Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

HG 937/2023 schimba regulile: amenzi imediate, fara avertismente

Data aparitiei: 12 Octombrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HG 937/2023 schimba regulile: amenzi imediate, fara avertismente
legea preveniriideclarafii fiscaleHG 937/2023

Organele fiscale au acum autoritatea de a impune amenzi directe, fara a mai recurge la etapa prealabila a avertismentelor. Astfel, incepand cu luna noiembrie 2023, amenzile fiscale vor fi excluse din sfera Legii prevenirii, permitand astfel inspectorilor sa aplice sanctiuni direct de la prima abatere. Aceasta reprezinta o abordare mai stricta in ceea ce priveste contraventiile fiscale. 

Una dintre cele mai notabile schimbari introduse de HG 937/2023, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 904 din 06 octombrie 2023, este faptul ca, incepand cu luna noiembrie, contribuabilii care nu isi depun declaratiile fiscale la termen vor fi supusi unei amenzi imediate, fara a mai primi un avertisment prealabil. 

Ce contraventii vor iesi de sub Legea Prevenirii

In cele ce urmeaza, consultantul fiscal Ionut Jinga explica pentru portalcontabilitate.ro care sunt aceste modificari.

Exemplu: contraventiile privind incalcarea prevederilor din:

--> Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata (ex: neinstalarea terminalelor de plata – POS-urilor)

--> OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cum ar fi:


- emiterea bonului fiscal continand date eronate
- neinmanarea bonului fiscal de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului
- nerespectarea anumitor obligatii privind functionarea casei de marcat

--> Codul de procedura fiscala si Codul fiscal, cum ar fi:

- nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala, de radiere a inregistrarii fiscale sau de mentiuni;
- nerespectarea de catre contribuabil/platitor a obligatiilor de intocmire a dosarului preturilor de transfer;
- nerespectarea de catre persoana supusa verificarii situatiei fiscale personale a obligatiei de a depune declaratia de patrimoniu si de venituri;
- nedepunerea in termen a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la sosirea in Romania, respectiv a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei persoanei fizice la plecarea din Romania, de catre persoanele obligate potrivit Codului fiscal.
- nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative privind taxa pe valoarea adaugata;
- depunerea de declaratii recapitulative incorecte ori incomplete.

Sunt modificari si in ceea ce priveste regimul contraventiilor din punctul de vedere al Regulamentului de aplicare a Codului vamal al Romaniei.

Astfel, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 lei la 25.000 lei:

a) sustragerea de la controlul vamal a oricaror bunuri sau marfuri care sunt supuse supravegherii vamale; in acest caz, bunurile sau marfurile se confisca;

In cazul in care contraventia prevazuta mai sus are ca obiect produse accizabile, contraventia se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei, confiscarea bunurilor sustrase de la controlul vamal si retinerea mijlocului de transport folosit la savarsirea contraventiei pana la plata amenzii.

b) descarcarea de pe nave, incarcarea pe nave ori transbordarea bunurilor sau marfurilor supuse vamuirii fara permis vamal sau fara acordul autoritatii vamale; in acest caz, cantitatea de bunuri sau marfuri incarcate, descarcate sau transbordate se confisca.

Sunt introduse noi fapte in sfera contraventiilor:

- neindeplinirea de catre transportatorul sau gestionarul marfurilor nevamuite a obligatiei de a asigura integritatea sigiliilor sau marcajelor, cu exceptia cazului fortuit sau de forta majora;
- depunerea unei declaratii vamale care contine date eronate privind incadrarea tarifara a bunurilor sau marfurilor, in cazul in care este influentata stabilirea drepturilor de import si alte drepturi legal datorate reprezentand impozite si taxe care se incaseaza de catre autoritatea vamala la punerea in libera circulatie a marfurilor.

Important! HG 937/2023 va intra in vigoare la 05 noiembrie 2023.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X