email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va fi majorata perioada de gratie pentru raportarea SAF-T (Declaratia 406) cu 6 luni

Va fi majorata perioada de gratie pentru raportarea SAF-T (Declaratia 406) cu 6 luni
saf-tdeclaratia 406stocuri

Perioada de gratie pentru raportarea SAF-T (Declaratia 406), deja acordata, va fi prelungita cu 6 luni, tinandu-se cont de "eventuale impedimente de natura tehnica care pot sa intervina in generarea acestei declaratii", potrivit referatului de aprobare al unui proiect de ordin al Fiscului. 

Totodata, avand in vedere noutatea si complexitatea acestui tip de declaratie (Declaratia D460), respectiv eventualele impedimente de natura tehnica care pot sa intervina in generarea acestei declaratii, tinand cont inclusiv de faptul ca, contribuabilii utilizeaza softuri specifice de contabilitate, care au capabilitati diferite si care pot fi adaptate mai simplu sau mai complicat la noua cerinta, precum si planuri de conturi diferite, reglementate de diverse institutii (BNR, ASF), se propune majorarea perioadei de gratie, deja acordata, cu 6 luni, astfel:

- 12 (douasprezece) luni pentru prima raportare, respectiv 11 (unsprezece) luni pentru a doua raportare, 10 (zece) luni pentru a treia raportare, 9 (noua) luni pentru a patra raportare, 8 (opt) luni pentru a cincea raportare, 7 (sapte) luni pentru a Sasea raportare, 6 (sase) luni pentru a saptea raportare, 5 (cinci) luni pentru a opta raportare, 4 (patru) luni pentru a noua raportare, 3 (trei) luni pentru a zecea raportare, 2 (doua) luni pentru a unsprezecea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;

- 9 (noua) luni pentru prima raportare, respectiv 6 (sase) luni pentru a doua raportare si 3 (trei) luni pentru a treia raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
Anexa nr. 4 - Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control (SAF-T) a OPANAF 1783/2021 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1 a noului act normativ. 

Anexa nr. 1
Termenele de transmitere de catre contribuabili/platitori a fisierului standard de control fiscal (SAF-T)

1. Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:

- ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile “Stocuri" si "Active":

- la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii "Active":

- la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii "Stocuri".

2. Contribuabilii/Platitorii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA). Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

3. Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.

4. Data-limita pentru transmiterea declaratiilor informative D406 privind fisierul standard de control fiscal este ultima zi calendaristica din luna depunerii, reorezentand luna calendaristica imediat urmatoare perioadei pentru care a fost pregatita declaratia informativa.

9. (1) Contribuabilii/Platitorii beneficiaza de o perioada de gratie de:

- 12 (douasprezece) luni pentru prima raportare, respectiv 11 (unsprezece) luni pentru a doua raportare, 10 (zece) luni pentru a treia raportare, 9 (noua) luni pentru a patra raportare, 8 (opt) luni pentru a cincea raportare, 7 (sapte) luni pentru a sasea raportare, 6 (sase) luni pentru a saptea raportare, 5 (cinci) luni pentru a opta raportare, 4 (patru) luni pentru a noua raportare, 3 (trei) luni pentru a zecea raportare, 2 (doua) luni pentru a unsprezecea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;

- 9 (noua) luni pentru prima raportare, respectiv 6 (sase) luni pentru a doua raportare si 3 (trei) luni pentru a treia raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.

(2) Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.

(3) Astfel, contribuabilii/platitorii nu sunt sanctionati contraventional, conform prevederilor art. 337°1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, daca depun Declaratia informativa D406 valida in termenul maxim prevazut la alin. (1).

6. In situatia in care contribuabilul constata anumite erori in declaratia depusa initial, acesta poate depune decliaratii rectificative.

7. Informatiile privind "Activele" din cadrul Declaratiei informative D406 sunt tntocmite la nivelul anului financiar aplicat de catre contribuabili si transmise printr-o singura depunere, respectiv o singura raportare a Declaratiei informative D406, pana la data depunerii situatiilor financiare aferente exercitiului financiar la care se refera.

8. Deciaratia informativa D406 pentru "Active" se poate transmite ca o declaratie independenta, nefiind necesara introducerea tuturor sectiunilor/subsectiunilor dintr-o Declaratie informativa D406, ci doar a zonelor indicate ca fiind obligatorii pentru transmiterea acestui tip de informatie.

Y. Informatiile privind "stocurile de produse" si "productie in curs" sunt transmise pe baza unei solicitari specifice din partea organelor fiscale centrale. In functie de perioada pentru care se solicita furnizarea informatiilor privind stocurile prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T), contribuabilii furnizeaza una sau mai multe declaratii informative cuprinzand subsectiunile din figierul SAF-T relevante pentru "Stocuri", separate pentru fiecare dintre lunile/trimestrele calendaristice cuprinse in perioada pentru care a fost trimisa solicitarea din partea organelor fiscale centrale.

10. Declaratiile informative D406 pentru "Stocuri" se depun in termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii.

11. Pentru declaratia informativa D406 transmisa cu erori identificate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si pentru care a fost comunicata recipisa ce le semnaleaza, contribuabilul retransmite integral Declaratia informativa D406, care trebuie sa cuprinda fisierul SAF-T corectat.

12. Nu este admisa transmiterea unor corectii partiale prin transmiterea selectiva a inregistrarilor sau campurilor corectate pentru Declaratia informativa D406 anterior transmisa si pentru care au fost primite recipise ce semnalau erori.
 

Citeste si: Unele categorii de firme vor fi exceptate de la obligatia de a depune fisierul standard de control fiscal (SAF-T)


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saf-tdeclaratia 406stocuri


Data aparitiei: 03 August 2022

Votati articolul "Va fi majorata perioada de gratie pentru raportarea SAF-T (Declaratia 406) cu 6 luni":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X