Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Impozitul pe Profit: modificari importante aduse de OUG nr. 115/2023 si sfaturi de la experti

Data actualizarii: 15 Februarie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozitul pe Profit: modificari importante aduse de OUG nr. 115/2023 si sfaturi de la experti
impozit pe profitOG 16/2022plafon microrintreprindereimpozitare afaceri

Incepand cu 1 ianuarie 2023, in Romania sunt aplicabile doua sisteme de impunere pentru persoanele juridice: impozitul pe profit (impozit obligatoriu) si impozitul pe veniturile microintreprinderilor (impozit optional in anumite conditii reglementate in Titlul III din Codul fiscal). Ne vom referi in continuare la impozitul pe profit si vom vedea ce cota de impozitare se aplica si cum se calculeaza.

Care este cota de impozitare?

Cota generala de impozit pe profit care se aplica asupra profitului impozabil este de 16%.

Exceptie: Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si in cazul carora impozitul pe profit datorat pentru aceste activitati este mai mic decat 5% din veniturile respective, sunt obligati la plata impozitului in cota de 5% aplicat acestor venituri inregistrate.

In cazul acestor contribuabili, impozitul pe profit datorat este suma maxima dintre:
– 5% x venituri din activitatile mai sus mentionate; si
– 16% x profitul impozabil.

Calculul impozitului pe profit

Calculul impozitului pe profit porneste de la veniturile si cheltuielile inregistrate in contabilitate conform reglementarilor contabile aplicabile.

Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, precum si pierderile fiscale care se recupereaza.

Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil.

Rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.

Profit impozabil = venituri totale – cheltuieli totale – venituri neimpozabile – deduceri fiscale + cheltuieli nedeductibile + elemente similare veniturilor – elemente similare cheltuielilor.
Profit impozabil asupra caruia se calculeaza impozitul pe profit = Profitul impozabil aferent unui an fiscal – Pierderea fiscala care se recupereaza.

Consultati Cartea Verde a Impozitului pe Profit si aflati instantaneu solutia care se aplica problemei specifice cu care va confruntati. Si asta fara stresul ca ati putea intelege/interpreta ceva gresit!

Lucrarea abunda in exemple de calcul al impozitului pe profit pentru cele mai frecvente situatii, modele de declaratii, explicatii privind trecerea de la micro la impozit pe profit, sfaturi de la experti pentru a beneficia de toate scutirile si oportunitatile pe care vi le permite legea.

Sunt analizate si limpezite in detaliu inclusiv modificarile aduse de Legea nr. 296/2023, anume introducerea unor impozite noi incepand cu 1 ianuarie 2024, respectiv modificarile aduse de OUG nr. 115/2023.

Lucrarea este extrem de practica, iar modul in care este structurata va permite cu acces rapid la solutia cautata astfel incat rezultatul final sa fie cel scontat: eliminarea oricaror erori din contabilitate.

Vezi aici sumarul complet al lucrarii >>

Modificari importante aduse de OUG nr. 115/2023!

Conform OUG nr. 115/2023, de la 1 ianuarie 2024 au intrat in vigoare o serie de prevederi care modifica substantial Codul fiscal. Le enumeram in continuare pe cele mai importante:

1) Se introduc noi cheltuieli limitat, cum ar fi sumele achitate de contribuabili pentru plasarea angajatilor in unitati de educatie timpurie, cu o limita de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. Deductibilitatea limitata se acorda si pentru cheltuielile cu functionarea corespunzatoare a creselor si gradinitelor aflate in administrarea contribuabililor.

2) Se limiteaza la 50% deductibilitatea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii aferente sediilor/sediilor sociale detinute de persoane fizice/contribuabili si utilizate de acestia.
 
3) Costul cu casele de marcat fiscale nu mai este deductibil din impozitul pe profit incepand cu anul 2024. Ordonanta 115 impune o schimbare fundamentala prin eliminarea posibilitatii de a deduce costurile asociate cu achizitionarea caselor de marcat fiscale din impozitul pe profit.
 
4) Deductibilitatea limitata a cheltuielilor privind bursele private, conform Legii nr. 376/2004, este limitata la maxim 1.500 lei/fiecare bursa acordata. In plus, aceste categorii de cheltuieli sunt calificate drept cheltuieli sociale si supuse limitarii specifice.
 
5) Veniturile prevazute la art. 76 alin. (41) din Codul fiscal se includ in categoria veniturilor salariale si se impoziteaza cu impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, daca se acorda intr-o limita mai mare decat limita lunara cumulata de neimpozitare de 33%.
 
De asemenea, au intrat in vigoare noutati legislative privind:
- Nereportarea sumelor aferente burselor private si caselor de marcat;
- Ajustarile pentru deprecierea creantelor;
- Pierderile fiscale din anii anteriori;
- Calculul limitarii costului excedentar al indatorarii;
- Redirectionarea impozitului profit pana la data depunerii D101;
- Sponzorizarile;
- Imprumuturile intre persoane afiliate etc.

Explicatii detaliate privind modul corect de aplicare a acestor noi prevederi gasiti in lucrarea pe care v-o punem la dispozitie.

...Click aici pentru Formularul de Comanda >>

Foto: pixabay.com






Articole Similare