email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CIM part-time. Angajatii trebuie sa depuna pana pe 5 mai declaratia pe proprie raspundere

CIM part-time. Angajatii trebuie sa depuna pana pe 5 mai declaratia pe proprie raspundere
contracte part-timeimpozitareCIM

Angajatii care au mai multe CIM part-time au obligatia de a depune pana vineri, 5 mai 2023, la fiecare angajator, o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca. Baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata. 

Baza lunara de calcul al contributiilor sociale cumulata pe contractele individuale de munca trebuie sa fie de cel putin 3000 lei brut (salariul minim in Romania de la 1 ianuarie 2023).

Reamintim ca Ministerul Finantelor a publicat in Monitor Ordinul 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin.(5^7) lit. e) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, referitoare la impozitarea contractelor part-time la fel ca pentru munca cu norma intreaga. 

Vestea buna este ca supra-impozitarea contractelor de munca part-time ar putea fi eliminata din legislatia tarii, potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat in comisia de Buget a Senatului.

Ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii. Click AICI pentru legislatie privind impozitarea contractelor part-time, baza de calcul, reguli de calcul impozite si exceptii. 

Ce consecinte sunt daca salariatii nu depun declaratia

Daca salariatii nu depun lunar, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituite drepturile salariale, declaratia pe propria raspundere, fiecare angajator/platitor de venit stabileste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca baza de calcul aferenta venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, se situeaza sub nivelul salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata. 

Incepand cu veniturile aferente lunii august 2022, contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial sa nu poata fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale aferente salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. 

Descarca modelul declaratiei pentru veniturile part-time ►


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte part-timeimpozitareCIM


Data aparitiei: 04 Noiembrie 2022
Ultima actualizare: 04 Mai 2023

Votati articolul "CIM part-time. Angajatii trebuie sa depuna pana pe 5 mai declaratia pe proprie raspundere":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X