Exista o serie de prevederi relevante in 2023 in ceea ce priveste tranzactiile intracomunitare si in special anumite aspecte deloc de neglijat, cu impact major, aplicabile in zona scutirii de TVA. Dupa cum se stie, validitatea codului de TVA al partenerului contractual este o conditie de fond pentru scutirea livrarilor intracomunitare.
Analiza de astazi porneste de la o societate platitoare de TVA din Romania care achizitioneaza marfuri din UE sau din non-UE si care primeste factura cu marfuri (echipamente electronice) pe numele sau si le revinde mai departe in tari non-UE. Bunurile nu ajung in Romania, pleaca direct de la vanzator la cumparatorul indicat de firma din Romania in non-UE.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Care sunt aspectele contabile si fiscale de care trebuie sa tinem cont? Pentru factura primita de la furnizori din UE se face taxare inversa si se declara in D390 daca bunurile nu ajung in Romania? Este corect sa utilizam contul 371 Marfuri la achizitie daca marfurile nu ajung in Romania, nu intra in gestiunea firmei din Romania? Unde se declara in D300 facturile de la furnizorii din UE si non-UE?
Raspunsul specialistului:
Potrivit prevederilor art. 273 alin. (1) din Codul fiscal, se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
La pct. 10 din NM, se precizeaza ca in sensul art. 273 alin. (1) din Codul fiscal, daca in statul membru din care incepe expedierea sau transportul bunurilor are loc o livrare intracomunitara de bunuri, intr-un alt stat membru are loc o achizitie intracomunitara de bunuri in functie de locul acestei operatiuni stabilit conform prevederilor art. 276 din Codul fiscal.
Potrivit prevederilor art. 276 alin. 1), locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
De asemenea achizitiile din statele terte, potrivit prevderilor de la art. 274, importul de bunuri reprezinta:
a) intrarea pe teritoriul Uniunii Europene de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 29 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene;
Potrivit prevederilor de la art. 277, locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Asadar, in cazul mentionat locul achizitiei de bunuri nu este in Romania, avand in vedere ca bunurile nu intra pe teritoriul Romaniei.
Prin urmare, aceste achizitii nu sunt taxabile pe teritoriul Romaniei si ca atare se pot inregistra in D300 la rd. 30 Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile, din care: ...
De asemenea nici livrarile nu au loc pe teritoriul Romaniei, se considera a fi locul livrarii de bunuri locul unde se gasesc bunurile in momentul cand incepe expedierea sau transportul, in cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumparator sau de un tert, conform art. 275 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.
Avand in vedere ca livrare bunurilor are locul in afara Romaniei, operatiunile sunt neimpozabile in Romaniei.
Asadar, pentru aceste operatiuni societatea trebuie sa isi indeplineasca obligatiile fiscale ce ii revin pe teritoriile statelor in care efectueaza achizitii/livrari de bunuri, in functie de conditiile de livrare si legislatia din aceste state.
Din punct de vedere contabil, la pct. 283 (1) din Reglementarile contabile se precizeaza ca inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.
In general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid.
Avand in vedere ca la data emiterii facturii s-a trasmis dreptul de proprietate, chiar daca marfurile respective nu intra in gestiunea societatii, apreciez ca nu este gresit sa inregistrati achizitia in contul 371 Marfuri cu analitic distinct sau se mai poate inregistra in contul 357 Marfuri aflate la terti.
Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.