Seful ANAF, Lucian Heius, a declarat ca isi doreste sa finalizeze procesul de digitalizare mai repede decat prevede PNRR, accelerand astfel intregul proces de reforma al institutiei.
Prezent la Conferinta Anuala de Taxe PwC Romania, Lucian Heius a fost intrebat despre prioritatile pe care le are ANAF in urmatoarea perioada.
“Eu mi-as dori ca procesul de reforma, inclusiv partea de digitalizare, sa se realizeze intr-un ritm cat mai alert si cat mai accentuat, iar finalizarea lui sa nu fie 2025-2026, asa cum este prevazut in PNRR, ci poate sa inceram sa decalam cu vreun an de zile”, a specificat Heius.
Una dintre principalele preocupari ale ANAF este cresterea gradului de colectare.
“Va multumesc tuturor, gradul de conformare voluntara la plata a crescut cu un punct procentual in 2022 fata de 2021 si suntem pe la 87%, care este un lucru extraordinar. Tot ce se declara 87% se plateste la termen, benevol. Este o realitate si care, din pacate, in Romania, am fost obisnuiti ca de cele mai multe ori sa scoatem in evidenta doar lucrurile rele, lucrurile spectaculoase, nu si lucrurile bune care se intampla in economia romaneasca. La gradul de conformare voluntara la declarare suntem undeva pe la 92 -93%. Aici trebuie sa mai lucram un pic. Poate si modul in care noi calculam - daca depui in 26, chiar daca ai depus declaratia, nu-ti mai intra in acest indicator. Dar sunt totusi niste indicatori care noua, ca reprezentanti ai Fiscului, ne confirma ca marea majoritate a mediului de afaceri a inteles ca este important sa-si plateasca la timp impozitele si taxele si are un comportament corect", a adaugat Heius.
Presedintele ANAF a adaugat ca reprezentantii institutiei doresc ca aceasta conformare sa creasca de la an la an.
"Si aici ati vazut ca incercam sa facem pasi si sa intindem mana catre contribuabil prin diverse mijloace. Ultima a fost chiar punerea pe site a acelui ghid pentru cei care obtin venituri din tranzactionarea criptomonedelor pentru ca lucrurile se schimba, societatea se schimba, modelele de business se schimba, sursele prin care obtin unii venituri se schimba - si atunci trebuie sa mergem si spre aceste modele, chiar daca poate in prima faza sunt de nisa sau sunt de pionerat, dar trebuie sa tinem pasul cu schimbarile care apar in societate si in business, in general", a adaugat Heius.
Seful ANAF a precizat ca proiectele pentru imbunatatirea conformarii voluntare vor fi realizate si in viitor.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
“Vom continua aceste proiecte, aceste masuri de imbunatatire, de promovare a importantei conformarii voluntare si in perioada urmatoare, adresandu-ne diferitelor categorii socio-profesionala sau ramuri industriale, dupa caz", a adaugat Heius.
Heius a atras atentia ca va intensifica executarea silita, ocazie cu care va fi modificat Codul de procedura fiscala.