A devenit realitate intoarcerea TVA-ului la 9% pentru Horeca (catering si alimentatie publica). Astfel romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru iesirile la restaurant fiindca TVA-ul majorat nu va lipsi de pe nota de plata.
Cota de 5% va fi majorata la 9% de la 1 ianuarie 2023 pentru serviciile de restaurant si de catering, precum si pentru activitatile de cazare hoteliera, potrivit OG 16/2022.
94. La articolul 291 alineatul (2), dupa litera i) se introduc trei noi litere, lit. j)-l), cu urmatorul cuprins:
j) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
k) serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99;
Patronatele din Horeca au subliniat recent intr-un comunicat de presa ca este “extrem de nociva” cresterea TVA-ului pentru industria ospitalitatii.
"Vorbim despre un sector greu incercat, care se straduie sa isi revina dupa impactul negativ al pandemiei COVID si este astazi si sub presiunea unei crize uriase de personal si de acces la materii prime", conform comunicatului.
Sectorul Horeca a fost puternic incercat atat de restrictiile impuse in pandemie, cat si de cresterea preturilor la materiile prime.
"Industria ospitalitatii este astazi extrem de vulnerabila din cauza restrictiilor ultimilor 2 ani, care au impiedicat sectorul HORECA sa lucreze la 100% capacitate, dar si din cauza crizei de personal si a cresterii preturilor la materiile prime. Toate acestea au un impact negativ de importanta majora asupra industriei si in acest context avem nevoie de sprijinul Guvernului, avem nevoie de solutii, nu avem nevoie de o alta problema”, a precizat Ruxandra Stoica, vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Industria Ospitalitatii (FPIOR).
Patronatele din industria ospitalitatii au mai atras atentia asupra faptului ca presiunea majorarii TVA-ului va fi simtita si de consumatorul final.
„Sa nu uitam de asemenea de presiunea exercitata asupra consumatorului final. Industria a fost deja nevoita sa mareasca preturile pentru consumatorul final din cauza cresterii preturilor materiilor prime si din pacate, clientul va suporta si el, alaturi de industrie, intr-un final, nota de plata pentru o crestere a TVA-ului ce vine peste toate cresterile anterioare. Dupa 2 ani de pandemie in care restrictiile i-au impiedicat pe oameni sa iasa sa socializeze la restaurante, la evenimente private etc., ajungem astazi in situatia in care oamenii, desi au voie sa o faca, nu-si vor mai putea permite! Ne dorim dialog deschis cu decidentii politici pentru a putea gasi solutii care sa nu aiba un impact negativ asupra industriei si a economiei in general. Ne dorim un buget curat si echilibrat si vrem sa sprijinim colectarea corecta a acestuia si in general sa gasim solutii impreuna cu autoritatile pentru imbunatatirea mediului in care lucram.”, a adaugat Ruxandra Stoica.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a contabilitatii
Aceasta nu este singura majorare din sfera taxei pe valoare adaugata. TVA creste la 19% la bauturile care contin zahar, de la 9%, cat este in prezent. In plus, va fi majorat impozitul pe dividende la 8%.