email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nou in Monitor - identificarea la distanta utilizand mijloace video. Ce trebuie sa stie firmele si persoanele fizice

Nou in Monitor - identificarea la distanta utilizand mijloace video. Ce trebuie sa stie firmele si persoanele fizice
identificarea videoinstitutii publiceadr

Decizia presedintelui ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei) prin care sunt aprobate normele privind identificarea la distanta utilizand mijloace video a fost publicata in Monitor. 

In Monitorul Oficial nr. 1119 din 24 noiembrie 2021 a fost publicata Decizia pentru aprobarea Normelor privind reglementarea, recunoasterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanta utilizand mijloace video.

Normele pentru identificarea video la distanta prevad o serie de obligatii legale care trebuie indeplinite de platformele de identificare remote prin mijloace video.

Decizia reglementeaza cadrul juridic pentru identificarea persoanelor, in interactiunea lor la distanta cu institutiile publice sau cu companiile private. Cetatenii pot sa beneficieze de o serie de servicii publice direct de acasa, isi pot obtine semnatura electronica de la distanta, pot accesa produsele institutiilor bancare fara sa mearga la sediul acestora, pot sa desfasoare actiuni de importanta juridica la care inainte ar fi fost necesara prezenta fizica si identificarea cu buletinul.

Am facut inca un pas important pe calea transformarii digitale a Romaniei. Forma finala a actului normativ este rezultatul consultarilor publice in care echipa ADR a centralizat punctele de vedere pertinente ale celor care utilizeaza astazi tehnologii similare. Normele prevad ca identificarea sa se realizeze prin tehnologii digitale inovatoare care folosesc inteligenta artificiala si/sau procese machine learning – cum ar fi aplicatiile care realizeaza identificarea unei persoane si/sau verificari ale actelor de identitate prin capturi de imagini digitale, masuratori ale semnalmentelor biometrice faciale, comparare de imagini – sau tehnologia NFC incorporata in documentele electronice de identitate. Normele asigura faptul ca identificarea se face la cel mai inalt nivel de securitate. Fiecare platforma care va realiza video-identificarea va trece printr-un proces complex de audit si va fi avizata de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei”, a precizat Octavian Oprea, presedintele ADR.

Urmatoarele categorii se supun normelor privind identificarea video la distanta:

- prestatorii de servicii de incredere;
- prestatorii de servicii de plata;
- institutiile de credit;


- institutiile financiare nebancare;
- organismele din sectorul public;
- tertii de verificare a identitatii.

Citeste si: Institutiilor publice le va fi interzis sa ceara firmelor sau persoanelor fizice copii de pe documente emise deja de stat

Video-identificarea: care sunt pasii procesului? 

In procesul de video-identificare, cetateanul va avea nevoie de un dispozitiv electronic cu care sa captureze imagini ale fetei si imagini cu cartea de identitate sau pasaportul. De asemenea, acesta va trebui sa fie identificat intr-o baza de date, a explicat ADR intr-un comunicat.

Pe parcursul procedurii de video-identificare, cetateanului i se pot adresa diverse intrebari pentru ca platforma sa se asigure ca in fata laptopului sau a telefonului nu este o alta persoana decat cea din documente.

Dupa ce acesti pasi au fost parcursi cu succes, ultimul pas este confirmarea cu un factor de autentificare suplimentar, prin transmiterea catre cetateanul care parcurge procedura de identificare a persoanei la distanta a unui cod de unica folosinta (One Time Password – OTP), sau prin transmiterea unui link cu o durata limitata, special creat in acest scop, generat in mod individual (prin e-mail sau SMS).

Identificarea video la distanta: de cand intra normele in vigoare? 

Normele vor intra in vigoare in 30 de zile, dar operatorii economici sau institutiile care vor folosi identificarea la distanta prin mijloace video au la dispozitie o perioada de 8 luni (240 de zile) pentru a se pune in acord cu acestea. Aceasta perioada de armonizare tehnica asigura ca platformele tehnologice dezvoltate pana acum in aceasta directie pot fi adaptate normelor fara a exista o perioada de intrerupere.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
identificarea videoinstitutii publiceadr


Data aparitiei: 29 Noiembrie 2021

Votati articolul "Nou in Monitor - identificarea la distanta utilizand mijloace video. Ce trebuie sa stie firmele si persoanele fizice":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X