Industria frumusetii este un domeniu susceptibil de evaziune fiscala, cu pierderi semnificative anuale pentru bugetul de stat. Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a intervenit pentru a incuraja conformarea voluntara a lucratorilor din acest sector si pentru a-i indemna sa-si declare veniturile si sa achite taxele corespunzatoare.
Pentru a nu intra sub incidenta sanctiunilor legale, ANAF invita contribuabilii care activeaza in acest domeniu sa se conformeze voluntar la declararea si plata obligatiilor fiscale aferente.
ANAF reaminteste persoanelor fizice, care obtin sau intentioneaza sa obtina venituri din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala, ca acestea reprezinta venituri impozabile si potrivit Codului Fiscal se incadreaza in categoria venituri din activitati independente.
Inregistrarea la Registrul Comertului si autorizarea functionarii
Persoanele fizice isi pot desfasura activitatea in urmatoarele forme de organizare:
- individual si independent, ca persoane fizice autorizate;
- ca intreprinzatori titulari ai unor intreprinderi individuale;
- ca membri ai unei intreprinderi familiale.
Acestea au obligatia sa solicite Oficiului Registrului Comertului inregistrarea si autorizarea functionarii inainte de inceperea activitatii economice.
Autorizarea functionarii nu exonereaza persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale de obligatia de a obtine, inainte de inceperea activitatii, autorizatiile, avizele, licentele si altele asemenea, prevazute in legi speciale, pentru desfasurarea anumitor activitati economice.
Declaratia unica are termen de depunere 25 mai
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ulterior inregistrarii, persoanele fizice au obligatia de a depune in termen de 30 de zile la organul fiscal Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), prin intermediul careia isi exercita optiunea privind determinarea venitului net anual fie pe baza normelor de venit fie in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Termenul de declarare si de plata a impozitului datorat este pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmator celui de realizare a venitului.
Frizerii, coafezele si manichiuristele, in vizorul ANAF
ANAF indeamna publicul sa solicite bon fiscal la vizita in saloanele de infrumusetare.
"Solicita bonul fiscal cand mergi la salonul de infrumusetare! Daca operatorul economic refuza, ai dreptul la serviciul respectiv gratuit”, spune Fiscul pe pagina sa de Facebook.
Potrivit art. 1 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta nr.28/1999, "persoanele fizice care realizeaza in mod individual sau in asociere venituri din prestarea unor activitati de infrumusetare/intretinere corporala si incaseaza integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie, au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale."
ANAF deruleaza un program de conformare voluntara in domeniul serviciilor de infrumusetare
Agentia Nationala de Administrare Fiscala deruleaza, la nivel national, incepand cu luna martie a.c., un program de conformare referitor la veniturile realizate de persoanele fizice care presteaza activitati de infrumusetare/intretinere corporala, continuand astfel initiativa, demarata in 2022, de a sprijini contribuabilii din acest domeniu in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale ce le revin (inregistrare, declarare, plata).
Programul de conformare isi propune sa creasca gradul de informare a contribuabililor care realizeaza sau care vor realiza venituri din activitati de infrumusetare si intretinere corporala. O informare adecvata va conduce la cresterea nivelului de constientizare a obligatiilor fiscale ce deriva din obtinerea unor astfel de venituri si va reduce riscul penalizarilor/amenzilor in cazul unor controale sau inspectii fiscale.
Grupurile tinta ale acestui program de conformare sunt, pe de-o parte, persoane fizice care obtin venituri din acest gen de activitati (PFA, II, IF, persoane care au absolvit cursurile unor scoli de profil, alte persoane fizice identificate din surse deschise) si, pe de alta parte, angajatori care activeaza in domeniu, furnizori de formare profesionala etc.
Foto: pixabay.com