Fisierul Standard de Control (SAF-T) este un fisier in format electronic, bazat pe XML, standardizat international pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la societati catre autoritatile fiscale. SAF-T necesita utilizarea codurilor standardizate. SAF-T este un fisier care contine date contabile extrase automat din sistemele de contabilitate ale contribuabililor. In practica, datele sunt exportate si stocate intr-un format standardizat.
Fisierul Standard de Control Fiscal SAF-T este reglementat prin art. [...] din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si prin OpANAF nr. [...]/2021 si OpANAF nr. [...]/2021.
Citeste si: ANAF actualizeaza documentatia tehnica SAF-T: depunerea Declaratiilor informative D406 si D406T
Obligatia de depunere pentru Declaratia Informativa D406 fisierul standard de control fiscal (SAF-T) este stabilita de catre ANAF pentru contribuabilii persoanele juridice romane si pentru unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine in concordanta cu obligatia tinerii contabilitatii in partida dubla.
Persoanele juridice romane si unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine vor avea si obligatia intocmirii si depunerii fisierului standard de control fiscal SAF-T prin Declaratia informativa D406.
Obligatia intocmirii si depunerii declaratiei informative D406 este introdusa fazat in timp de catre ANAF pentru diferitele categorii de contribuabili, in functie de arondarea lor la principalele categorii pe baza criteriului de administrare - in mod diferentiat pentru marii contribuabili, contribuabilii mijlocii si contribuabilii mici.
Nota: Institutiile publice pentru care ANAF nu are competenta de exercitare a verificarii situatiei fiscale, nu vor trebui sa raporteze fisierul SAF-T.
Persoanele juridice romane si unitatile fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine care nu au obligatia de depunere sau care se conformeaza la depunerea declaratiei informative D406 - nu vor beneficia de tratamentul procedural simplificat al verificarilor fiscale documentare, de la distanta - pe baza informatiilor financiar-contabile detaliate transmise prin declaratia informativa D406, in cazul controalelor, verificarilor si inspectiilor fiscale.
Nedepunerea la termenele prevazute de lege a Fisierului SAF-T sau depunerea incorecta ori incompleta a Fisierului SAF-T, constatata de ANAF, va atrage contraventii, in conformitate cu prevederile art. 337 alin. 1 - Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative (care va fi aplicat si Fisierului Standard de Control Fiscal) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Propunere legislativa privind modul de aplicare a exceptiilor de nesanctionare:(decizia urmeaza sa fie luata odata cu aprobarea modificariilor legislative).
Nu se sanctioneaza contraventional:
- persoanele care corecteaza Fisierul SAF-T pana la termenul legal de depunere a urmatoarei Declaratii informative D406, in cazul identificarii unor erori de catre contribuabil sau in maxim 10 zile calendaristice de la data notificarii erorii de depunere, in cazul transmiterii unei declaratii informative cu erori semnalate prin recipisa
- persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile (propunere adresata leguitorului).
Depunerea Declaratiei informative D406)incorect, incomplet, sau din care lipsesc informatiile obligatorii atrage invalidarea acesteia, situatia urmand a fi comunicata contribuabilului prin recipisa.
Obligatia de furnizare a fisierului standard de control fiscal SAF-T
Contribuabilii persoane juridice romane si unitati fara personalitate juridica din Romania ale persoanelor juridice straine care tin contabilitatea in partida dubla vor avea si obligatia de a furniza organului fiscal central o declaratie cuprinzand informatii din evidenta contabila si fiscala, denumita in continuare Declaratia informativa D406 Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) sau prescurtat Declaratia informativa D406.
Declaratia informativa D406 Fisierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) se depune in format electronic, data limita de depunere fiind cel mai tarziu:
- pana in ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind Stocurile si Activele).
- pana la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul Declaratiei informative D406-Active.
- in termenul stabilit de organul fiscal, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul Declaratiei informative D406-Stocuri.
Urmatoarele categorii de contribuabili au obligatia de depunere a Fisierului SAF-T (D406):
- Regiile autonome
- Institutiile nationale de cercetare dezvoltare
- Societatile comerciale pe actiuni (S.A.)
- Societatile in comandita pe actiuni (SCA)
- Societatile comerciale in comandita simpla (SCS)
- Societatile comerciale in nume colectiv (SNC)
- Societatile comerciale cu raspundere limitata (SRL)
- Societatile/Companiile nationale
- Organizatiile cooperatiste mestesugaresti (OC1)
- Organizatiile cooperatiste de consum (OC2)
- Organizatiile cooperatiste de credit (OC3)
- Alte persoane juridice
- Unitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate
- Persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente in Romania,
- Persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania
- Asociatiile cu scop patrimonial
- Asociatiile/ Persoanele fara scop patrimonial
- Organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil
- Societatile nerezidente care au in Romania un cod de inregistrare in scopuri de TVA (contribuabilii inregistrati prin inregistrare directa, contribuabilii inregistrati prin reprezentant fiscal, sediile fixe).
Urmatoarele categorii de contribuabili nu vor avea obligatia de depunere a fisierului SAF-T (D406):
- Persoanele fizice autorizate
- Intreprinderile individuale
- Intreprinderile familiale
- Persoanele fizice care desfasoara activitati cu scop lucrativ (PFL)
- Asociatiile familiale (ASF)
- Societatile profesionale de avocati cu raspundere limitata (SPAR)
- Societatile profesionale practicieni in insolventa (SPI)
- Intreprinderile profesionale unipersonale cu raspundere limitata (URL)
- Institutiile publice (PUB).