email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De cand va fi implementata e-Factura pentru toti contribuabilii? Raspunsul sefului ANAF

De cand va fi implementata e-Factura pentru toti contribuabilii? Raspunsul sefului ANAF
e-facturaevaziune fiscalaconformare voluntara

Sistemul e-Factura este in prezent obligatoriu in relatia dintre firme si institutiile statului, adica businesstogovernment (B2G), insa autoritatile fiscale doresc sa il extinda curand la toti contribuabilii. Motivul il reprezinta faptul ca operatorii economici nu fac evaziune fiscala in relatia cu statul, astfel ca nu ajuta Fiscul sa incurajeze aceste practici ilegale. 

Intrebat de cand va fi implementata e-Factura pentru toti contribuabilii, Lucian Heius, seful Fiscului, a precizat ca Ministerul Finantelor asteapta derogare de la Comisia Europeana pentru a putea merge mai departe. 

Daca ar fi dupa mine, ar fi fost implementata de ieri. Dupa Comisia Europeana, tot Ministerul de Finante asteapta sa primeasca derogare pentru a merge in sistemul B2G, adica toate firmele care au relatie cu statul deja isi trimit factura prin acest sistem. Ca Fisc, nu ma ajuta cu nimic. Nu se face evaziune fiscala cand tu lucrezi cu statul si emiti factura, statul iti plateste prin banca, prin Trezorerie. Alea se inregistreaza toate", a asigurat Lucian Heius la conferinta CursDeGuvernareMonitorul digitalizarii si ecosistemul IT din Romania”.

La aceeasi conferinta, Lucian Heius a prezentat si cateva dintre noutatile privind digitalizarea ANAF care vor schimba relatia institutiei cu contribuabilul semnificativ. 

"Pe mine ma intereseaza sa nu mai poata cel din Dragonul Rosu sa incarce portbagajul unui om din Orastie care are si el un magazin si sa nu-i dea nicio factura. Practic, sa nu se mai poata deplasa niciun produs, nicio marfa pe teritoriul Romaniei fara sa fie emisa acea factura in sistem electronic", a precizat seful ANAF.


Lucian Heius a prezentat pe scurt cum va functiona, mai exact, e-Factura pentru toti contribuabilii pe viitor. 

"Sa intru in sistem, in sevrer-ul central al ANAF si de acolo sa plece spre clientul respectiv, cu toate masurile de securitate, cu toata certitudinea ca factura va ajunge acolo pentru ca ne asumam un mare risc. Sunt multe lucruri pe care le analizam. Sunt state la care functioneaza de cativa ani, Ungaria, de exemplu. Asteptam aceasta derogare. Verbal ni s-a spus ca totul este ok. Fiecare factura va avea un numar unic pentru ea. Astazi fiecare firma poate sa isi emita propriile facturi", a adaugat Heius.

Procedura nu va fi deloc simpla, dupa cum precizeaza presedintele ANAF. 

"Va fi complicat. Ganditi-va ca noi ne pregatim pentru 2 milioane – 2 milioane si jumatate de facturi pe zi care trebuie sa functioneze. Sunt alocati bani tot prin PNRR ca sa se cumpere aceste servere imense si termenul lor de achizitie este 31 decembrie 2023. Eu cred ca incepand de la 1 ianuarie 2024 ar trebui sa intram in perioada de probe”, a mai afirmat Lucian Heius.

Marii contribuabili sunt primii pe lista Fiscului.

Probabil ca vom incepe intai cu marii contribuabili ca sa vedem 2-3 luni cum functioneaza, iar apoi extindem foarte repede. Eu cred ca este unul dintre cele mai importante mecanisme de lupta impotriva evaziunii fiscale", a intarit Heius.

Foarte greu sa alergi dupa unul care face evaziune fiscala si-l prinzi dupa 2 ani cand ii faci un control. Introducand cat mai multe instrumente structurale, il descurajezi ca sa mai faca evaziune fiscala. Asta e scopul, sa creasca conformarea voluntara la declarare si plata, nu sa prind cat mai multi care fac evaziune si parca sa ii si las sa faca pentru a avea un numar cat mai mare de inspectii si de rezultate. Nu asta este scopul Fiscului, nu asa vad ca lucrurile sa functioneze, ci prin cresterea conformarii voluntare, descuranjand sa se produca anumite fapte care sunt ilegale", a mai specificat el. 

"Totusi, evaziunea fiscala in Romania nu este asa de mare pe cat se spune. Noua romanilor parca ne place sa ne laudam intotdeauna cati corupti avem, cat evaziune facem, cat nu colectam, cat nu facem", a mai adaugat Heius. 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Cine efectueaza inventarierea? Care este lista documentelor pentru inventar?


Manualul de Inventariere a fost modificat!

Gasiti noua procedura de inventariere, explicata pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti in Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG.

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-facturaevaziune fiscalaconformare voluntara


Data aparitiei: 19 Mai 2023

Votati articolul "De cand va fi implementata e-Factura pentru toti contribuabilii? Raspunsul sefului ANAF":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

    • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

  • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

    • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

  • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

    • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

  • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

    • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

  • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

    • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X