Orice contabil trebuie sa detina informatii complete despre scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe. Prezentam in continuare ce prevede legislatia in acest sens.
In ceea ce priveste inregistrarea lor in patrimoniu, se face prin mai multe metode - prin productie proprie, prin aport in natura la capitalul social, prin achizitie de la furnizor sau prin intermediul donatiilor ori a plusurilor de inventar. Dar cum se face scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe?
O imobilizare corporala trebuie scoasa din evidenta la cedare sau casare, atunci cand niciun beneficiu economic viitor nu mai este asteptat din utilizarea sa ulterioara.
Daca o entitate recunoaste in valoarea contabila a unei imobilizari corporale costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), atunci ea scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca dispune de informatiile necesare.
In cazul scoaterii din evidenta a unei imobilizari corporale, sunt evidentiate distinct veniturile din vanzare, cheltuielile reprezentand valoarea neamortizata a imobilizarii si alte cheltuieli legate de cedarea acesteia, astfel:
⇒scoaterea din evidenta a imobilizarii corporale:
⇒ reflectarea in contabilitate a vanzarii imobilizarii corporale cedate - la pret de vanzare
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
In cazul in care imobilizarile corporale scoase din evidenta au facut obiectul unor operatiuni de reevaluare, pentru care s-au inregistrat diferente din reevaluare, cu ocazia scoaterii din evidenta a imobilizarilor se reflecta capitalizarea surplusului din reevaluare, prin transferul direct in capitalul propriu, astfel:
In scopul prezentarii in contul de profit si pierdere, castigurile sau pierderile obtinute in urma casarii sau cedarii unei imobilizari corporale trebuie determinate ca diferenta intre veniturile generate de scoaterea din evidenta si valoarea sa neamortizata, inclusiv cheltuielile ocazionate de aceasta si trebuie prezentate ca valoare neta, la venituri sau cheltuieli, dupa caz, in contul de profit si pierdere, la elementul „Alte venituri din exploatare”, respectiv „Alte cheltuieli de exploatare”, dupa caz.
Material extras din lucrarea Manualul Contabilului Incepator - un ghid de incredere conceput special pentru tine! Scapa de stresul debutului in cariera de contabil! Rezolva simplu si rapid orice problema legata de contabilitate!
Gasesti eficient solutiile perfect legale pentru orice dilema din domeniul fiscal-contabil!