email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ONG - Declaratia de beneficiar real: termen de depunere, exceptii si mod de transmitere

ONG - Declaratia de beneficiar real: termen de depunere, exceptii si mod de transmitere
ongdeclaratia de beneficiar realspalarea banilor
Legislatia privind depunerea Declaratiei de beneficiar real in cazul ONG-urilor este mai blanda fata de prevederile care vizeaza SRL-urile. Spre exemplu, asociatiile sau fundatiile constituite/conduse doar de persoane fizice si asociatiile de dezvoltare intercomunitara sunt exceptate de la depunerea Declaratiei de beneficiar real. 
 
Prezentam in continuare tot ce trebuie sa stie un ONG despre depunerea Declaratiei de beneficiar real, potrivit informatiilor de la Ministerul Justitiei
 

Declaratia de beneficiar real - informatii importante de la Ministerul Justitiei
 

Notiunea de beneficiar real
 
Potrivit art. 4 alin. 2 lit. c din Legea nr. 129/2019, astfel dupa cum a fost modificata si completata prin O.U.G. nr. 111/2020, notiunea de beneficiar real include cel putin:
 
- asociatii sau fondatorii;
- membrii in consiliul director;
- persoanele cu functii executive imputernicite de consiliul director sa exercite atributii ale acestuia;
- in cazul asociatiilor, categoria de persoane fizice ori, dupa caz, persoanele fizice in al caror interes principal acestea au fost constituite, respectiv, in cazul fundatiilor, categoria de persoane fizice in al caror interes principal acestea au fost constituite;
- oricare alta persoana fizica ce exercita controlul in ultima instanta, prin orice mijloace, asupra persoanei juridice fara scop lucrativ.
 
2. Datele de identificare ale beneficiarului real ce se mentioneaza in cuprinsul declaratiei sunt precizate la art. 7 alin. 2 lit cˆ2 din OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, modificata si completata prin Legea nr.129/2019: numele, prenumele, data nasterii, codulnumeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta.
 
3. Forma declaratiei
 
Potrivit art. 34ˆ4 alin. 2 din OG nr. 26/2000, astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 276/2020: “Consiliul director al asociatiei sau fundatiei imputerniceste o persoana fizica pentru a comunica, printr-o declaratie pe propria raspundere, datele de identificare ale beneficiarului real. Declaratia privind beneficiarul real poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica (…).„
 

ONG - Declaratia de beneficiar real - termen de depunere
 

Potrivit art. 34^4 alin 1 si 4 din OG nr. 26/2000, astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 276/2020 : “Ori de cate ori intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, asociatia sau fundatia are obligatia de a comunica Ministerului Justitiei datele de identificare ale beneficiarului real, in vederea inregistrarii actualizarii evidentei privind beneficiarii reali ai asociatiilor si fundatiilor.
 
Daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia prevazuta la alin. (1) se depune in termen de 30 zile*) de la data la care aceasta a intervenit.”, mai specifica institutia.
 
Conform articolului 1 din O.U.G. nr. 191/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente prevazute in sarcina asociatiilor si fundatiilor, precum si a persoanelor juridice inregistrate in registrul comertului:
 
(1) Termenul pana la care se depune declaratia privind beneficiarul real, prevazut la art. 34A4 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, este de maximum 90 de zile de la incetarea starii de alerta, declarata, in conditiile legii, in vederea prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.
 
(2) Termenul prevazut la alin. (1) se aplica si obligatiei de completare a documentelor potrivit cerintelor prevazute la art. 6, 7, 16 si 17 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost stabilite prin art. 63* din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

ONG - Declaratia de beneficiar real: cine NU este obligat sa o depuna
 

In ceea ce priveste ONG-urile si obligatia de a depune Declaratia de beneficiar real, exista doua exceptii potrivit art 34ˆ1 alin. (1ˆ1) din OG nr. 26/2000, astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 276/2020:
 
a) asociatiile sau fundatiile constituite/conduse doar de persoane fizice, atunci cand singurii beneficiari reali sunt cei prevazuti in statut. In acest caz, in lipsa depunerii declaratiei privind beneficiarul real, Ministerul Justitiei este obligat sa completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali pe baza documentelor care insotesc cererea de inscriere a modificarii care implica si schimbarea beneficiarilor reali;
 
b) asociatiile de dezvoltare intercomunitara, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si structurile federative formate de acestea.”
 

ONG - Declaratia de beneficiar real: cum se transmite la Ministerul Justitiei

 
Potrivit art. 34ˆ4 alin. 2 din OG nr. 26/2000, astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 276/2020, ʺdeclaratia privind beneficiarul real (…) poate fi comunicata fara nicio alta formalitate, prin mijloace electronice, cu semnatura electronica sau prin servicii de posta si curier.”
 
 *Art. 63:
 
In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, asociatiile si fundatiile au obligatia completarii documentelor conform cerintelor prevazute la art. 6, 7, 16 si 17 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, prevederile art. 7 aplicandu-se in mod corespunzator. La expirarea termenului, asociatiile si fundatiile care nu s-au conformat obligatiei se dizolva, prin hotarare judecatoreasca, la cererea Ministerului Public sau a oricarei alte persoane interesate, in conditiile prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.
 
 
Citeste si: Declaratia privind beneficiarii reali este obligatorie si pentru Intreprinderile individuale, societatile agricole si asociatii? Legea interpretata

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Declaratia 101 si Impozitul pe Profit


La ce aspecte trebuie sa fiti atent cand completati D101?

Expertul contabil Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a celor 2 declaratii, dar si studii de caz intalnite in practica, cu solutii fiscale mai putin cunoscute.

Parcurgeti chiar acum lucrarea "Declaratia 101 si Impozitul pe Profit" pentru a evita erori costisitoare!
Atentie, termenul-limita pentru depunerea D101 este 26 iunie 2023! Iar intarzierile sau greselile in completare se sanctioneaza cu amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ongdeclaratia de beneficiar realspalarea banilor


Data aparitiei: 27 Septembrie 2021

Votati articolul "ONG - Declaratia de beneficiar real: termen de depunere, exceptii si mod de transmitere":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X