email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Au inceput programele Rabla Clasic si Rabla Plus 2022. Noutati pentru firme si persoane fizice

Au inceput programele Rabla Clasic si Rabla Plus 2022. Noutati pentru firme si persoane fizice
afmautovechiculeprogram rabla

Programele Rabla Clasic si Rabla Plus 2022 au luat startul din 8 februarie, ora 10:00. AFM (Administratia Fondului pentru Mediu) a informat ca persoanele fizice se pot adresa producatorilor/dealerilor auto pentru inscrierea in cadrul Programelor Rabla Clasic si Rabla Plus, iar persoanele juridice isi pot incarca in aplicatia informatica documentele necesare participarii in cadrul celor doua programe. 

Bugetul alocat editiei din acest an depaseste un miliard de lei, cel mai mare de pana acum. Programele guvernamentale Rabla Clasic si Rabla Plus au o serie de modificari in 2022. 

Rabla Clasic pentru masini 2022

Prima de casare este de 6.000 lei pentru un autovehicul uzat, respectiv de 9.000 lei pentru doua autovehicule vechi. Plus urmatoarele beneficii: 

- ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

- ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou (cu exceptia motocicletelor), al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP;

- ecobonus in valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou (cu exceptia motocicletelor), echipat cu motorizare GPL/GNC;

- ecobonus in valoare de 3.000 lei la achizitionarea unui autovehicul nou (fara motociclete), echipat cu sistem de propulsie hibrid.



Asadar, a fost introdusa posibilitatea casarii a doua autovehicule vechi pentru achizitionarea unuia nou, cuantumul finantarii fiind in acest caz de 12.000 lei (9000 prima de casare + doua ecobonusuri de vechime a cate 1500 lei). 

Inca o modificare importanta a programului se refera la vechimea autovehiculului uzat eligibil. Acesta trebuie sa fie de cel putin 6 ani de la data primei inmatriculari in Romania, fata de 8 ani cat era inainte.

Totodata, a fost eliminat termenul de 60 zile de casare/radiere a autovehiculului uzat, solicitantii avand posibilitatea de a-l casa/radia pana la emiterea facturii autovehiculului nou. 

Este important de precizat si ca se diminueaza cu 5 grame valorile cantitatilor de emisii de CO2/km aferente pragului de eligibilitate si pragului de obtinere a ecobonusului.

Rabla Clasic pentru motociclete 2022

Se ofera o prima de casare de 6.000 lei pentru achizitionarea de motociclete noi in schimbul predarii spre casare a unui autovehicul uzat, La  aceasta suma se pot adauga si urmatoarele beneficii: 

- ecobonus de 1.500 lei - pentru autovehiculul nou motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km in sistem WMTC;
- ecobonus de 1.500 lei - pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Potrivit noutatilor introduse de AFM, valabilitatea notei de inscriere in cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsa la 300 de zile de la data emiterii. In acest timp, solicitantii vor derula toate procedurile specifice de achizitie a modelului nou.

Rabla Plus 2022

In editia acestui an, a fost introduse obligativitatea casarii unui autovehicul uzat pentru achizitionarea unuia nou. Inca o noutate este ecobonusul de vechime - 1500 lei pentru casarea masinilor mai vechi de 15 ani care au norma de poluare euro 3 si inferioara. 

Pentru fiecare autovehicul nou, exista posibilitatea casarii a maximum doua autovehicule uzate, cuantumul finantarii fiind:

- Casare un autovehicul: 52.500 lei pentru autovehicul pur electric (45.000 lei ecotichet + 6000 lei prima de casare + 1500 lei ecobonus de vechime) si 27.500 lei pentru un autovehicul hibrid plug-in (20.000 lei ecotichet pentru un auto cu emisii de maximum 80 grame CO2/km +6000 lei prima de casare + 1500 lei ecobonus de vechime). 

- Casare doua autovechicule: 57.000 lei pentru autovehicul pur electric (45.000 lei ecotichet + 9000 lei prima de casare + doua ecobonusuri de vechime a cate 1500 lei fiecare) si 32.000 lei pentru un autovechicul hibrid plug-in (20.000 lei ecotichet pentru auto cu emisii de 80 grame CO2/km + 9000 lei prima de casare + doua ecobonusuri de vechime a cate 1500 lei fiecare). 

Ecotichetul pentru achizitionarea unei motociclete electrice va fi 27.500 lei (20.000 lei ecotichetul + 6000 lei prima de casare + 1500 lei ecobonus de vechime).

Vechimea autovehiculului uzat eligibil in program va fi de cel putin 6 ani de la data primei inmatriculari in Romania. Valabilitatea notei de inscriere este de 300 de zile de la emiterea acesteia. Autovehiculul uzat se va casa/radia pana la emiterea facturii autovehiculului. 

Se diminueaza cu 5 grame valorile cantitatilor de emisii de CO2/km aferente pragului de eligibilitate si pragului de obtinere a ecobonusului.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
afmautovechiculeprogram rabla


Data aparitiei: 08 Februarie 2022

Votati articolul "Au inceput programele Rabla Clasic si Rabla Plus 2022. Noutati pentru firme si persoane fizice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X