Se cunoaste faptul ca exista limite de sponsorizare in anumite cazuri, iar daca aveti nelamuriri in aceasta privinta, consultati studiul de caz dezbatut mai jos. Luam drept exemplu o microintreprindere care inregistreaza pierdere. Vom afla de la specialist daca societatea poate face sposorizari in baza unui contract de sponsorizare si daca se pot deduce din impozit 1% pe venit de plata.
Limite sponsorizare: raspunsul specialistului
Potrivit prevederilor art. 56 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, persoanele juridice care au statut fiscal de microintreprindere si care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pot scadea sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Este vorba de acele servicii de ingrijire la domiciliu pentru persoanele cu dizabilitati, la servicii de adapost de noapte, de acordare a hranei, servicii de recuperare in regim de zi pentru copii fara parinti si/sau cu dizabilitati, cantine municipale etc.
Lista furnizorilor de servicii sociale acreditati si a serviciilor sociale licentiate in baza Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale, cu modificarile ulterioare, se regasesc in Registrul electronic unic al serviciilor sociale.
Sumele care depasesc aceasta limita se reporteaza in trimestrele urmatoare, pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Scaderea se efectueaza in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Societatile care au statut fiscal de microintreprindere trebuie sa depuna o declaratie informativa - Declaratia 107 - aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile cu sponsorizarea, al carei model si continut a fost aprobat prin Opanaf nr. Ordin al presedintelui ANAF nr. 1825/2018.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Declaratia informativa se depune pana la urmatoarele termene:
a) pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator, de catre toate entitatile care au efectuat operatiuni de sponsorizare si isi continua activitatea ca microintreprindere,
b) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare ultimului trimestru pentru care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, in situatiile prevazute la art. 48 alin. (31) si art. 52, adica aceleasi care ies din sistemul de plata al impozitului pe veniturile microintreprinderilor,
c) pana la termenele prevazute la art. 56, alin. (3) si (4) pentru entitatile care intra in procedura de dizolvare, cu sau fara lichidare, dupa caz.
In formularul 100 microintreprinderile care efectueaza sponsorizari completeaza datele astfel:
- la rd. 1 "Suma datorata" inscriu impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat inainte de scaderea sumelor reprezentand sponsorizari,
- la rd. 1.1. "Suma deductibila" inscriu suma reprezentand sponsorizari pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat.
Acest rand se completeaza numai de catre persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care efectueaza sponsorizari.
- la rd. 2 "Suma de plata" se inscrie diferenta dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 1.1.
Din intrebarea d-voastra retinem ca societatea a inregistrat pierdere contabila, dar, potrivit prevederilor art. 53, alin. (1) a realizat venituri pentru care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor in trimestrul in care a inregistrat cheltuieli cu sponsorizarea persoanelor care desfasoara serviciile expres prevazute de lege.
In situatia inregistrarii pierderii contabile este posibila incheierea contractului de sponsorizare, cu respectarea conditiilor prevazute de Legea sponsorizarii nr. 32/1994, cu modificarile ulterioare, iar suma respectiva poate fi dedusa din impozitul pe venitul microintreprinderilor datorat.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.