Continuam seria materialelor informative publicate de reprezentantii DGRFP Brasov privind modificarile aduse Codului fiscal prin OG 8/2021. De aceasta data vom prezenta noutatile introduse in TITLU IV Impozitul pe venit, dupa ce am scris despre modificarile din Titlul II Impozitul pe profit.
Citeste si: Ultimele modificari ale Codului fiscal si ale Codului de procedura fiscala comentate si explicate
TITLUL IV - Impozitul pe venit - INAINTE si DUPA OG 8/2021
INAINTE de OG 8/2021
Art. 62 Venituri neimpozabile
(...)
m) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare si/sau aurului financiar prevazute la cap. V - Venituri din investitii, precum si altele decat cele definite la cap. IX - Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
DUPA OG 8/2021
La articolul 62, litera m) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
m) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile si mobile din
patrimoniul personal, altele decat castigurile din transferul titlurilor de valoare si/sau aurului de investitii prevazute la cap. V - Venituri din investitii, precum si altele decat cele definite la cap. IX - Venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
Data intrarii in vigoare: 3 septembrie 2021
INAINTE de OG 8/2021
Art. 84 Stabilirea venitului net anual din cedarea folosintei bunurilor
(...)
(10) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68.
Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si nu determina venitul net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
(11) Dispozitiile privind optiunea prevazuta la art. 69^1 alin. (2) si (3) se aplica si in cazul determinarii venitului net
potrivit prevederilor alin. (3).
DUPA OG 8/2021
La articolul 84, alineatele (10) si (11) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(10) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole si veniturile din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68. Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor si nu determina venitul net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.
(11) Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile
sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani. In cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii.
Data intrarii in vigoare: 3 septembrie 2021
INAINTE de OG 8/2021
Art. 87 Reguli de stabilire a impozitului final pentru veniturile realizate din inchirierea in scop turistic in
cazul depasirii numarului de 5 camere in cursul anului fiscal
(1) Contribuabilii care intr-un an fiscal au realizat venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar de peste 5
camere inchiriate in scop turistic, situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea, determina, incepand cu anul fiscal urmator, venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, si au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.
DUPA OG 8/2021
La articolul 87, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
ART. 87
(1) Contribuabilii care intr-un an fiscal au realizat venituri din inchirierea in scop turistic a unui numar de peste 5
camere inchiriate in scop turistic, situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea, determina, in anul fiscal urmator, venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, si au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.
Data intrarii in vigoare: se aplica veniturilor realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2022
INAINTE de OG 8/2021
Art. 96 Determinarea castigului net anual/pierderii nete anuale din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, precum si din transferul aurului de investitii
(...)
(3) Intermediarii, societatile de administrare a investitiilor sau societatile de investitii autoadministrate, care efectueaza tranzactiile prevazute la art. 94 si 95, au urmatoarele obligatii:
DUPA OG 8/2021
La articolul 96, partea introductiva a alineatului (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Intermediarii, societatile de administrare a investitiilor sau societatile de investitii autoadministrate, administratorii de fonduri de investitii alternative, rezidenti fiscali romani, care efectueaza tranzactiile prevazute la art. 94 si 95, atat pentru veniturile obtinute din Romania, cat si pentru cele obtinute din strainatate, au urmatoarele obligatii:".
Data intrarii in vigoare: se aplica veniturilor realizate incepand cu data de 1 ianuarie 2022
INAINTE de OG 8/2021
Art. 97 Retinerea impozitului din veniturile din investitii
(...)
(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare
definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In
cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au
fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
DUPA OG 8/2021
La articolul 97, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(7) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor/sumelor
reprezentand castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare de catre actionari/asociati/investitori.
Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. In cazul dividendelor/castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au
fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.
Data intrarii in vigoare: 3 septembrie 2021
Consulta tabelul comparativ integral pe site-ul DGRFP Brasov. ►