email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conteaza cine primeste dividende? Da!

dividendeimpozitarea dividendelorpersoana juridica

Multumim Newsletter-ului Taxe si Impozite Actual

 

Andrei Savescu, coordonator Newsletter Taxe si Impozite Actual


      Conteaza cine primeste dividende? Da!

Impozitarea dividendelor primite de la o persoana juridica romana se face
in mod diferit, in functie de beneficiari: persoane fizice sau juridice, rezi-denti sau nerezidenti. Care sunt regulile?

1. Impozitarea dividendelor primite de o persoana fizica romana:

  • Cota de impozit pe dividendele obtinute de o persoana fizica romana este de 16% din suma acestora.
  • Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.
  • Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.

In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale,

impozitul pe dividende se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

2. Impozitarea dividendelor primite de o persoana juridica romana:

  • Cota de impozit pe dividendele obtinute de o persoana juridica romana este de 10% aplicata asupra dividendului brut platit de catre o persoana juridica romana.
  • Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanei juridice romane care plateste dividendele.
  • Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

De retinut

Dividendele platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane sunt scutite de la plata impozitului pe dividend, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15%, respectiv 10%, incepand cu anul 2009, din titlurile de participare ale acesteia, la data platii dividendelor, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii acestora.

3. Impozitarea dividendelor primite de catre persoanele fizice si juridice nerezidente

Cota de impozit pe dividendele obtinute de o persoana juridica romana este de 16% aplicata asupra dividendului brut platit de catre o persoana juridica romana.

  • Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanei juridice romane care plateste dividendele.
  • Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. Impozitul se calculeaza, se retine si se varsa, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se declara si se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

De retinut

Dividendele platite de o persoana juridica romana unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru sau unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru, situat intr-un alt stat membru, sunt scutite de impozit, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare la intreprinderea persoana juridica romana, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani, care se incheie la data platii dividendului. Conditia de detinere minima va fi de 10% incepand cu anul 2009.

Tratamentul diferentiat al impozitarii dividendelor in functie de nationalitatea beneficiarului a starnit numeroase critici in mediul de afaceri si in randul oficialilor europeni. Ca urmare a reactiei Comisiei Europene care a somat Romania cu privire la impozitarea discriminatorie a actionarilor din afara tarii, guvernul se pregateste sa repare situatia: „In baza unor recomandari ale UE, avem in vedere sa unificam impozitul retinut pentru dividendele alocate persoanelor juridice la 10%, atat pentru rezidenti, cat si pentru straini“, a declarat Varujan Vosganian pentru NewsIn.

Concluzie

Cotele de impozit pe dividende obtinute de la o persoana juridica romana sunt impozitate diferit. Astfel, pentru impozitarea divi­dendelor primite de la o persoana juridica romana de catre:

  • persoanele fizice romane si persoanele fizice nerezidente – este aplicabila cota de 16%;
  • persoanele juridice romane – este aplicabila cota de 10%;
  • persoanele juridice nerezidente – este aplicabila cota de 16%.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul contabilul.ro " si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendeimpozitarea dividendelorpersoana juridica


Data aparitiei: 10 Noiembrie 2008

Votati articolul "Conteaza cine primeste dividende? Da!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X