email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va fi majorata perioada de gratie pentru raportarea SAF-T (Declaratia 406) cu 6 luni

Va fi majorata perioada de gratie pentru raportarea SAF-T (Declaratia 406) cu 6 luni
saf-tdeclaratia 406stocuri

Perioada de gratie pentru raportarea SAF-T (Declaratia 406), deja acordata, va fi prelungita cu 6 luni, tinandu-se cont de "eventuale impedimente de natura tehnica care pot sa intervina in generarea acestei declaratii", potrivit referatului de aprobare al unui proiect de ordin al Fiscului. 

Totodata, avand in vedere noutatea si complexitatea acestui tip de declaratie (Declaratia D460), respectiv eventualele impedimente de natura tehnica care pot sa intervina in generarea acestei declaratii, tinand cont inclusiv de faptul ca, contribuabilii utilizeaza softuri specifice de contabilitate, care au capabilitati diferite si care pot fi adaptate mai simplu sau mai complicat la noua cerinta, precum si planuri de conturi diferite, reglementate de diverse institutii (BNR, ASF), se propune majorarea perioadei de gratie, deja acordata, cu 6 luni, astfel:

- 12 (douasprezece) luni pentru prima raportare, respectiv 11 (unsprezece) luni pentru a doua raportare, 10 (zece) luni pentru a treia raportare, 9 (noua) luni pentru a patra raportare, 8 (opt) luni pentru a cincea raportare, 7 (sapte) luni pentru a Sasea raportare, 6 (sase) luni pentru a saptea raportare, 5 (cinci) luni pentru a opta raportare, 4 (patru) luni pentru a noua raportare, 3 (trei) luni pentru a zecea raportare, 2 (doua) luni pentru a unsprezecea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;

- 9 (noua) luni pentru prima raportare, respectiv 6 (sase) luni pentru a doua raportare si 3 (trei) luni pentru a treia raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
Anexa nr. 4 - Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control (SAF-T) a OPANAF 1783/2021 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1 a noului act normativ. 

Anexa nr. 1
Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)

1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:

- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile “Stocuri" si "Active":

- la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii "Active":

- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii "Stocuri".

2. Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

3. Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

4. Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reorezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.

9. (1) Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:

- 12 (douasprezece) luni pentru prima raportare, respectiv 11 (unsprezece) luni pentru a doua raportare, 10 (zece) luni pentru a treia raportare, 9 (noua) luni pentru a patra raportare, 8 (opt) luni pentru a cincea raportare, 7 (sapte) luni pentru a sasea raportare, 6 (sase) luni pentru a saptea raportare, 5 (cinci) luni pentru a opta raportare, 4 (patru) luni pentru a noua raportare, 3 (trei) luni pentru a zecea raportare, 2 (doua) luni pentru a unsprezecea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;

- 9 (noua) luni pentru prima raportare, respectiv 6 (sase) luni pentru a doua raportare si 3 (trei) luni pentru a treia raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.

(2) Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.

(3) Astfel, contribuabilii/platitorii nu sunt sanctionati contraventional, conform prevederilor art. 337°1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maxim prevazut la alin. (1).

6. In situatia in care contribuabilul constata anumite erori in declaratia depusa initial, acesta poate depune decliaratii rectificative.

7. Informatiile privind "Activele" din cadrul Declaratiei informative D406 sunt tntocmite la nivelul anului financiar aplicat de catre contribuabili si transmise printr-o singura depunere, respectiv o singura raportare a Declaratiei informative D406, pana la data depunerii situatiilor financiare aferente exercitiului financiar la care se refera.

8. Deciaratia informativa D406 pentru "Active" se poate transmite ca o declaratie independenta, nefiind necesara introducerea tuturor sectiunilor/subsectiunilor dintr-o Declaratie informativa D406, ci doar a zonelor indicate ca fiind obligatorii pentru transmiterea acestui tip de informatie.

Y. Informatiile privind "stocurile de produse" si "productie in curs" sunt transmise pe baza unei solicitari specifice din partea organelor fiscale centrale. In functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind stocurile prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T), contribuabilii furnizeaza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din figierul SAF-T relevante pentru "Stocuri", separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea din partea organelor fiscale centrale.

10. Declaratiile informative D406 pentru "Stocuri" se depun in termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii.

11. Pentru declaratia informativa D406 transmisa cu erori identificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si pentru care a fost comunicata recipisa ce le semnaleaza, contribuabilul retransmite integral Declaratia informativa D406, care trebuie sa cuprinda fisierul SAF-T corectat.

12. Nu este admisa transmiterea unor corectii partiale prin transmiterea selectiva a inregistrarilor sau campurilor corectate pentru Declaratia informativa D406 anterior transmisa si pentru care au fost primite recipise ce semnalau erori.
 

Citeste si: Unele categorii de firme vor fi exceptate de la obligatia de a depune fisierul standard de control fiscal (SAF-T)


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saf-tdeclaratia 406stocuri

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 03 August 2022


Votati articolul "Va fi majorata perioada de gratie pentru raportarea SAF-T (Declaratia 406) cu 6 luni":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X