Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Comert cu ridicata nespecializat: conditiile in care se pot face vanzari catre o persoana fizica

Data actualizarii: 28 Iunie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comert cu ridicata nespecializat: conditiile in care se pot face vanzari catre o persoana fizica
Comert cu ridicata nespecializatordin de platavanzari persoana fizica

Specialistul nostru va explica in randurile urmatoare in ce conditii o societate cu codul CAEN 4690 poate face vanzari catre o persoana fizica in situatia in care aceasta doreste sa achite contravaloarea marfurilor cu ordin de plata bancar.

Comert cu ridicata nespecializat: in ce conditii putem vinde catre o persoana fizica

Asadar, se emite o factura persoanei fizice, care va achita factura cu ordin de plata (prin banca).

De asemenea, conform prevederilor de la art. 4 lit. c) si d) si k) din OG 99/2000, in intelesul prezentei ordonante, urmatorii termeni se definesc astfel:

- comert cu ridicata/de gros - activitatea desfasurata de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari in scopul revanzarii acestora in cantitati mai mici altor comercianti sau utilizatori profesionali si colectivi;

- comert cu amanuntul/de detail - activitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora;

- suprafata de vanzare - suprafata destinata accesului consumatorilor pentru achizitionarea produsului/serviciului, expunerii produselor oferite, platii acestora si circulatiei personalului angajat pentru derularea activitatii. Nu constituie suprafete de vanzare cele destinate depozitarii si pastrarii marfurilor, productiei, birourilor si anexelor;

Conform prevederilor de la art. 73 pct. 22 din aceasta ordonanta, constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare, cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati;

Potrivit prevederilor de la art. 74, sanctiunile prevazute la art. 73 se pot aplica si persoanelor juridice, caz in care limitele minime si maxime ale amenzilor se dubleaza.

Avand in vedere aceste prevederi, consideram ca este necesar sa separati cele doua gestiuni, astfel ca la un eventual control in acest sens, sa nu fiti sanctionat, in cazul in care in prezent in aceeasi structura de vanzare desfasurati atat comert cu ridicata cat si comert cu amanuntul.

Pentru comertul cu amanuntul trebuie sa aveti inserat in actul constitutuv al societatii, aceasta activitate, daca vindeti si catre populatie, iar pentru vanzarile cu numerar si subtitute de numerar (CEC, card) trebuie sa detineti aparat de marcat electronic fiscal.


Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: unsplash.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X