email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt inregistrarile contabile cu cheltuielile de constituire si depunere patrimoniu?

onginregistrari contabilecheltuielicreditori diversiconstituirepatrimoniuactivitate economica

In randurile de mai jos, vom vedea care sunt inregistrarile contabile cu cheltuielile de constituire si depunere patrimoniu pentru un ONG cu activitate economica.

Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial au fost aprobate prin Ordinul nr. 1969/2007, modificat prin Ordinul nr. 939/27.09.2015.

Conform acestor reglementari evidenta evidenta aporturilor de capital se tine cu ajutorul contului 101 "Capital", cont de pasiv.

Inregistrarea contabila, in cazul in care constituirea  capitalului  s-a realizat prin depunere numerar in banca:

512 "Conturi curente la banci"             =    101 "Capital"

In cazul in care in actul constitutiv s-a precizat in mod distinct ca se constituie un capital pentru activitatea fara scop patrimonial (o anumita valoare) si un capital pentru activitatea economica atunci evidenta aporturilor de capital se va tine distinct pentru activitatile fara scop patrimonial si activitatile economice. De asemenea, daca este cazul, evidenta se tine distinct pe aporturi in natura si/sau in numerar, pentru constituirea patrimoniului social al persoanei juridice fara scop patrimonial sau majorarii sau reducerii aporturilor.

Evidenta cheltuielilor ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice fara scop patrimonial (taxe si alte cheltuieli de inscriere legate de infiintarea si extinderea activitatii persoanei juridice fara scop patrimonial) se tine cu ajutorul contului 201 "Cheltuieli de constituire", cont de activ.

Contul 201 "Cheltuieli de constituire" se debiteaza in corespondenta cu unul sau mai multe din urmatoarele conturi (dupa caz, in functie de situatia reala) care se crediteaza:

404 "Furnizori de imobilizari" cu cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice fara scop patrimonial, in cazul in care pentru cheltuielile de constituire sunt emise facturi pe numele ONG;

462 "Creditori diversi" cu cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice fara scop patrimonial in cazul in care aceste cheltuieli sunt suportate de catre terti (fie ei asociati sau membrii fondatori);

512 "Conturi curente la banci" cu sumele platite din cont reprezentand cheltuieli ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice fara scop patrimonial;

531 "Casa" cu sumele platite in numerar reprezentand cheltuieli ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice fara scop patrimonial.

Consideram ca ultimele doua cazuri sunt mai putin probabile la infiintare. De obicei, cheltuielilie de constituire sunt suportate de unul sau mai multi asociati, caz in care inregistrarea contabila este:

201 Cheltuieli de constituire         =    462 Creditori diversi
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu, expert contabil

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
onginregistrari contabilecheltuielicreditori diversiconstituirepatrimoniuactivitate economica


Data aparitiei: 08 Septembrie 2015

Votati articolul "Care sunt inregistrarile contabile cu cheltuielile de constituire si depunere patrimoniu?":
Rating:

Nota: 4.79 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X