Incepand cu 1 septembrie 2021, Finantele vor demara testarea voluntara a contribuabililor pentru SAF-T, urmand ca operationalizarea sistemului pentru marii contribuabili sa se aplice de la inceputul anului urmator.
"Implementarea conceptului SAF-T, Standard Audit File for Tax - forma de control simplificata, schimb standard de date cu ANAF, prin care se eficientizeaza activitatea de control si se reduce costul conformarii. De asemenea, se asigura transparenta si cresterea gradului de incredere intre organul fiscal si contribuabil.
Calendarul de implementare:
- testarea voluntara a contribuabililor va fi demarata incepand cu 1 septembrie 2021;
- operationalizarea sistemului pentru marii contribuabili incepand cu 1 ianuarie 2022.", se arata intr-o informare a MFP.
Citeste si: SAF-T: cadru legal, obligatii si contraventii
In prezent, ANAF are in derulare un proiect finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA) conform contractului nr. 299/14.12.2018 incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), avand ca obiect finantarea implementarii SAF-T, ca modalitate de comunicare/transfer a datelor financiar-contabile de la contribuabil in scopul realizarii obiectivelor strategice ale administratiei fiscale din Romania. Potrivit Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica, SAF-T este un fisier de audit standard pentru schimbul electronic de date contabile fiabile de la organizatii catre o autoritate fiscala nationala sau auditori externi.
In ultima perioada un numar tot mai mare de controale fiscale se deruleaza prin efectuarea de analize privind datele furnizate electronic de catre contribuabilii verificati, la cererea inspectorilor fiscali, insa, si fara a avea un format standard privind furnizarea de date.
Utilizarea tehnologiei este indispensabila in administratiile fiscale moderne, cu necesitatea continua de imbunatatire a eficientei si eficacitatii. Prin urmare, analizarea cantitatilor mari de date ar trebui efectuata in mod eficient. In absenta unui format standardizat de date solicitat de administratia fiscala, este necesara cunoasterea specializata a sistemului informatic contabil pentru a putea analiza si interpreta corect datele. Automatizarea procesarii datelor intr-un instrument de analiza este complicata si consumatoare de timp atat pentru compania auditata, cat si pentru inspectorul fiscal, atunci cand datele sunt transferate in formate diferite, continand de multe ori coloane/siruri de date nestandardizate ce necesita prelucrare manuala la momentul importului.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a contabilitatii
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
In primavara acestuia an, Mirela Calugareanu, sefa ANAF, declara la o conferinta ca SAF-T va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2022 pentru marii contribuabili, dupa care vor fi vizate si celelalte categorii de firme. Avand in vedere ca adaptarea sistemelor informatice necesita timp, implementarea SAF-T va fi facuta etapizat.