Orice contabil ar trebui sa caute un laptop potrivit pentru activitatile curente de tinere a contabilitatii. Din fericire, un laptop pentru contabilitate nu trebuie sa indeplineasca cerinte de sistem foarte inalte, ceea ce inseamna ca poti alege cu usurinta un model decent, la pret rezonabil.
Spre deosebire de un laptop de grafica, unde placa video trebuie sa fie extrem de puternica, la un laptop de contabilitate, nu conteaza atat de mult placa video. De fapt, aceasta poate fi chiar si integrata, nu este nevoie sa fie dedicata.
Cu toate ca cerintele pentru un laptop de contabilitate nu sunt mari, este important sa alegi un laptop care se misca bine, care ofera un ecran destul de mare si pe care sa lucrezi cat mai confortabil. Cand poti face contabilitate rapid, inseamna ca petreci mai putin timp la munca si faci bani mai usor, fara sa fii frustrat ca pierzi timp si stai mult dupa un laptop lent.
Prin urmare, conform specialistilor onlaptop, ar trebui sa te orientezi spre un laptop care te poate ajuta sa lucrezi cu cantitati mari de date si care sa-ti permita sa faci rapid calcule.
Cand cumperi un laptop de contabilitate, avantajele sunt:
-
Nu ai nevoie de un procesor foarte puternic
-
Nu ai nevoie de o placa video dedicata.
Cum alegi un laptop pentru contabilitate?
Ecran
In mod normal, ai putea sa alegi orice tip de laptop, indiferent de ecran, pentru a opera cu taskuri de contabilitate. Cu toate acestea, un laptop cu ecran mai mare iti poate fi de folos mai ales atunci cand lucrezi in Excel, Saga sau alte programe de gestiune, unde exista multe ferestre si taburi la care trebui sa ai acces dintr-o singura privire. Cu siguranta este mai dificil sa faci contabilitate pentru un laptop mic, cu ecran de 12 inch sau 13 inch.
De aceea, pentru mai mult confort, iti recomandam un laptop cu ecran de 15", 15.6" sau macar de 14 inch, de preferat cu rezolutie Full HD. Pe un astfel de laptop cu display mare vei putea lucra mai usor operatiunile de contabilitate (declaratii, situatii, balante, bilanturi, verificari etc).
Tastatura
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Daca este posibil, alege un laptop cu tastatura numerica, pentru ca vei lucra foarte mult cu cifrele. Desigur, acum exista si posibilitatea de a atasa o tastatura numerica externa pentru laptop, dar oricum si laptopurile cu ecran mai mare de 15 inch au o astfel de tastatura pentru cifre.
Un model de 13 inch nu va avea insa tastatura numerica si vei putea doar sa-i atasezi una externa. Cand alegi laptopul, este bine sa te orientezi spre unul cu tastatura suficient de mare, cu taste moi, placute la atingere, pentru ca cel mai probabil vei lucra destul de mult pe ea.
Procesorul
Nu ai nevoie de un procesor foarte puternic pe un laptop de contabilitate. Poti alege fara probleme un model cu procesor Intel sau unul cu procesor AMD. Evident, cu cat procesorul este mai performant, cu atat laptopul se va misca mai rapid, dar ca si cerinte de sistem, contabilitatea nu mananca resurse mari.
Memorie
Daca este ceva ce poate face diferenta dintre un laptop de contabilitate rapid si unul lent, aceasta este memoria. Un laptop cu mai mult RAM ajuta la procesarea calculelor si a bazelor de date mult mai rapid. De aceea, daca este posibil, ar trebui sa investesti intr-un laptop cu mai multa memorie (4 gb sau peste ar trebui sa fie suficient).
Capacitate de stocare
HDD-ul este la fel de important ca si memoria pentru un laptop de contabilitate. Nu trebuie sa-ti faci griji atat de mult in ceea ce priveste capacitatea, ci tipul unitatii de stocare. Practic poti alege din HDD sau un SSD.
HDD-urile tind sa fie mai lente, dar ofera o capacitate de stocare mai mare. SSD-urile sunt ideale pentru transfer rapid de date si pentru ca fac ca laptopul sa se miste mai bine. Pentru ca operatiunile de contabilitate nu necesita cerinte speciale, te vei putea descurca fara probleme si cu un HDD, dar daca ai posibilitatea, merita din plin sa investesti intr-un model de laptop cu SSD. O sa simti prezenta acestuia atunci cand va trebui sa deschizi foi mari de calcul.
Placa video
Asa cum spuneam mai sus, pentru un laptop de contabilitate, nu ai nevoie de o placa video foarte performanta sau dedicata. Orice model de laptop cu placa video integrata va fi bun pentru operatiunile de contabilitate.
In concluzie, daca ai nevoie de un laptop de contabilitate, ar trebui sa-l gasesti la pret rezonabil, fara sa te uiti la un model extrem de performant, cu procesor avansat si placa video suplimentara. Iti recomandam un model cu display mai mare, cu RAM de minim 4 GB, cu unitate de stocare HDD sau de preferat SSD (dar, nu este obligatoriu). Cam orice laptop modern, la pret rezonabil, ar trebui sa fie potrivit pentru contabilitate.