email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iesirile la restaurant vor fi mai scumpe. Creste TVA-ul pentru industria Horeca

Iesirile la restaurant vor fi mai scumpe. Creste TVA-ul pentru industria Horeca
horecatva 5%preturidividende

A devenit realitate intoarcerea TVA-ului la 9% pentru Horeca (catering si alimentatie publica). Astfel romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru iesirile la restaurant fiindca TVA-ul majorat nu va lipsi de pe nota de plata. 

Cota de 5% va fi majorata la 9% de la 1 ianuarie 2023 pentru serviciile de restaurant si de catering, precum si pentru activitatile de cazare hoteliera, potrivit OG 16/2022

94. La articolul 291 alineatul (2), dupa litera i) se introduc trei noi litere, lit. j)-l), cu urmatorul cuprins:

j) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
k) serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codurile NC 2202 10 00 si 2202 99;

Patronatele din Horeca au subliniat recent intr-un comunicat de presa ca este “extrem de nociva” cresterea TVA-ului pentru industria ospitalitatii. 

"Vorbim despre un sector greu incercat, care se straduie sa isi revina dupa impactul negativ al pandemiei COVID si este astazi si sub presiunea unei crize uriase de personal si de acces la materii prime", conform comunicatului.

Sectorul Horeca a fost puternic incercat atat de restrictiile impuse in pandemie, cat si de cresterea preturilor la materiile prime.

"Industria ospitalitatii este astazi extrem de vulnerabila din cauza restrictiilor ultimilor 2 ani, care au impiedicat sectorul HORECA sa lucreze la 100% capacitate, dar si din cauza crizei de personal si a cresterii preturilor la materiile prime. Toate acestea au un impact negativ de importanta majora asupra industriei si in acest context avem nevoie de sprijinul Guvernului, avem nevoie de solutii, nu avem nevoie de o alta problema”, a precizat Ruxandra Stoica, vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Industria Ospitalitatii (FPIOR). 

Patronatele din industria ospitalitatii au mai atras atentia asupra faptului ca presiunea majorarii TVA-ului va fi simtita si de consumatorul final. 

Sa nu uitam de asemenea de presiunea exercitata asupra consumatorului final. Industria a fost deja nevoita sa mareasca preturile pentru consumatorul final din cauza cresterii preturilor materiilor prime si din pacate, clientul va suporta si el, alaturi de industrie, intr-un final, nota de plata pentru o crestere a TVA-ului ce vine peste toate cresterile anterioare. Dupa 2 ani de pandemie in care restrictiile i-au impiedicat pe oameni sa iasa sa socializeze la restaurante, la evenimente private etc., ajungem astazi in situatia in care oamenii, desi au voie sa o faca, nu-si vor mai putea permite! Ne dorim dialog deschis cu decidentii politici pentru a putea gasi solutii care sa nu aiba un impact negativ asupra industriei si a economiei in general. Ne dorim un buget curat si echilibrat si vrem sa sprijinim colectarea corecta a acestuia si in general sa gasim solutii impreuna cu autoritatile pentru imbunatatirea mediului in care lucram.”, a adaugat Ruxandra Stoica. 



Aceasta nu este singura majorare din sfera taxei pe valoare adaugata. TVA creste la 19% la bauturile care contin zahar, de la 9%, cat este in prezent. In plus, va fi majorat impozitul pe dividende la 8%


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
horecatva 5%preturidividende


Data aparitiei: 29 Iunie 2022
Ultima actualizare: 19 Iulie 2022

Votati articolul "Iesirile la restaurant vor fi mai scumpe. Creste TVA-ul pentru industria Horeca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X