In randurile de mai jos, vom vedea care sunt inregistrarile contabile cu cheltuielile de constituire si depunere patrimoniu pentru un ONG cu activitate economica.
Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial au fost aprobate prin Ordinul nr. 1969/2007, modificat prin Ordinul nr. 939/27.09.2015.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Conform acestor reglementari evidenta evidenta aporturilor de capital se tine cu ajutorul contului 101 "Capital", cont de pasiv.
Inregistrarea contabila, in cazul in care constituirea capitalului s-a realizat prin depunere numerar in banca:
512 "Conturi curente la banci" = 101 "Capital"
In cazul in care in actul constitutiv s-a precizat in mod distinct ca se constituie un capital pentru activitatea fara scop patrimonial (o anumita valoare) si un capital pentru activitatea economica atunci evidenta aporturilor de capital se va tine distinct pentru activitatile fara scop patrimonial si activitatile economice. De asemenea, daca este cazul, evidenta se tine distinct pe aporturi in natura si/sau in numerar, pentru constituirea patrimoniului social al persoanei juridice fara scop patrimonial sau majorarii sau reducerii aporturilor.
Evidenta cheltuielilor ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice fara scop patrimonial (taxe si alte cheltuieli de inscriere legate de infiintarea si extinderea activitatii persoanei juridice fara scop patrimonial) se tine cu ajutorul contului 201 "Cheltuieli de constituire", cont de activ.
Contul 201 "Cheltuieli de constituire" se debiteaza in corespondenta cu unul sau mai multe din urmatoarele conturi (dupa caz, in functie de situatia reala) care se crediteaza:
404 "Furnizori de imobilizari" cu cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice fara scop patrimonial, in cazul in care pentru cheltuielile de constituire sunt emise facturi pe numele ONG;
462 "Creditori diversi" cu cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice fara scop patrimonial in cazul in care aceste cheltuieli sunt suportate de catre terti (fie ei asociati sau membrii fondatori);
512 "Conturi curente la banci" cu sumele platite din cont reprezentand cheltuieli ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice fara scop patrimonial;
531 "Casa" cu sumele platite in numerar reprezentand cheltuieli ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea persoanei juridice fara scop patrimonial.
Examen Consultant Fiscal 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Consideram ca ultimele doua cazuri sunt mai putin probabile la infiintare. De obicei, cheltuielilie de constituire sunt suportate de unul sau mai multi asociati, caz in care inregistrarea contabila este:
201 Cheltuieli de constituire = 462 Creditori diversi
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu, expert contabil