email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Premiu in bani acordat de un ONG - care este regimul fiscal?

Premiu in bani acordat de un ONG - care este regimul fiscal?
premiu ongpremiu in banicontract de sponsorizare

O asociatie a desfasurat un curs de creatie si design in publicitate. Fiecare participant a platit o taxa de participare la curs. S-au emis facturi si s-au incasat banii in contul asociatiei. La final, dupa 3 luni de curs, s-a ales cea mai creativa persoana si se doreste acordarea unui premiu, a unei remuneratii de 2.000 lei pentru priceperea si implicarea in desfasurarea cursului.

Vom stabili in cele ce urmeaza cum poate asociatia sa acorde acesti bani si daca trebuie retinut impozit. De asemenea, vom afla daca se va incheia un contract de sponsorizare (sau alt tip de contract) si daca persoana care a castigat trebuie sa declare aceste venituri.

Premiu in bani acordat de un ONG - regimul fiscal

Asadar, potrivit prevederilor de la art. 108(1)din Codul fiscal, veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decat cele prevazute la art. 62, sumele primite ca urmare a participarii la Loteria bonurilor fiscale, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 166/2015, precum si din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.

La art. 62 unde sunt mentionate veniturile neimpozabile la persoana fizica, se regasesc premii primite de elevi pe parcursul invatamantului profesional si tehnic si elevi/studenti pe parcursul invatamantului dual preuniversitar/universitar, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale, premii obtinute de elevi si studenti in cadrul competitiilor interne si internationale, inclusiv elevi si studenti nerezidenti in cadrul competitiilor desfasurate in Romania;

Dupa cum se observa, premiile se acorda in urma organizarii unor manifestari/concursuri cu un anumit scop sau prin organizarea unei tombole.
In acest sens, ar trebui sa aveti un regulament si acordarea premiului sa fie acordat in urma unui concurs la care sa participe toti cursantii.

Potrivit prevederilor din Legea 32/1994, sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.

Contractul de sponsorizare se incheie in forma scrisa, cu specificarea obiectului, valorii si duratei sponsorizarii, precum si a drepturilor si obligatiilor partilor.

Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata.

Actul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia.

Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoana fizica cu domiciliul in Romania, fara obligativitatea de a fi recunoscuta de catre o persoana juridica fara scop lucrativ sau de catre o institutie publica, care necesita un sprijin in domeniile cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentala si aplicata.

Daca persoana fizica desfasoara o activitate in domeniile precizate mai sus se poate incheia un contract de mecenat.


De asemenea in situatia precizata de dvs. ar fi adecvat mai degraba un contract de donatie.

Potrivit prevederilor de la art. 985 din Codul civil, donatia este contractul prin care, cu intentia de a gratifica, o parte, numita donator, dispune in mod irevocabil de un bun in favoarea celeilalte parti, numita donatar.

Nu se retine impozit pentru contracte de mecenat /donatii iar sumele primite de catre persoanele fizice sunt neimpozabile.
Veniturile sub forma de premii se impun, prin retinere la sursa, cu o cota de 10% aplicata asupra venitului net determinat prin scaderea din venitul brut a sumei de 600 lei, pentru fiecare premiu (art. 110 din Codul fiscal).

Impozitul calculat si retinut la momentul platii este impozit final care se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si se declara prin formularul 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat.

Totodata, se depune si Declaratia informativa 205 privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, nominal pe fiecare beneficiar de venit.
 

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
premiu ongpremiu in banicontract de sponsorizare


Data aparitiei: 08 Iunie 2023

Votati articolul "Premiu in bani acordat de un ONG - care este regimul fiscal?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X