email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avantaje salariale neimpozabile: ce este important de stiut despre cadourile oferite salariatilor

Avantaje salariale neimpozabile: ce este important de stiut despre cadourile oferite salariatilor
cadouri salariatiavantaje salariale neimpozabilecadouri in banicadouri in natura

In editia lunii februarie a Revistei Romane de Contabilitate si Monografii Contabile, expertul contabil Gabi Popescu ofera informatii utile cu privire la avantajele salariale neimpozabile.

Avantaje salariale neimpozabile: ce este important de retinut

In categoria avantajelor salariale neimpozabile sunt cuprinse, potrivit art. 76alin. (4) din Codul fiscal, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca alsalariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane,astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori aiacestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 Martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 Iunie.

Aceste venituri, in limitele si cu ocaziile prevazute, nu se cuprind in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale potrivit art. 142 lit. b) din Codul fiscal si nici in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 157 alin (2).

Potrivit art. 76 alin (41) din Codul fiscal, nu reprezinta venit impozabil in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat:


− contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul,pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul individual de munca, regulamentul intern sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, in limita unui plafon anual, pentru fiecare angajat, reprezentand nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate.

Sumele reprezentand contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament,inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora se considera venituri aferente lunii in care se aproba decontul, respectiv venituri aferente lunii in care sunt acordate, in situatia in care nu exista obligatia prezentarii unor documente justificative. Nu se acorda angajatilor care beneficiaza de vouchere de vacanta, in conformitate cu legislatia in vigoare;
si
− contravaloarea abonamentelor suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 100 euro anual pentru fiecare persoana, oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care actioneaza in nume propriu in cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, ori in calitate de intermediari pentru serviciile medicale, in cazul in care abonamentele respective includ si servicii medicale.

Sumele reprezentand contravaloarea abonamentelor suportate de angajator pentru angajatii proprii se considera venituri aferente lunilor corespunzatoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.
Incadrarea in plafonul de 33% din venitul salarial lunar a avantajelor neimpozabile se verifica prin cumularea tuturor veniturilor de natura celor prevazute la art. 76 alin.(41) realizate in luna respectiva.

Ordinea includerii in acest plafon se stabileste de angajator.

Daca avantajele primite in bani si in natura sunt imputate salariatului, acestea nu se impoziteaza la angajator.

In masura in care se deconteaza cheltuieli pentru un salariat, ceea ce depasesc limita acestui plafon in luna respectivavor fi impozabile.
Suma acordata peste plafonul lunar este venit impozabil; nu exista posibilitatea reportarii de la o luna la alta.
Potrivit prevederilor art. 142 lit. aa1) si ale art. 157 alin (2) din Codul fiscal, avantajele care indeplinesc conditiile pentru a fi considerate avantaje neimpozabile nu sunt cuprinse in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Un studiu de caz despre acest subiect poate fi consultat in Revista Romana de Contabilitate si Monografii Contabile >>

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cadouri salariatiavantaje salariale neimpozabilecadouri in banicadouri in natura


Data aparitiei: 01 Martie 2024

Votati articolul "Avantaje salariale neimpozabile: ce este important de stiut despre cadourile oferite salariatilor":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X