Sistemul e-Factura este in prezent obligatoriu in relatia dintre firme si institutiile statului, adica businesstogovernment (B2G), insa autoritatile fiscale doresc sa il extinda curand la toti contribuabilii. Motivul il reprezinta faptul ca operatorii economici nu fac evaziune fiscala in relatia cu statul, astfel ca nu ajuta Fiscul sa incurajeze aceste practici ilegale.
Intrebat de cand va fi implementata e-Factura pentru toti contribuabilii, Lucian Heius, seful Fiscului, a precizat ca Ministerul Finantelor asteapta derogare de la Comisia Europeana pentru a putea merge mai departe.
”Daca ar fi dupa mine, ar fi fost implementata de ieri. Dupa Comisia Europeana, tot Ministerul de Finante asteapta sa primeasca derogare pentru a merge in sistemul B2G, adica toate firmele care au relatie cu statul deja isi trimit factura prin acest sistem. Ca Fisc, nu ma ajuta cu nimic. Nu se face evaziune fiscala cand tu lucrezi cu statul si emiti factura, statul iti plateste prin banca, prin Trezorerie. Alea se inregistreaza toate", a asigurat Lucian Heius la conferinta CursDeGuvernare ”Monitorul digitalizarii si ecosistemul IT din Romania”.
La aceeasi conferinta, Lucian Heius a prezentat si cateva dintre noutatile privind digitalizarea ANAF care vor schimba relatia institutiei cu contribuabilul semnificativ.
"Pe mine ma intereseaza sa nu mai poata cel din Dragonul Rosu sa incarce portbagajul unui om din Orastie care are si el un magazin si sa nu-i dea nicio factura. Practic, sa nu se mai poata deplasa niciun produs, nicio marfa pe teritoriul Romaniei fara sa fie emisa acea factura in sistem electronic", a precizat seful ANAF.
Lucian Heius a prezentat pe scurt cum va functiona, mai exact, e-Factura pentru toti contribuabilii pe viitor.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
"Sa intru in sistem, in sevrer-ul central al ANAF si de acolo sa plece spre clientul respectiv, cu toate masurile de securitate, cu toata certitudinea ca factura va ajunge acolo pentru ca ne asumam un mare risc. Sunt multe lucruri pe care le analizam. Sunt state la care functioneaza de cativa ani, Ungaria, de exemplu. Asteptam aceasta derogare. Verbal ni s-a spus ca totul este ok. Fiecare factura va avea un numar unic pentru ea. Astazi fiecare firma poate sa isi emita propriile facturi", a adaugat Heius.
Procedura nu va fi deloc simpla, dupa cum precizeaza presedintele ANAF.
"Va fi complicat. Ganditi-va ca noi ne pregatim pentru 2 milioane – 2 milioane si jumatate de facturi pe zi care trebuie sa functioneze. Sunt alocati bani tot prin PNRR ca sa se cumpere aceste servere imense si termenul lor de achizitie este 31 decembrie 2023. Eu cred ca incepand de la 1 ianuarie 2024 ar trebui sa intram in perioada de probe”, a mai afirmat Lucian Heius.
Marii contribuabili sunt primii pe lista Fiscului.
„Probabil ca vom incepe intai cu marii contribuabili ca sa vedem 2-3 luni cum functioneaza, iar apoi extindem foarte repede. Eu cred ca este unul dintre cele mai importante mecanisme de lupta impotriva evaziunii fiscale", a intarit Heius.
„Foarte greu sa alergi dupa unul care face evaziune fiscala si-l prinzi dupa 2 ani cand ii faci un control. Introducand cat mai multe instrumente structurale, il descurajezi ca sa mai faca evaziune fiscala. Asta e scopul, sa creasca conformarea voluntara la declarare si plata, nu sa prind cat mai multi care fac evaziune si parca sa ii si las sa faca pentru a avea un numar cat mai mare de inspectii si de rezultate. Nu asta este scopul Fiscului, nu asa vad ca lucrurile sa functioneze, ci prin cresterea conformarii voluntare, descuranjand sa se produca anumite fapte care sunt ilegale", a mai specificat el.
"Totusi, evaziunea fiscala in Romania nu este asa de mare pe cat se spune. Noua romanilor parca ne place sa ne laudam intotdeauna cati corupti avem, cat evaziune facem, cat nu colectam, cat nu facem", a mai adaugat Heius.