Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Tichete cadou neimpozabile oferite de Craciun. Care sunt conditiile?

Data aparitiei: 10 Decembrie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tichete cadou neimpozabile oferite de Craciun. Care sunt conditiile?
tichete cadoutichete neimpozabilecod fiscal

Cu ocazia Craciunului, o societate doreste sa ofere salariatilor si copiilor minori ai acestora tichete cadou. 

Care este valoarea neimpozitata si la care nu se platesc obligatiile salariale, dar si alte informatii importante, prezentam in continuare. 

Citeste si: Plafonul neimpozabil pentru cadourile oferite salariatilor creste de la 150 lei la 300 lei
 

Tichete cadou neimpozabile oferite de Craciun: raspunsul specialistului

Conform prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) pct. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: a) ( ) veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, ( ), acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

 

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 150 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase; .

Potrivit pct. 12 alin. (11) din Normele metodologice date in aplicarea Codului fiscal, In sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator.

Astfel, conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului.

Practic, un angajat cu un copil minor poate benefia de tichete cadou in valoare de 300 lei neimpozabile si netaxabile din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, respectiv 150 lei pentru salariat si 150 lei pentru copil minor.

Potrivit art. 10 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, In cazul salariatilor angajati in baza unui contract individual de munca cu timp partial, precum si in cazul cumulului de functii, biletele de valoare, cu exceptia tichetelor cadou si tichetelor culturale, pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza, potrivit legii.

Astfel, poate beneficia de tichete cadou in egala masura si salariatul angajat cu CIM cu timp partial daca in contractul colectiv sau individual de munca este prevazuta acordarea acestora fara a fi necesar a detine functia de baza la unitatea respectiva.

Intrucat valoarea tichetului cadou nu este conditionata de timpul lucrat, ceea ce inseamna ca se poate acorda suma de 150 lei/salariat, indiferent de tipul contractului individual de munca (cu norma intreaga sau partiala), neimpozabili si netaxabili din punct de vedere al contributiilor sociale.

In concluzie, angajatorul poate acorda, pentru fiecare salariat, indiferent de forma contractului individual de munca (inclusiv cu timp partial) sau chiar si daca salariatul nu are functia de baza in societate, o suma neimpozabila in cuantum de 150 lei.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X