Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

3 noutati fiscal-contabile aparute in luna ianuarie 2023

Data aparitiei: 31 Ianuarie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
3 noutati fiscal-contabile aparute in luna ianuarie 2023
tva 5%cod fiscallegea contabilitatii

In luna ianuarie 2023 au fost oficializate modificari in mai multe domenii importante: TVA, beneficii pentru salariati (Codul fiscal) si arhivarea documentelor contabile (Legea Contabilitatii). 

AJFP Vrancea aduce in atentia contribuabililor noutatile publicate in luna ianuarie: 

1.  Incepand cu 16 ianuarie 2023, pentru livrarea si instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de incalzire cu emisii scazute de inalta eficienta, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a solutiilor complete, dupa caz, destinate locuintelor, cladirilor administratiei publice centrale sau locale, cladirilor entitatilor aflate in coordonarea/subordonarea acestora, cu exceptia societatilor comerciale se aplica cota redusa de TVA de 5%

Consulta aici prevederile Legii 39/2023 pentru completarea art. 291 alin(3) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.

2. Incepand cu veniturile salariale ale lunii februarie 2023, contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, sunt avantaje neimpozabile in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana. Acest avantaj intra in calculul plafonului lunar de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Ordinea includerii veniturilor in plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat se stabileste de angajator

Consulta aici prevederile Legii 34/2023 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal.

3. Modificari la Legea 82/1991 (Legea contabilitatii) si a OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale in sensul reducerii perioadei de arhivare a documentelor de la 10 ani la 5 ani dupa cum urmeaza:

  • Persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii care utilizeaza sisteme informatice de prelucrare automata a datelor au obligatia sa asigure prelucrarea datelor inregistrate in contabilitate in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, controlul si pastrarea acestora pe suporturi tehnice timp de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite;
  •  registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva timp de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite, inclusiv pentru statele de salarii.
  • pastrarea si arhivarea memoriilor fiscale pentru o perioada de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite.
  • Registrul special prevazut la art. 1 alin. (8) din OUG 28/1999, precum si rapoartele fiscale de inchidere zilnica se arhiveaza si se pastreaza pe o perioada de 5 ani, calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost emise.

Consulta aici prevederile Legii 36/2023 pentru modificarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999. 

Baza legala: Legea 39/2023 pentru completarea art. 291 alin(3) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal publicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 40/13.01.2023; Legea 34/2023 pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal publicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 34/12.01.2023; Legea 36 /2023 pentru modificarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale publicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 36/12.01.2023






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X