Incepand cu 1 ianuarie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 315/2021 prin care se elimina obligativitatea firmelor de a depune anual declaratia privind beneficiarii reali, insa exista cazuri in care a fost mentinuta.
Prezentam in continuare situatia unei microintreprinderi asociate cu o persoana juridica ce detine 50% din capitalul social. Trebuie sa depuna la ONRC declaratia privind beneficiarul real in 15 zile de la depunerea situatiilor financiare pentru anul 2021?
Cand este obligatorie Declaratia de beneficiar real: raspunsul specialistului
Conform art. 56, pe langa alin. (13) se introduce si alin. (14) cu urmatorul cuprins: Prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele juridice inmatriculate in registrul comertului anterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat, depun o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice pe care o actualizeaza ori de cate ori intervine o modificare, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Aceasta obligatie se considera a fi indeplinita pentru persoanele juridice care au depus cel putin o declaratie privind beneficiarul real ulterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi.
In concluzie, nu mai exista obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarul real decat la inmatriculare si ori de cate ori intervine o modificare.
Prin exceptie, trebuie sa depuna anual declaratia privind beneficiarul real persoanele juridice care au in structura actionariatului entitati inmatriculate/inregistrate si/sau care au sediul fiscal in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal si/sau in jurisdictii cu grad inalt de risc de spalare a banilor si/sau finantare a terorismului si/sau in jurisdictii aflate sub monitorizarea organismelor internationale relevante, pentru risc de spalare a banilor/finantare a terorismului.
In situatia in care s-a depus cel putin o declaratie privind beneficiarul real, obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarii reali se considera a fi indeplinita.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Raluca Liliana Anghelache - Economist.