email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6 noutati importante anuntate de CNAS care se aplica de la 1 ianuarie 2023

6 noutati importante anuntate de CNAS care se aplica de la 1 ianuarie 2023
cnassalariul minimOUG 168/2022constructii

CNAS (Casa Nationala de Pensii Publice) a trecut in revista 6 noutati importante care se vor aplica de la data de 1 ianuarie 2023 in sfera pensiilor si a salariului minim. 

Reamintim ca prin OUG 168/2022 au fost introduse o serie de masuri fiscal-bugetare care vor aduce modificari importante de anul viitor in legislatia tarii. 

Asadar, CNAS a facut precizari cu privire la aplicarea prevederilor O.U.G. nr.168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative referitoare la drepturile de pensie din sistemul public de pensii incepand cu 1 ianuarie 2023.


“I. Valoarea punctului de pensie creste de la 1.586 lei la 1.785 lei.

II. Indicele de corectie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.

III. Indemnizatia sociala pentru pensionari creste de la 1000 lei la 1.125 lei.

IV. Indemnizatia pentru insotitor in cazul pensionarilor de invaliditate, incadrati in gradul I de invaliditate, creste de la 1269 lei la 1.428 lei.

Alte precizari:

1. Pentru salariatii care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/luna in conditiile mentionate la art. XXXVII din OUG 168/2022.

La calculul punctajului lunar se utilizeza suma de 200 lei/luna, care nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

2. In perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 4.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri. Aceasta prevedere se aplica exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.”, potrivit unei postari publice pe Facebook.
 

Citeste si: Ce trebuie sa stie firmele despre neimpozabilitatea sumei de 200 lei/luna din salarii


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noile modificari contabile valabile in 2023?


Aflati care sunt noutatile contabile pentru 2023 in Ghidul practic al contabilitatii. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile!

Concret, Ghidul practic al contabilitatii va ofera explicatii, interpretari si solutii pentru subiecte sensibile de ultima ora legate de:

  •   Fondul comercial
  •   Reevaluarea imobilizarilor
  •   Titluri pe termen scurt
  •   Decalaje in aprovizionare
  •   Reduceri comerciale si financiare primite si acordate
  •   Vanzari online
  •   Penalitati comerciale
...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cnassalariul minimOUG 168/2022constructii


Data aparitiei: 19 Decembrie 2022

Votati articolul "6 noutati importante anuntate de CNAS care se aplica de la 1 ianuarie 2023":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi: venituri incluse vs. excluse

    • SRL-ul platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor este forma pentru care opteaza adesea antreprenorii atunci cand deschid o afacere. Un aspect important in acest caz este baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi. Pentru a clarifica situatia, prezentam in continuare de ce venituri se tine cont la plata impozitului si care sunt cele excluse, potrivit ultimelor modificari.  ...» citeste mai departe aici

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile firmei. In rest,...» citeste mai departe aici

  • Control ANAF. Model de contestatie impotriva unei decizii de impunere

    • Contestatia este o cale administrativa de atac si nu inlatura dreptul la actiune al celui care se considera lezat in drepturile sale printr-un act administrativ fiscal. Contestatia se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii. Daca in actul administrativ fiscal nu au fost mentionate: posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia, ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X