email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

8 noutati importante introduse in Codul fiscal prin OUG 168/2022

8 noutati importante introduse in Codul fiscal prin OUG 168/2022
cod fiscalOUG 168/2022impozit pe profit

OUG 168/2022 este cel mai recent act normativ care a adus completari si modificari ample Codului fiscal. Actul normativ prevede schimbari in domenii precum impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe venit, TVA, accize, impozite locale si case de marcat.

Dezbatem in continuare pe scurt 8 noutati care isi vor pune curand amprenta asupra legislatiei fiscale. 

Modificari fiscale introduse prin OUG 168/2022

1. Impozit pe profit

In situatia in care, ulterior depunerii formularului de redirectionare, impozitul pe profit datorat al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, iar contribuabilii au redirectionat o suma mai mare decat suma care putea fi redirectionata, potrivit legii, acestia datoreaza bugetului de stat diferenta de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus. Procedura privind determinarea si regularizarea diferentei de impozit pe profit care a fost redirectionata in plus fata de sumele care pot fi redirectionate, potrivit legii, se stabileste prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

2. Impozit pe veniturile microintreprinderilor

In situatia in care, ulterior depunerii formularului de redirectionare, impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, iar contribuabilii au redirectionat o suma mai mare decat suma care putea fi redirectionata, potrivit legii, acestia datoreaza bugetului de stat diferenta de impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus. Procedura privind determinarea si regularizarea diferentei de impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus fata de sumele care pot fi redirectionate, potrivit legii, se stabileste prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

 

De retinut: In cazul in care impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru anul 2021 se rectifica in sensul diminuarii, prevederile pct 1 si 2 se aplica indiferent de data rectificarii acestor impozite.

3. Impozit pe venit

Se actualizeaza prevederile privind scutirea de impozit pe venit in sectorul constructiilor, corespunzator noii valori a salariului minim de 4000 lei. Ramane in vigoare plafonul maxim de 10.000 lei inclusiv pentru salariul minim in acest sector.

Prevederea intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.

4. TVA

Se aplica taxarea inversa pentru livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania.

Comerciantul persoana impozabila reprezinta persoana impozabila a carei activitate principala, in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica, o reprezinta revanzarea acesteia si al carei consum propriu de energie electrica este neglijabil. Prin consum propriu neglijabil de energie electrica se intelege un consum de maximum 1% din energia electrica cumparata. Se considera ca are calitatea de comerciant persoana impozabila cumparatorul care detine licenta pentru organizarea si administrarea pietelor organizate de energie electrica eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru tranzactiile pe piata pentru ziua urmatoare si pe piata intrazilnica, precum si cel care are calitatea de achizitor unic in cadrul mecanismului de achizitie centralizata de energie electrica.

De asemenea, se considera ca are calitatea de comerciant persoana impozabila cumparatorul de energie electrica care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: ...

Prevederea intra in vigoare la data de 01.01.2023.

5. Accize 

In cursul deplasarii in regim suspensiv de accize, expeditorul poate modifica destinatia, prin intermediul sistemului informatizat, si poate indica o noua destinatie, care trebuie sa fie una dintre destinatiile prevazute la art. 401 alin. (2) lit. a) pct. 1, 2 ori 3 sau la alin. (3), dupa caz, in conditiile prevazute prin ordin al presedintelui Autoritatii Vamale Romane (se renunta la destinatia prevazuta pa lart 401 alin 2 lit a pct 5).

6. Impozite locale

Nu se datoreaza impozit/taxa pe cladiri pentru cladirile unitatilor sanitare publice si private (au fost introduse la scutire si cladirile unitatilor sanitare private), cu exceptia incaperilor folosite pentru activitati economice, precum si pentru cladirile in care functioneaza cabinete de medicina de familie, potrivit legii, cu exceptia incaperilor folosite pentru alta activitate decat cea de medicina de familie.

7. Plafonul lunar de cel mult 33% 

Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii.

Ordinea in care veniturile se includ in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii se stabileste de angajator.

Se completeaza corespunzator si prevederile privind contributiile sociale (incluzand sintagma ,,solda lunara/salariul lunar acordata/acordat’’).

Aceste prevederi intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023 si se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.

8. Case de marcat

Pana la data de 31 decembrie 2023, operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si de acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz, au obligatia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale.

Prevederea anterioara din OG 11/2022 suspenda aceasta obligatie pana la 31.12.2022.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalOUG 168/2022impozit pe profit


Data aparitiei: 14 Decembrie 2022

Votati articolul "8 noutati importante introduse in Codul fiscal prin OUG 168/2022":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X