email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizari ANAF privind Formularul 311

Precizari ANAF privind Formularul 311
formularul 311tva colectataDeclaratie rectificativa

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati reaminteste contribuabililor faptul ca persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva. (Temei legal: art. 11 - Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare).

TVA colectata in perioada in care codul de TVA este anulat se declara prin formularul 311 care se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei.

Important! Prin OpANAF nr. 779/2024 a fost modificat formularul 311 in sensul introducerii casutei “Declaratie rectificativa ca urmare a unei notificari de conformare”, care se bifeaza in situatia in care rectificarea datelor declarate anterior se efectueaza ca urmare a unei notificari de conformare transmisa de organul de inspectie fiscala, in conditiile Codului de procedura fiscala.

In cazul reinregistrarii in scopuri de TVA, persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea taxei in primul decont de taxa depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile.

Dupa reinregistrarea in scopuri de taxa, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, persoanele impozabile emit facturi in care inscriu distinct TVA colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323 din Codul fiscal.

Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul reinregistrarii in scopuri de TVA a furnizorului/prestatorului, beneficiarii care au achizitionat bunuri si/sau servicii in perioada in care furnizorul/prestatorul a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat isi exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile respective, pe baza facturilor emise de furnizor/prestator,


prin inscrierea in primul decont de taxa depus dupa inregistrarea furnizorului/prestatorului sau, dupa caz, intr-un decont ulterior.

Situatiile in care organele fiscale competente anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA a unei persoane impozabile sunt prevazute la art. 316 alin. (11) din Codul fiscal.
Facem precizarea ca prin conformare voluntara la declararea si plata obligatiilor fiscale contribuabilii evita eventualele neplaceri cauzate de calcularea unor dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati de nedeclarare sau aplicarea unor sanctiuni contraventionale.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cat de sigur sunteti ca intelegeti si aplicati perfect litera legii?


Cele mai des intalnite si mai controversate probleme generate de calculul, declararea si plata obligatiilor fiscal-contabile ce va revin, sunt rezolvate acum pentru dvs. in deplina conformitate cu cerintele noului Cod Fiscal.

Lucrarea 60 de probleme fiscal-contabile, explicate si solutionate supune atentiei dvs. cele mai frecvent intalnite probleme din activitatea fiscal-contabila zilnica structurate in 5 domenii principale:
1. TVA
2. Impozitul pe venit
3. Impozitul pe profit
4. Contabilitate
5. Monografii contabile

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 311tva colectataDeclaratie rectificativa


Data aparitiei: 17 Iunie 2024

Votati articolul "Precizari ANAF privind Formularul 311":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Contabilitatea HORECA - monografii contabile, legislatie explicata si comentata

    • Industria HORECA reprezinta un domeniu plin de provocari pentru contabili, asa ca niciodata nu poate sa spuna un profesionist ca ar cunoaste toate informatiile necesare. Pentru cei care activeaza in acest domeniu, gestionarea aspectelor financiare poate fi o provocare continua, avand in vedere natura complexa a operatiunilor si a cerintelor legale si fiscale in schimbare constanta. De la gestionarea inventarului si a costurilor de productie la urma...» citeste mai departe aici

  • Guvernul adopta masuri de sprijin pentru populatie si mediul de afaceri

    • Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului de Finante, urmatoarele masuri: extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare, plafonarea tarifelor RCA pana la finalul acestui an, un parteneriat intre MF/ANAF si Posta Romana pentru promovarea facilitatilor acordate prin...» citeste mai departe aici

  • Factura refuzata in SPV: cele doua modalitati de corectare a facturilor

    • Codul fiscal prevede doua modalitati de corectare a facturilor. In cazul in care factura nu a fost inca transmisa beneficiarului, aceasta se anuleaza si se emite o noua factura corecta. Daca factura fiscala emisa eronat a fost transmisa beneficiarului, atunci: - fie se emite o noua factura care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din factura initiala, numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din ca...» citeste mai departe aici

  • 30 septembrie 2024 - Termenul limita de depunere a Formularului 216

    • D.G.R.F.P. Cluj-Napoca reaminteste persoanelor fizice ca, in anul 2024, termenul limita de depunere a formularului 216, pentru declararea impozitului special pe bunurile imobile de valoare mare si de plata a acestuia, este 30 septembrie 2024. Prin OPANAF nr. 3738/2024 a fost aprobat : -modelul, continutul si instructiunile de completare a formularului 216 "Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare;...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X