Incepand de la 1 ianuarie 2023, serviciile publice de transport de persoane ar putea avea o cota redusa de TVA de 5%, dupa cum reiese dintr-o initiativa legislativa in registrata la Senat la finalul lunii mai.
Daca va intra in vigoare masura, Codul fiscal va fi modificat dupa cum urmeaza:
Art. I - La articolul 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce o noua litera, litera j^1), care va avea urmatorul cuprins:
j^1) serviciile referitoare la transportul de persoane si transportul bunurilor care le insotesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane; ”
Art. II - Prezenta lege intra in vigoare la 1 ianuarie 2023.
Inititatorii sustin ca este necesara aceasta masura “in contextul razboiului din Ucraina si a cresterii preturilor la combustibili, in special motorina, avand in vedere ca aceasta crestere pune presiune pe operatorii de transport de persoane, si implicit pe bugetele de stat / locale / judetene din care sunt sau ar trebui subventionati.”
“Astfel, se asigura si o stimulare a mobilitatii cetatenilor si o incurajare a transportului public de persoane. in acest caz, ar trebui sa scada si cererea individuala de carburant ceea ce ar trebui sa conduca la scaderea preturilor in acest sector.
Aceasta masura este in concordanta cu Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoare adaugata:
• „anexa iii - LISTA LIVRARILOR DE BUNURI Sl PRESTARILOR DE SERVICII CARORA LE POT FI APLICATE COTELE REDUSE PREVAZUTE LA ARTICOLUL 98 (...) 5. transportul de persoane si transportul bunurilor care le insotesc, cum arfi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane;"
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
SAF-T Ghid de raportare corecta
Sursa de finantare a acestei propuneri legislative este bugetul de stat, respectiv ca urmare a inflatiei, au crescut incasarile la bugetul de stat din TVA cu 40,2%, conform Ministerului Finantelor -„incasarile nete din TVA au inregistrat 31,58 mid lei in primelepatru luni, in crestere cu 40,2% (an/an), in timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 6,59 mId lei in ian-apr.”
“Razboiul din Ucraina si sanctiunile impuse Rusiei amplifica insa considerabil si incertitudinile si riscurile la adresa perspectivei activitatii economice, implicit a evolutiei pe termen mediu a inflatiei, prin efectele potential exercitate, pe multiple cai, asupra puterii de cumparare si increderii consumatorilor, precum si asupra activitatii, profiturilor si planurilor de investitii ale firmelor, dar si prin afectarea economiei europene/globale si a perceptiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finantare. O sursa importanta de incertitudini si riscuri ramane, de asemenea, absorbtia fondurilor europene, in special a celor aferente programului Next Generation EU, care este conditionata de indeplinirea unor tinte si jaloane stricte in implementarea proiectelor aprobate.”, au mai precizat initiatorii proiectului.
Sursa foto: Pixabay.com