneficii ANAF-ului:

 •  Sporirea nivelului veniturilor colectate la Bugetul General Consolidat prin cresterea conformarii la declarare si plata a tuturor categoriilor de venituri inregistrate contabil;
 • Cresterea calitatii actului administrativ prin utilizarea unui instrument modern si automatizat de lucru;
 • Cresterea eficientei si eficacitatii prin utilizarea datelor SAF-T ca sursa pentru procedurile de testare automate;
 • Facilitarea accesului inspectorilor fiscali la informatii standardizate;
 • Simplificarea procedurilor de lucru in procesul de analiza a riscurilor si eliminarea redundantelor din activitatea inspectorilor fiscali;
 • Imbunatatirea abilitatilor si competentelor de utilizare a datelor si efectuarea de analize de risc comparative;
 • Reducerea timpului de derulare a inspectiei fiscale, prin realizarea unui control documentar eficient si detaliat;
 • Reducerea timpului de raspuns la solicitarile din partea contribuabililor.

Saf-T - Obligatii si contraventii

Fisierul Standard de Control Fiscal SAF-T este reglementat prin art. [...] din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si prin OpANAF nr. [...]/2021 si OpANAF nr. [...]/2021.

Obligatia de depunere pentru Declaratia Informativa D406 fisierul standard de control fiscal (SAF-T) este stabilita de catre ANAF pentru contribuabilii persoanele juridice romane si pentru unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine in concordanta cu obligatia tinerii contabilitatii in partida dubla.

Persoanele juridice romane si unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine vor avea si obligatia intocmirii si depunerii fisierului standard de control fiscal SAF-T prin Declaratia informativa D406.

Obligatia intocmirii si depunerii declaratiei informative D406 este introdusa fazat in timp de catre ANAF pentru diferitele categorii de contribuabili, in functie de arondarea lor la principalele categorii pe baza criteriului de administrare - in mod diferentiat pentru marii contribuabili, contribuabilii mijlocii si contribuabilii mici.

Nota: Institutiile publice pentru care ANAF nu are competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale, nu vor trebui sa raporteze fisierul SAF-T.

Persoanele juridice romane si unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine care nu au obligatia de depunere sau care se conformeaza la depunerea declaratiei informative D406 - nu vor beneficia de tratamentul procedural simplificat al verificarilor fiscale documentare, de la distanta - pe baza informatiilor financiar-contabile detaliate transmise prin declaratia informativa D406, in cazul controalelor, verificarilor si inspectiilor fiscale.

Nedepunerea la termenele prevazute de lege a Fisierului SAF-T sau depunerea incorecta ori incompleta a Fisierului SAF-T, constatata de ANAF, va atrage contraventii, in conformitate cu prevederile art. 337 alin. 1 - Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative (care va fi aplicat si Fisierului Standard de Control Fiscal) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Propunere legislativa privind modul de aplicare a exceptiilor de nesanctionare - decizia urmeaza sa fie luata odata cu aprobarea modificarilor legislative.

Nu se sanctioneaza contraventional:

- persoanele care corecteaza Fisierul SAF-T pana la termenul legal de depunere a urmatoarei Declaratii informative D406, in cazul identificarii unor erori de catre contribuabil sau in maxim 10 zile calendaristice de la data notificarii erorii de depunere, in cazul transmiterii unei declaratii informative cu erori semnalate prin recipisa

- persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile (propunere adresata leguitorului).

Depunerea Declaratiei informative D406) incorect, incomplet, sau din care lipsesc informatiile obligatorii atrage invalidarea acesteia, situatia urmand a fi comunicata contribuabilului prin recipisa.

 

Calendarul de depunere a Declaratiei informative D406 

Obligatia de depunere a Declaratiei Informative D406 privind Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili de la datele de referinta stabilite prin OP ANAF [...], astfel:

- Pentru contribuabilii aflati deja in categoria mari contribuabili – de la data de 1 ianuarie 2022 (data de referinta pentru mari contribuabili)

- Pentru contribuabilii aflati deja in categoria contribuabili mijlocii - de la data de xx 2022 (data de referinta pentru contribuabilii mijlocii)

- Pentru contribuabilii aflati deja in categoria de contribuabili mici – de la data de xx 2023 (data de referinta pentru contribuabilii mici)

- Pentru contribuabilii nou inregistrati dupa data de referinta pentru fiecare categorie in parte – de la data efectiva a inregistrarii, prima depunere a declaratiei informative D406 urmand sa se faca in ultima zi a lunii care urmeaza perioadei pentru care se face raportarea , ulterior datei de referinta pentru categoria in care au fost inscrisi.

Contribuabilii trebuie sa trimita Declaratia Informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA). Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA3 vor depune fisierul SAF-T trimestrial. Data limita pentru depunerea Declaratiilor Informative D406 privind Fisierul Standard de Control Fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii (care este luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa).

Perioada de gratie: Avand in vedere complexitatea si noutatea acestei obligatii de raportare, contribuabililor li se va acorda o perioada de gratie de 3 (trei) luni pentru prima raportare, de la data cand obligatia de depunere devine efectiva pentru respectivul contribuabili.

De exemplu, nu se sanctioneaza contraventional nedepunerea sau depunerea incorecta ori incompleta a Fisierului SAF-T aferent lunilor ianuarie, februarie si martie 2022, daca acestea sunt depuse corect si complet pana in ultima zi a lunii aprilie, respectiv intr-un termen de maxim 3 luni de la data primului termen limita de depunere pentru prima Declaratie informativa D406 privind fisierul standard de control fiscal (SAF-T).
 

Consulta ghidul integral AICI. ►

de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saf-tcontribuabili mici si mijlociidate contabile

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 12 Iulie 2021


Votati articolul "Fiscul actualizeaza documentatia tehnica SAF-T. Ghidul privind Declaratia informativa D406":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Inregistrare deducere TVA

Intrebare: Va rog sa ma ajutati: nu stiu cum sa inregistrez deducerea 50% TVA aferent carburant 2012; se trece doar 50% din bon sau se trece valoarea totala din bon pe analitic distinct, dar in decont 300?
Multumesc!

Raspuns: Va incurcati la declaratia 394: nu va prelua TVA corect Eu procedez asa: % = 401 = 124 6022 = 50...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 12 Iulie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 6 + 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

 • Persoanele fizice care nu au declarat indemnizatiile de la stat vor fi impozitate din OFICIU de ANAF

  • Indemnizatiile acordate de stat, in contextul pandemiei, persoanelor fizice (PFA-uri, profesionisti, drepturi de autor) care si-au redus ori intrerupt activitatea trebuiau declarate in Declaratia unica.  In cazul persoanelor care nu au declarat si achitat impozitul aferent indemnizatiilor, ANAF are in plan impozitarea din oficiu, potrivit Ordinului nr. 1251/2021. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 802 din 20 august 2021. Pentru ve...» citeste mai departe aici

 • Cota redusa de TVA de 5% se va aplica si pentru incalzirea locuintei din 2022

  • Romanii vor beneficia de reducerea cotei TVA pentru energia termica incepand de anul viitor, stabileste Legea nr. 196/2021 (M.O. 693 din 13 iulie 2021). Legea 196/2021 a adus mai multe modificari si completari Legii serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006, pentru modificarea alin. (5) al art. 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, dar si Codului fiscal.  Singura modificare fiscala introdusa prin n...» citeste mai departe aici

 • Masuri in domeniul registrului comertului - Legea 206/2021

  • Legea nr. 206/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2020 privind masuri in domeniul registrului comertului a aparut in Monitorul nr. 715 din 20 iulie 2021. Iata care sunt noutatile introduse in activitatea registrului comertului prin Legea 206/2021.   Legea 206/2021 - registrul comertului: continutul actului normativ Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOL UNIC...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X