Firmele nu vor mai fi sanctionate pentru lipsa Registrului unic de control, potrivit unui proiect de lege inregistrat recent la Senat, care ar urma sa modifice Legea 252/2003.
Mai exact, initiativa legislativa prevede abrogarea articolelor 7 si 8 privind sanctiunile impuse contribuabililor din Legea privind registrul unic de control.
“Articol unic. - Articolele 7 si 8 din Legea 252/2003 privind registrul unic de control, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 429 din 18 iunie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga. Aceasta lege a fost adoptata de parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. 1 din Constitutia Romaniei, republicata”, se arata in initiativa legislativa.
In prezent, firmele au obligatia sa achizitioneze Registrul Unic de Control in termen 30 zile de la infiintare sau de la deschiderea oricarui punct de lucru. Registrul se numeroteaza, sigileaza si se pastreaza de reprezentantul legal al firmei la sediu si la fiecare punct de lucru. Registrul se poate achizitiona doar de la unitatile ANAF, contra cost si cu emiterea unei facturi scrise de mana de catre fisc, si doar pe baza certificatului de inregistrare.
Legea 252/2022 prevede in prezent urmatoarele:
Articolul 7
Constituie contraventii urmatoarele fapte:
a) neachizitionarea registrului unic de control de la directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, in termenul prevazut la art. 6 alin. (2) si (3);

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2022 varianta tiparita

Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
b) neprezentarea registrului unic de control la solicitarea organelor de control specializate, potrivit prevederilor art. 3 alin. (1).
Articolul 8
(1) Contraventiile prevazute la art. 7 se sanctioneaza cu amenda dupa cum urmeaza:
a) de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei, pentru fapta prevazuta la lit. a);
b) de la 10.000.000 lei la 20.000.000 lei, pentru fapta prevazuta la lit. b).
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de organele de control specializate.
(3) Dispozitiile prezentului articol se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.
Initiatorii proiectului sustin ca implementarea unui registru similar la nivelul SPV, Registrului Comertului sau altei platforme este mult mai usor si eficient, direct la nivel administrativ, dupa nevoie de la caz la caz, si fara a necesita un act normativ, costuri suplimentare pentru contribuabili si birocratie. Pana la aceasta tranzitie, se propune eliminarea poverii sanctiunilor pentru
contribuabill.
Acesta nu este singurul proiect privind Registrul Unic de Control inregistrat recent la Senat. La finalul lunii mai, s-a propus ca Registrul unic de control sa devena disponibil prin intermediul SPV.
“Romania este singurul stat din Uniunea Europeana care impune contribuabililor mentinerea unui Registrul Unic de Control”, se mentioneaza in expunerea de motive.
Registrul Unic de Control s-a implementat pentru a muta si dispersa costurile administrative de control asupra contribuabililor. Conform expunerii de motive a Legii nr. 252/2003, Registrul Unic de Control s-a implementat pentru ,,imbunatatirea parghiilor aflate la dispozitia organelor de control in vederea realizarii cu maxima celeritate a controalelor financiar-fiscale efectuate la contribuabili”, pentru a evita anumite ,,deficiente in administrarea judicioasa a bugetului de timp aflat la dispozifia institufiilor respective”. Din acest motiv s-a considerat necesara obligarea contribuabililor la mentinerea RUC pentru a permite statului ,,o mai buna sincronizare a eforturilor statului in vederea respectarii de catre contribuabili a legilor in vigoare” si pentru economicitatea activitatii de control al statului.
S-a optat pentru aceasta solutie pentru ca ,,spre deosebire de variantele informatizate ale unui astfel de demers, nu este oneroasa nici pentru organele de control si nici pentru contribuabili”.
Or este evident ca acest lucru s-a schimbat drastic din 2003 si pana in prezent, fiind mult mai oneroase obligatiile si birocratia achizitionarii si intocmirii unui registru in format fizic de catre contribuabili, in conditiile in care statul are la dispozitie numeroase alte instrumente informatizate pentru coordonarea controalelor si economisirea resurselor de timp ale organelor de control.
Initiatorii proiectului mai spun ca Registrul Unic de Control nu trebuie impus prin forta coercitiva a statului. Ei mai sustin ca acest registru este "o unealta birocratica, inutila si utilizata in practica pentru aplicare sanctiunilor."
In timp ce pentru contribuabili nerespectarea obligatiilor privind Registrul Unic de Control constituie contraventii si se amendeaza, pentru organele de control, nerespectarea prevederilor constituie in mod disproportionat doar abatere disciplinara si se sanctioneaza conform statutului functionarilor publici. In realitate, acest lucru se traduce prin nerespectarea acestor prevederi de catre organele de control, fara consecinte reale.