Orice contabil ori antreprenor iscusit stie cat de importanta este repartizarea profitului pentru o afacere, dar si care sunt pasii care trebuie urmati.
La baza repartizarii profitului sta un act normativ important - Legea 31/1990 privind societatile comerciale, care nu de putine ori a dat batai de cap profesionistilor la capitolul interpretare.
Venim in sprijinul contabililor si al antreprenorilor si prezentam mai jos 4 studii de caz rezolvate cu succes de specialistii nostri in domeniul fiscal-contabil. Acestea au impact mare in 2023, astfel ca reprezinta o buna sursa de informare pentru orice contabil ori antreprenor, fie ca se afla la inceput de drum, fie care are deja experienta in domeniu.
1. Repartizarea profitului inaintea acoperirii pierderii din corectare erori contabile
Speta: Soldul debitor al contului 1174 este 12.521. In urma distribuirii dividendelor din contul 1171, soldul 117 ramane pe debit. Poate sa ramana asa sau trebuie rectificata distribuirea?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Raspunsul specialistului
Daca din 117 s-au distribuit dividende, fara a se tine cont si de SFD al contului 1174 (pierdere), s-au incalcat urmatoarele prevederi legale:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata:
Art. 19
(4)Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor.”
2) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:
“422._
(3)In contul 117 "Rezultatul reportat" se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile, respectiv din corectarea erorilor contabile.
423._
(1)Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar curent, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale conform legii, si cel reportat aferent exercitiilor financiare precedente, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
(2)In lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.”
3) din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata:
“Art. 272^1
Se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care:
b)incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive (nu neapart … fictive, ci, mai degraba, din profituri incorecte, fara acoperiri prealabile de pierderi – nota noastra) ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anual, pe baza situatiilor financiare anuale, sau contrar celor rezultate din acestea.”
Rezulta, asadar, ca, in cazul in care exista pierdere precedenta (SFD 117), mai cu seama pierdere din corectare erori contabile (SFD 1174), aceasta trebuie acoperita din orice sursa (inclusiv din profiturile precedente sau curente), inainte de efectuarea vreunei distribuiri catre asociati, din profit.
Ce aveti de facut?
- fie corectati distribuirea, acoperiti pierderea din cont 1174, asociatii ramburseaza valoarea dividendelor incasate in plus si depuneti rectificativa la declaratia 100, prin care s-a declarat impozitul pe dividende;
- fie lasati repartizarea asa, dar, la finalul anului 2022, daca se obtine profit in acest an, primul lucru pe care il faceti este sa acoperiti pierderea din 1174;
- acoperirea pierderii din cont 1174 se face pe baza AGA intocmita pentru aprobarea situatiilor financiare ale anului 2022 si in care se specifica si faptul ca, din profitul anului 2022, de x lei, se acopera integral sau partial (dupa cum este valoarea profitului curent fata de pierderea din cont 1174) pierderea precedenta din corectarea erorilor contabile, de 12521 lei;
- in anul 2023, dupa depunerea bilantului pe anul 2022, se face nota 1171 = 1174 12521 lei sau cu o suma mai mica, daca profitul curent este mai mic decat aceasta pierdere.
2. Repartizarea profitului reportat
Speta: O societate care are profit nerepartizat din anii precedenti poate intruni AGA de cate ori vrea pe parcursul unui an si poate distribui dividende de ridicat de cate ori are nevoie sau exista un numar limitat? Adica doar la hotararea AGA de aprobare a bilantului?
Daca la acea data hotaraste ca profitul ramane nerepartizat, poate ulterior in timpul anului sa intruneasca AGA si sa hotarasca distribuire de dividende?
Raspunsul specialistului
Potrivit prevederilor art. 67 alin (2) din Legea societatilor comerciale 31/1990, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.
Potrivit art. 194 alin. (1) lit. a) din acelasi act normativ, adunarea generala a asociatilor (AGA) are, printre obligatiile principale, si cea a aprobarii situatiei financiare anuale si a stabilirii repartizarii profitului net.
Potrivit prevederilor pct. 421 din Reglementarile contabile, repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Profitul contabil ramas dupa repartizarea acestuia la rezerve legale se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
Evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
Asadar, profitul reportat se poate distribui oricand (nu exista un numar limitat de intruniri) in baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor.
3. Repartizarea profitului interimar. Cheltuieli de constituire
Speta: O microintreprindere a inregistrat in luna iunie 2022 cheltuieli de constituire in valoare de 122 lei, amortizare lunara 10,17 lei timp de 12 luni. La 31.12.2022 sold 201 = 122 lei, sold 2801 = 61 lei, valoarea ramasa de amortizat = 61 lei. Societatea a inregistrat profit 13.000 lei la 31.12.2022 din care 40 lei au fost repartizati in contul 129.
Avand in vedere ca amortizarea cheltuielilor de constituire se incheie in luna iunie 2023, se poate repartiza pe dividende acum in luna aprilie 2023 suma de: 13.000 lei - 40 lei rezerva legala - 61 lei valoarea ramasa de amortizat = 12.899 lei sau profitul ramane nerepartizat in contul 1171 pana in luna iulie 2023 cand se termina de amortizat cheltuielile de constituire si de abia atunci se poate distribui la dividende?
Raspunsul specialistului
Potrivit art. 183 alin. 1 din Legea societatilor 31/1990, republicata rezerva legala este constituita prin preluarea, in fiecare an, din profitul societatii a cel putin 5%, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
Prevederile legale care permit distribuirea de dividende interimare nu reglementeaza si constituirea rezervei legale pe baze interimare.
De aceea, repartizarea profitului pentru constituirea rezervei legale se face la data de 31.12.xx, tinand cont de profitul anual si nu pe baza profitului inregistrat la trimestru.
In acelasi sens sunt si prevederile pct. 421-422 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 referitoare la repartizarea profitului pe destinatii.
Potrivit OMFP nr. 1802/2014
421. (1) Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.
Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare - rezerva legala, dividende, acoperire pierderi din anii precedenti, alte rezerve, majorare de capital social.
Orice repartizare se efectueaza prin aprobarea de catre adunarea generala a asociatilor, sau hotararea asociatului unic.
La data de 31.03.2023 puteti efectua repartizarea profitului realizat in trimestrul I 2023, fara sa luati in considerare rezerva legala si cheltuielile de constituire neamortizate, care sunt intr-o suma nesemnificativa.
Parerea specialistului este ca nu trebuie sa asteptati luna iulie pentru repartizarea profitului pe dividend interimar, deoarece acest element nu este prevazut la stabilirea profitului de repartizat.
4. Lichidare voluntara. Repartizarea profitului
Speta: Pentru bilantul de lichidare voluntara a unei SRL ce se depune la ANAF? Care are data certificatului de mentiuni de la ONRC (care nu este bilantul final cu soldurile zero)? Se poate face precizarea in raportul administratorului de repartizare a profitului (precizare de profit nerepartizat), cu mentiunea ca in bilantul in care toate soldurile vor fi zero, atunci se va repartiza profitul ca dividende si impozit pe dividende si daca se intocmeste propunerea administratorului pentru profit, ca nerepartizat?
Raspunsul specialistului
In ceea ce priveste repartizarea pe destinatii a profitului realizat de societate, trebuie avute in vedere prevederile Legii nr.31/1990 a societatilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 67 - (1)Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(2)Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
Art. 194 - (1)Adunarea generala a asociatilor are urmatoarele obligatii principale:
a)sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net;
Avand in vedere aceste prevederi legale, in opinia specialistului, hotararea de a se repartiza profitul realizat, la dividende, apartine adunarii generale a asociatilor / asociatului unic.
Administratorul societatii poate sa faca doar o propunere de repartizare a profitului, pe care sa o prezinte adunarii generale a asociatilor / asociatului unic.
De asemenea, legea dispune:
Art. 235 - In societatile in nume colectiv, in comandita simpla si in cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, odata cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.
(2) Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati. In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege.
Potrivit Normelor Metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor aprobate prin OMFP nr. 897/2015:
1.Operatiunile de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor, sunt reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare legea societatilor.
( )
5.In conformitate cu prevederile art. 28 alin. (11) din legea contabilitatii, fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia fuziunii, divizarii sau lichidarii acestora, in conditiile acestei legi, precum si in conformitate cu prevederile legii societatilor.
Aceste situatii financiare se intocmesc pentru data stabilita potrivit legii societatilor, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile, si se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
Situatiile financiare intocmite potrivit prevederilor prezentului punct reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate operatiunilor de fuziune, divizare si lichidare a societatilor.
6.In vederea intocmirii situatiilor financiare prevazute la pct. 5, se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea societatilor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
7.Situatiile financiare prevazute la pct. 5 sunt supuse auditului statutar, conform prevederilor legale in vigoare.
8.In scopul intocmirii situatiilor financiare prevazute la art. 263 alin. (1) si art. 268 alin. (1) din legea societatilor, se vor evidentia in contabilitate operatiunile efectuate pe parcursul lichidarii si se va intocmi balanta de verificare.
9.Situatiile financiare intocmite in conformitate cu art. 263 alin. (1) si art. 268 alin. (1) din legea societatilor se depun si la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, odata cu depunerea acestora la oficiul registrului comertului.
Legea nr.82/1991 a contabilitatii republicata, prin art..28 dispune:
(1)Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(4) au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale.
(1 1)Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul fuziunii, divizarii sau lichidarii, in conditiile legii, caz in care situatiile financiare au aceleasi componente cu situatiile financiare anuale.
Bilantul de inceput al lichidarii se intocmeste pe baza soldurilor existente in balanta de verificare intocmita la data eliberarii de catre ONRC a certificatului de mentiuni de dizolvare cu lichidare. Acest bilant are scop informativ si are un caracter special.
Din punct de vedere economic si comercial, societatea isi continua activitatea, pana la terminarea operatiunii de lichidare.
A se vedea in acest sens, prevederile art. 233 alin. 4 din Legea nr.31/1990:
(4) Societatea isi pastreaza personalitatea juridica pentru operatiunile lichidarii, pana la terminarea acesteia.
Potrivit prevederilor art.235 din Legea nr.31/1990, dupa plata datoriilor catre terti, asociatii/asociatul unic pot sa decida asupra modului in care activele ramase vor fi distribuite catre asociati.
In opinia specialistului, in acest sens pot sa decida:
- Fie repartizarea profitului ramas nerepartizat, la dividende;
- Fie includerea acestuia in veniturile realizate de asociati din lichidarea societatii;
tinand seama de tratamentul fiscal specific pentru fiecare situatie.
Raspunsuri oferite de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.