email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Controale fiscale 2024: Cine sunt cei vizati de ANAF si ce ar trebui sa stii

Controale fiscale 2024: Cine sunt cei vizati de ANAF si ce ar trebui sa stii
controale anafcontroale fiscaleamenzi controale anaf

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a afirmat intr-o postare pe Facebook ca viitoarele controale fiscale vor viza exclusiv contribuabilii cu risc real de neconformare.

Marcel Bolos, despre inspectii fiscale: nu este suficient doar sa creasca numarul acestora

Aceasta selectie se va face prin intermediul unei analize de risc, care va identifica zonele si contribuabilii cu un risc semnificativ de nerespectare a regulilor fiscale. 

Ministrul a subliniat ca, in ceea ce priveste inspectiile fiscale viitoare, nu este suficient doar sa creasca numarul acestora. El a explicat ca accesul direct al organelor de control fiscal la datele si informatiile din contabilitatea contribuabililor prin intermediul fisierului SAF-T reprezinta o metoda de a efectua actiuni de control fiscal de la distanta, eliminand necesitatea deplasarii inspectorilor fiscali la sediul contribuabililor.

Ministrul a concluzionat ca toate aceste masuri au ca obiectiv indreptarea spre o fiscalitate corecta, previzibila si cinstita fata de mediul de afaceri.

"In ceea ce priveste viitorul inspectiilor fiscale: nu e suficient doar sa crestem numarul lor.

Faptul ca organele de control fiscal vor avea acces direct la date si informatii din contabilitatea contribuabililor (prin intermediul fisierului SAF-T), inseamna realizarea de actiuni de control fiscal de la distanta, fara a se mai impune deplasarea inspectorilor fiscali la sediul contribuabililor.
Apoi, in cadrul procesului de analiza de risc vor fi identificate atat zonele de neconformare, dar si contribuabilii cu risc real de neconformare. Asa ca nu se va umbla in orb, actiunile de control vor fi tintite, strict la contribuabilii identificati cu risc de neconformare.
Toate sunt masuri care sa ne indrepte spre o fiscalitate corecta, predictibila si cinstita fata de mediul de afaceri.", a scris ministrul luni seara pe pagina sa de Facebook.

Afla totul despre regulile inspectiei fiscale, drepturile ce-ti revin inainte si in timpul controlului (amanarea controlului), cand te pasc masuri asiguratorii (popriri bancare sau sechestre), contestarea actului administrativ rezultat in urma inspectiei fiscale etc. Sunt asii din maneca ta! Detalii aici >>

Bolos: Dupa ce avansam cu e-Factura, vom introduce formulare precompletate si vom elimina obligatii de raportare

In urma discutiei avute cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Nicoleta Carciumaru, Marcel Bolos a precizat ca media incasarilor lunare (ANAF, AVR si digitalizare) a veniturilor trebuie sa atinga suma de 40 miliarde lei.

De asemenea, pe masura ce progreseaza procesul de digitalizare, inclusiv prin implementarea e-Factura, e-Transport si scannerele in vami, se vor colecta informatii in timp real despre contribuabili. In acest context, se intentioneaza introducerea unor formulare precompletate si eliminarea anumite obligatii de raportare, simplificand astfel procesul fiscal pentru contribuabili.

"O problema recurenta in anul 2023: Atat Vama, similar cu ANAF, au colectat sub plan. Cu exceptia ultimelor luni, cand eforturile de imbunatatire a colectarii veniturilor au inceput sa se vada.

Am avut in weekend o discutie cu doamna presedinta ANAF pe tema Planului de Venituri pe 2024, care se ridica la 450 miliarde lei.
Obiectivele noastre centrale pe anul acesta sunt masurabile si transparente: diminuarea decalajului de TVA, majorarea veniturilor in PIB si cresterea gradului de conformare voluntara.

Trebuie sa ajungem la o medie a incasarilor lunare (ANAF, AVR si digitalizare) a veniturilor de 40 miliarde lei. O limita la care va trebui sa adere toti cei care lucreaza in echipa mea.

Consolidarea capacitatii de colectare este unul din pilonii de baza, daca vrem sa atingem recomandarile specifice de tara in domeniul fiscal-bugetar.
Desi ANAF si-a imbunatatit constant activitatea de colectare, pentru corectarea deficitului bugetar este esential sa fim mai eficienti. Evident, prin intermediul digitalizarii, dar si prin imbunatatirea relatiei cu contribuabilii.

Pe masura ce avansam cu procesul digitalizarii (e-factura, e-transport, scannere in vami), vom putea sa colectam informatii in timp real despre contribuabili, vom introduce formulare precompletate si vom elimina anumite obligatii de raportare.

Sigur, cresterea gradului de conformare voluntara este cea mai eficienta si mai putin costisitoare cale pentru a ne atinge tintele. Tocmai de aceea, accentul trebuie pus pe dezvoltarea si optimizarea proceselor de activitate care sa vina in sprijinul contribuabililor.", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Foto: pexels.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
controale anafcontroale fiscaleamenzi controale anaf


Data aparitiei: 18 Ianuarie 2024
Ultima actualizare: 19 Ianuarie 2024

Votati articolul "Controale fiscale 2024: Cine sunt cei vizati de ANAF si ce ar trebui sa stii":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X