Prin OUG 67/2022 s-a stabilit in vara acestui an ca angajatii care au la 1 iunie salariul minim pe economie, adica 2550 lei, sa poate beneficia de 200 lei netaxabili, avand astfel salariul de 2750 lei.
Liderii guvernamentali au cazut de acord sa majoreze salariul minim in Romania la 3000 de lei, potrivit HG 1447/2022, incepand de la 1 ianuarie 2023. Tot recent a aparut in Monitorul Oficial si OUG 168/2022 care prevede ca cei 200 de lei vor fi scutiti de taxe la angajatii care au salariul minim brut pe tara de 3000 lei.
Iata care sunt noile prevederi privind neimpozabilitatea sumei de 200 lei/luna din salarii:
1. In cazul salariatilor care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
b) venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor, in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 4.000 lei inclusiv.
2. Conditia prevazuta la pct. 1 lit. a) nu se considera a fi indeplinita daca, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si 31 decembrie 2023, este diminuat nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri.
3. Prevederile pct. 1 si 2 se aplica in acelasi conditii si in urmatoarele cazuri:
a) salariatilor care desfasoara activitate in sectorul agricol si industria alimentara si nu beneficiaza de facilitatile fiscale prevazute de Codul fiscal pentru acest sector (scutire de impozit pe venit si scutiri/reduceri de contributii sociale)
b) veniturilor din salarii si asimilate salariilor obtinute in baza unui raport de serviciu, potrivit legii.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Suma de 200 de lei prevazuta la pct. 1 se diminueaza in functie de:
a) perioada din luna in care salariul de baza/solda lunara din contractul individual de munca sau raportul de serviciu, dupa caz, sunt mentinute la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului;
b) data de la care angajatii noi sunt incadrati in munca la un nivel al salariului/soldei lunare, dupa caz, egal cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata;
c) fractia din luna pentru care se determina veniturile din salarii si asimilate salariilor;
d) data de la care inceteaza contractul individual de munca/raportul de serviciu, dupa caz.
5. In cazul salariatilor part-time, , pentru veniturile aferente anului 2023, nivelul salariului de baza minim brut pe tara se diminueaza cu suma de 200 lei lunar in luna in care contributiile sociale se calculeaza la salariul minim.
6. Prevederile pct. II se aplica veniturilor aferente lunilor ianuarie-decembrie 2023 inclusiv.