Modificarile introduse in legislatie prin OG 16/2022 referitoare la regimul de impozitare pentru microintreprinderi inca mai creeaza confuzie in randul companiilor nou-infiintate.
Luam drept exemplu speta unei firme infiintate in aprilie 2023, neplatitoare de TVA. Daca in luna Iunie o sa aiba salariati, poate trece la micro?
Companii nou-infiintate - conditii microintreprindere: raspunsul specialistului
Potrivit legislatiei fiscale privind impozitul pe venitul microintreprinderilor, societatile nou-infiintate pot opta pentru a fi platitoare de impozit pe microintreprinderi doar daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
Conditiile referitoare la capilalul social – acesta sa fie detinut de alte persoane decat statul si unitatile administrativ-teritoriale (art. 47 alin. 1 lit. d), respectiv la asociati/actionari care detin procentul de 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la cel mult 3 microintreprinderi (inclusiv societatea nou infiintata) (art. 47 alin. 1 lit. h) – sa fie indeplinite la momentul inregistrarii in Registrul Comertului;
Conditia referitoare la salariati (art. 47 alin. 1 lit. g) sa fie indeplinita in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii noii societati.
ART. 48 - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. d) si h) sunt indeplinite la data inregistrarii in registrul comertului, iar cea de la lit. g) in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.
Pe cale de consecinta, avand in vedere faptul ca societea angajeaza personal in luna iunie, aceasta fiind inregistrata in Registrul Comertului in luna aprilie, consideram ca nu poate aplica regimul de microintreprindere in primul an de functionare intrucat nu este indeplinit termenul de 30 de zile de la data inregistrarii prevazut la art.48 alin. 3. din Codul fiscal.
Cu toate acestea, legislatia fiscala permite trecerea societatilor de la platitoare de impozit pe profit la impozit pe microintreprindere incepand cu anul fiscal urmator daca in anul curent sunt indeplinite toate conditiile prevazute in Codul fiscal la art. 47 alin. 1, respectiv:
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro la 31 decembrie 2023;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti;
- a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal», in proportie de peste 80% din veniturile totale;
- are cel putin un salariat;
- are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.