Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

PFA vs. microintreprindere in 2024: calcule comparative privind contributiile sociale si impozitele

Data actualizarii: 03 Noiembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFA vs. microintreprindere in 2024: calcule comparative privind contributiile sociale si impozitele
pfa vs. srl 2024taxe pfa 2024contriburii sociale srlimpozit micro 2024

Alegerea corecta a formei de organizare a unei afaceri reprezinta o dilema comuna pentru antreprenorii aflati la inceput de drum. Spre exemplu, gestionarea eficienta a finantelor intr-un cabinet stomatologic este o provocare importanta pentru orice profesionist care desfasoara activitati ca PFA. De cele mai multe ori, cheltuielile cu contributiile sociale si impozitele pot deveni un factor semnificativ in echilibrul financiar al cabinetului stomatologic. 

Prin urmare, in acest articol, ne propunem sa punem accentul pe diferentele intre PFA si microintreprindere in 2024, si sa oferim un exemplu comparativ de calcul pentru a va ajuta sa luati decizii informate in ceea ce priveste alegerea formei de organizare a afacerii dumneavoastra. 

Astfel, pornim de la urmatorul exemplu: "As dori o optimizare fiscala pentru un cabinet stomatologic. PFA-ul isi plateste contributiile si impozitele. Ideea e ca la final cand tragem linie, taxele au un impact destul de consistent in rezultatul net. E posibil sa scapam din vedere unele lucruri si de aceea am dori cateva sfaturi. De asemenea, as dori sa imi recomandati un exemplu comparativ si PFA vs micro."

Taxe PFA

In cazul PFA se platesc:

Impozitul pe venitul din activitatea independenta

Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, potrivit art. 68 din Codul fiscal.

Cota de impozit aplicabila venitului net este de 10%.

CASS
- Se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din activitati independente
- Cota aplicabila este 10%
- Baza legala art. 170 Codul fiscal


In anul 2023
 

- Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice
- Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h)
- La incadrarea in plafonul prevazut la alin. (2) nu se iau in calcul veniturile neimpozabile, prevazute la art. 93 si 105.
- Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

Contabilitatea si fiscalitatea PFA de la A la Z: Ghid practic 100% pentru legalitatea activitatilor juridice, contabile si fiscale desfasurate de Persoane Fizice Autorizate in Romania. Acest ghid iti ofera toate raspunsurile de care ai nevoie pentru a-ti gestiona cu mana ferma afacerea! Ca sa mai ramai si tu cu ceva bani in buzunar dupa plata obligatiilor fiscale! Click aici pentru comanda >>


Plafoanele pentru anul 2023 sunt:

3000 lei x 6 = 18.000 lei
3.000 lei *12 = 36.000 lei
3.000 lei *24 = 72.000 lei

Astfel, pot exista urmatoarele situatii:

-- > PFA obtine venituri nete cumulate mai mici de nivelul a 6 salarii minime brute pe tara respectiv sub nivelul de 18.000 lei/an

Daca nu are calitatea de salariat acesta datoreaza CASS
Baza de calcul este 18.000 lei
Suma datorata este de 18.000 lei x 10% = 1.800 lei/an

--> PFA obtine venituri nete cumulate cuprinse intre 18.000 lei si 36.000 lei/an

Baza de calcul este 18.000 lei
Suma datorata este de 18.000 lei x 10% = 1.800 lei/an

--> PFA obtine venituri nete cumulate cuprinse intre 36.000 lei/an si 72.000 lei/an

Baza de calcul este 36.000 lei
Suma datorata este de 36.000 lei x 10% = 3.600 lei/an

--> PFA obtine venituri nete cumulate mai mari de 72.000 lei/an

Baza de calcul este 72.000 lei
Suma datorata este de 72.000 lei x 10% = 7.200 lei/an

Declarare

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile independente, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la termenul de 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata, daca realizeaza venituri peste plafoanele prevazute.

Plata CASS

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.


Modificari de la 1 ianuarie 2024


Art. 170 si 174
- art. 170 (1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, stabilite potrivit art. 68, 68 1 si 69, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale prevazute la art. 118.

Art.174
- Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul prevazute la art. 170 alin. (1).
- Persoanele fizice stabilesc si declara contributia, depun declaratia unica
- Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in situatia in care baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate cumulata din una sau mai multe surse de venit din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzatoare veniturilor nete anuale estimate/norma de venit, este egala cu cea corespunzatoare veniturilor nete anuale realizate/norma de venit si este cuprinsa intre nivelul de 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 inclusiv, si cel mult nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiei unice.

- In situatia in care baza de calcul prevazuta la art. 170 alin. (1), cumulata din una sau mai multe surse de venit din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzatoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat retinerea la sursa in cursul anului, dupa caz, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, persoanele fizice datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 si depun declaratia prevazuta la art. 122 pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.

- Diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate prevazuta la alin. (5) nu se datoreaza in cazul in care, in anul fiscal precedent, persoana fizica a realizat venituri din:
a) salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile; sau
b) din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c) - h), pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
- Contributia de asigurari sociale de sanatate stabilita se evidentiaza in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.

- Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate este pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
- Persoanele fizice pot efectua plati reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate datorata, oricand pana la implinirea termenului de plata.

Astfel, de la 1 ianuarie 2024

Salariul minim actual 3.300 lei
3300 lei x 6 = 19.800 lei

--> PFA obtine venituri nete cumulate mai mici de nivelul a 6 salarii minime brute pe tara respectiv sub nivelul de 19.800 lei/an
Daca nu are calitatea de salariat acesta datoreaza CASS
Baza de calcul este 19.800 lei
Suma datorata este de 19.800 lei x 10% = 1.980 lei/an

--> PFA obtine venituri nete cumulate mai mari de 19.800 lei/an
Baza de calcul este venitul realizat
Suma datorata este de venitul realizat x 10%
Suma minima datorata in anul 2024 va fi 1.980 lei
Suma maxima va fi 19.800 lei

CAS prevederile nu au fost modificate de Legea 296/2023 sunt valabile atat in anul 2023 cat si in 2024 cu modificarea aferenta plafonului calculat pe baza salariului minim ce va fi valabil in anul 2024.
Persoanele care desfasoara activitati independente datoreaza contributia de asigurari sociale
Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b 1).

- Cota aplicabila este de 25%
- baza legala de calcul art. 148 din Codul Fiscal
- Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile independente, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
- Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati care se estimeaza a se realiza in anul curent.
- Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
- Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
- a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
- b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.

Plafoanele pentru anul 2023 sunt:

3.000 lei *12 luni = 36.000 lei net
3.000 lei *24 luni = 72.000 lei net

Astfel pot exista urmatoarele situatii:

--> PFA obtine venituri nete cumulate mai mici de nivelul a 12 salarii minime brute pe tara respectiv sub nivelul de 36.000 lei/an
Nu datoreaza CAS dar poate plati optional aceasta contributie
Daca nu opteaza pentru plata CAS nu are obligatia de a completa rubrica aferenta in cadrul declaratiei unice.
Baza de calcul este 36.000 lei
Suma datorata este de 36.000 lei x 25% = 9.000 lei/an

--> PFA obtine venituri nete cumulate cuprinse intre 36.000 lei/an si 72.000 lei/an
Baza de calcul este 36.000 lei
Suma datorata este de 36.000 lei x 25% = 9.000 lei/an

--> PFA obtine venituri nete cumulate mai mari de 72.000 lei/an
Baza de calcul este 72.000 lei
Suma datorata este de 72.000 lei x 25% = 18.000 lei/an

Declarare

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile independente, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la termenul de 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata, daca realizeaza venituri peste plafoanele prevazute.

Plata CAS

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
Persoanele fizice pot efectua plati reprezentand contributia de asigurari sociale datorata, oricand pana la implinirea termenului de plata.

Impozite si contributii datorate de microintreprinderi


Impozitul pe venit
 

In anul 2023 cota este de 1% la veniturile realizate baza impozabila cuprinde veniturile de la art. 53
In anul 2024 cota de impozitare este de:
- 1% la baza de calcul determinata potrivit art. 53 daca realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si nu desfasoara activitati principale sau secundare corespunzatoare codurilor CAEN 8623 - Activitati de asistenta stomatologica, 8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana
- 3% daca realizeaza venituri care depasesc 60.000 euro inclusiv sau desfasoara activitati principale sau secundare corespunzatoare codurilor CAEN 8623 - Activitati de asistenta stomatologica, 8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana.

Atentie! O conditie pentru ca o societate sa fie considerata microintreprindere este ca aceasta sa aiba minim un salariat.


Impozite si contributii aferente unui salariat
 

Impozit pe venitul de natura salariala

Impozitul lunar se determina la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva, potrivit legii;
- contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
- primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5);
- contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual. Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (3), in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.

CAS cota 25%

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor,
Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

CAS minim lunar 3.300 lei x 25% = 825 lei
CAS anual aferent anului 2023 = 3.000 lei x 25% x 9 +3.300 lei x 25% x3 = 6750+ 2475 = 9225 lei

CASS cota 10%

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, o reprezinta castigul brut dterminat conform art. 157 din Codul fiscal.
Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

CASS minim lunar actual 3.300 lei x 10% = 330 lei
CASS anual aferent anului 2023 = 3.000 lei x 10% x 9 +3.300 lei x 10% x3 = 2700 + 990 = 3.690 lei

CAM cota 2,25%

Contributia asiguratorie pentru munca se datoreaza pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor.


Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X