email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli de constituire: ce sunt, inregistrarea in contabilitate si spete utile

Cheltuieli de constituire: ce sunt, inregistrarea in contabilitate si spete utile
cheltuieli de constituireinregistrari contabili cheltuieli de constituirecheltuieli de constituire neamortizatecont 201

O entitate poate include cheltuielile de constituire la „Active”, caz in care poate imobiliza cheltuielile de constituire. In aceasta situatie, cheltuielile de constituire trebuie amortizate in cadrul unei perioade de maximum 5 ani.

Ce sunt cheltuieli de constituire

Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate de infiintarea si extinderea activitatii entitatii).

Manualul Contabilului Incepator - un ghid de incredere conceput special pentru tine! Rezolva simplu si rapid orice problema legata de contabilitate! Gasesti eficient solutiile perfect legale pentru orice dilema din domeniul fiscal-contabil!

Atentie!
In situatia in care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu exceptia cazului in care suma rezervelor disponibile pentru distribuire si a profitului reportat este cel putin egala cu cea a cheltuielilor neamortizate.

Cu ajutorul contului 201 „Cheltuieli de constituire” se tine evidenta cheltuielilor ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate de infiintarea si extinderea activitatii entitatii).

Contul 201 „Cheltuieli de constituire” este un cont de activ.

In debitul contului 201 "Cheltuieli de constituire" se inregistreaza cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea entitatii in contrapartida cu 404 „Furnizori de imobilizari”, 462 „Creditori diversi”, 512 „Conturi curente la banci”, 531 „Casa”.

In creditul contului 201 „Cheltuieli de constituire” se inregistreaza amortizarea cheltuielilor de constituire scoase din evidenta in contraparida cu 280 „Amortizari privind imobilizarile necorporale”.

Soldul contului reprezinta valoarea cheltuielilor de constituire existente.

Cheltuieli de constituire: inregistrari contabile

--> inregistrarea facturilor aferente operatiilor de constituire a societatii:

--> amortizarea cheltuielilor de constituire pe o perioada de maxim 5 ani. Amortizarea se inregistreaza lunar in contabilitate:

In situatia in care politicile contabile ale societatii nu prevad capitalizarea acestor cheltuieli, sumele reprezentand cheltuielile efectuate cu infiintarea societatii vor fi recunoscute in contul de profit si pierdere in conturile corespunzatoare de cheltuieli.

Cheltuieli de constituire - studii de caz

Incadrare taxe de intabulare la cheltuieli de constituire


Intrebare: O societate comerciala se infiinteaza prin divizarea altei societati. Societatea nou infiintata preia prin divizare terenuri si cladiri. Intabularea terenurilor si cladirilor in Cartea Funciara si taxele notariale aferente pot fi considerate cheltuieli de constituire?

Raspuns: Conform OMFP 18002/2014
Contul 201 "Cheltuieli de constituire" Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate de infiintarea si extinderea activitatii entitatii).

Astfel, consider ca in categoria cheltuielilor de constituire intra doar cele ocazionate de infiintarea societatii, cheltuieli de prospectare a pietei, de publicitate si alte cheltuieli de aceasta natura, legate de infiintarea si extinderea activitatii persoanei juridice.

O persoana juridica poate fi infiintata si fara a fi adus un aport de active.

Mai mult, conform pct.14 din OMFP 1802/2014 se ridica problema pragului de semnificatie.

14. prag de semnificatie inseamna statutul informatiilor in cazul in care se poate anticipa in mod rezonabil ca omiterea sau prezentarea eronata a acestora influenteaza deciziile pe care utilizatorii le adopta pe baza situatiilor financiare ale entitatii. Pragul de semnificatie al elementelor individuale se evalueaza in contextul altor elemente similare.

In concluzie, in opnia mea, atunci cand sumele sunt nesemnificative, acestea pot fi recunoscute direct in contul rezultatului exercitiului.

Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Repartizare profit interimar. Rezerva legala. Cheltuieli de constituire


Intrebare: O microintreprindere a inregistrat in luna iunie 2022 cheltuieli de constituire in valoare de 122 lei, amortizare lunara 10,17 lei timp de 12 luni. La 31.12.2022 sold 201 = 122 lei, sold 2801 = 61 lei, valoarea ramasa de amortizat = 61 lei.

Societatea a inregistrat profit 13.000 lei la 31.12.2022 din care 40 lei au fost repartizati in contul 129.

Avand in vedere ca amortizarea cheltuielilor de constituire se incheie in luna iunie 2023, se poate repartiza pe dividende acum in luna aprilie 2023 suma de: 13.000 lei - 40 lei rezerva legala - 61 lei valoarea ramasa de amortizat = 12.899 lei sau profitul ramane nerepartizat in contul 1171 pana in luna iulie 2023 cand se termina de amortizat cheltuielile de constituire si de abia atunci se poate distribui la dividende?

Raspuns: Potrivit art. 183 alin. 1 din Legea societatilor 31/1990, republicata rezerva legala este constituita prin preluarea, in fiecare an, din profitul societatii a cel putin 5%, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.

Prevederile legale care permit distribuirea de dividende interimare nu reglementeaza si constituirea rezervei legale pe baze interimare.

De aceea, repartizarea profitului pentru constituirea rezervei legale se face la data de 31.12.xx, tinand cont de profitul anual si nu pe baza profitului inregistrat la trimestru.

In acelasi sens sunt si prevederile pct. 421-422 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 referitoare la repartizarea profitului pe destinatii.

Potrivit OMFP nr. 1802/2014
421. (1) Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.

Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare - rezerva legala, dividende, acoperire pierderi din anii precedenti, alte rezerve, majorare de capital social.

Orice repartizare se efectueaza prin aprobarea de catre adunarea generala a asociatilor, sau hotararea asociatului unic.
La data de 31.03.2023 puteti efectua repartizarea profitului realizat in trimestrul I 2023, fara sa luati in considerare rezerva legala si cheltuielile de constituire neamortizate, care sunt intr-o suma nesemnificativa.

Parerea mea este ca nu trebuie sa asteptati luna iulie pentru repartizarea profitului pe dividend interimar, deoarece acest element nu este prevazut la stabilirea profitului de repartizat.

Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cheltuieli de constituireinregistrari contabili cheltuieli de constituirecheltuieli de constituire neamortizatecont 201


Data aparitiei: 29 Noiembrie 2023

Votati articolul "Cheltuieli de constituire: ce sunt, inregistrarea in contabilitate si spete utile":
Rating:

Nota: 3.98 din 5 din 23 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X