email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitarea contractelor part-time de la 1 august. Ce trebuie sa stii ca angajator

Impozitarea contractelor part-time de la 1 august. Ce trebuie sa stii ca angajator
contracte part-timeOG 16/2022impozitare

De la 1 august 2022, contractele part-time au alt regim de impozitare. Conform noii legislatii, venitul luat in calcul la impozitare va fi salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile si nu venitul realizat de salariat.

Masura are ca scop descurajarea angajatorilor, care in incercarea de a reduce sarcina fiscala, incheie contracte de munca cu timp partial in situatii in care activitatea desfasurata ar presupune un program normal de munca. Astfel, angajatorul datoreaza contributii sociale calculate pentru o baza de calcul diminuata fata de cea reala. 
 
In vederea eliminarii unei astfel de practici, a „muncii la gri”, la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate, datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, pentru veniturile realizate in baza contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, inclusiv in cazul celor care prevad plata in acord, se va lua in calcul salariului minim brut pe tara garantat in plata. 


Rentrop&Straton, impreuna cu specialistii in taxe si impozite colaboratori, va ofera acum lucrarea sinteza: Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022.

Gasesti in lucrare contextul legislativ, exceptiile de la aplicarea legii si aspectele avantajoase ale legii. Economiseste timp, bani si energie pentru cunoasterea si aplicarea corecta a legii. Astfel vei lua decizii rapide si actiuni profitabile bugetului firmei tale. 
 

Contracte part-time sau cu norma intreaga de timp: cum este mai bine pentru firma? 

Informatiile din lucrare sunt utile unei functionari profitabile a firmei si vizeaza cunoasterea:

  • noilor reglementari legislative privind baza de calcul a impozitarii pentru contractele part-time (definitie si referinte legislative privind contractul part-time, formatul obligatoriu pentru valabilitate, durata muncii si repartizarea profgramului de lucru, conditii de modificare, orele suplimentare de lucru (consulta AICI lucrarea)
     
  • modului corect de calcul al impozitelor - conform OG 16/2022 aplicabila cu 01.08.2022, cei care, indiferent de norma, au un salariu realizat in luna, mai mic decat valoarea unui salariu minim vor plati contributii sociale la nivel de un salariu minim. Cat CAS si cat CASS?
     
  • exceptiilor de la regula - pentru care NU se aplica noua lege (detalii in lucrare).

Pentru ca au fost identificate anumite situatii in care se afla salariatii, pentru care angajatorul nu este obligat la plata contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata. 

Noile masuri adoptate au scopul descurajarii angajatorilor, care in incercarea de a reduce sarcina fiscala, incheie contracte de munca cu timp partial in situatii in care activitatea desfasurata ar presupune un program normal de munca. In acest fel, angajatorul datoreaza contributii sociale utilizand o baza de calcul diminuata fata de cea reala, iar angajatului ii este afectat dreptul la pensie, dar si nivelul de trai. 
 
In lucrare gasiti sfaturi privind decizia corecta legata de tipul de contract incheiat, astfel incat:

- nici dvs. ca angajator sa nu platiti mai mult statului;
- nici angajatul sa nu fie dezavantajat;
- legea sa fie respectata;
- sa fiti protejat impotriva acuzatiilor de evziune fiscala si amenzile aferente.
 

Impozitarea contractelor part-time de la 1 august: informatii utile

- Aspecte relevante pentru estimarea corecta a costurilor salariale precum si pentru previzionarea taxelor cu munca salariale incepand din august:

  • contributia minima pentru sanatate - 255 lei;
  • contributia minima pentru pensii- 638 lei;
  • diferenta dintre ce platesc in prezent salariatii part-time si aceste valori minime va trebui suportata si platita de catre angajator;
  • angajatorul solicita documente justificative persoanelor fizice aflate in situatiile de munca part-time;
  • modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei salariatilor sunt reglementate prin ordin comun al presedintelui ANAF.

- Similitudini cu prevederile din 2017
- 5 Situatii in care NU se aplica supraimpozitarea contractelor part time 
- Documente justificative cerute de angajator celor care solicita angajarea part-time
- Studii de caz
- Impozitare contract de munca part-time
- Modelul declaratiei lunare pe care trebuie sa o dea salariatul
- CIM cu timp partial. Cumul la doi angajator. CAS si CASS incepand cu veniturile aferente lunii august
- Salariat incadrat in grad de handicap. Salariat pensionar. Contributii sociale CIM cu timp partial
 
Toate solutiile oferite de specialisti sunt argumentate legal! Comanda acum exemplarul tau si va bucurate de asistenta specializata care iti rezolva propriile semne de intrebare!

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte part-timeOG 16/2022impozitare


Data aparitiei: 05 August 2022

Votati articolul "Impozitarea contractelor part-time de la 1 august. Ce trebuie sa stii ca angajator":
Rating:

Nota: 4.04 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici